Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Enllaços relacionats

(CR) L'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, ha enviat una carta a tots els capellans de Tarragona demanant-los "que siguem elements d’unió, no de desunió". La carta era privada però, després de filtrar-se en alguns mitjans de comunicació, l'arquebisbat l'ha fet pública

L'arquebisbe Pujol, a més de la pregària, demana als capellans que "no prenguem públicament posicions que ens enfronten. No oblideu que som pastors de tots els fidels". En una referència directa a el recompte de vots a l'Església de Vila-rodona que va donar la volta al món, demana que "no hi involucrem l’Església, que és mare de tots, ni fem servir els llocs sagrats per a qüestions polítiques". Alhora, assegura que "no m’agrada ni vull prohibir allò que es faci en consciència (...) però us demano que sigueu prudents i que consulteu decisions que poden afectar la visió que la gent té de l’Església. Nosaltres no som propietaris, sinó administradors.

La nota s'emmarca en la voluntat de l'episcopat català i espanyol de no quedar encuadrat en cap posició política i poder aparèixer com agents de diàleg. Una posició que s'ha de conciliar amb l'arrelament i la pròximitat de l'Església a les aspiracions de la societat catalana que va portar a més de 400 capellans a signar una carta a favor del referèndum. D'altra banda, l'arquebisbe Pujol va condemnar la violencia policial del diumenge.

Aquest és el text de la carta:

Carta del Sr. Arquebisbe als preveres i diaques de l’arxidiòcesi sobre el moment actual que viu el país

Als tots els preveres i diaques de l’arxidiòcesi de Tarragona

Molt estimats tots en el Senyor,

Us escric aquestes lletres perquè sento la necessitat de compartir algunes coses en aquests moments tan importants per al nostre país.

Penso que tots estem patint molt aquests dies, i no sabem cap on anirà tot aquest procés. Tant si mantenim una posició com una altra tinc el convenciment que ens ve al cap la pregunta: Què hem de fer? Què de fer jo?, em pregunto constantment. Davant del Senyor he pensat això.

Resem, i fem resar. Ho llegíem ahir a l’evangeli de la missa del dia de témpores d’acció de gràcies i de petició: «Demaneu i Déu us donarà, cerqueu i trobareu, truqueu i Déu us obrirà» (Mt 7,8). Tinguem fe en la pregària.

Després, siguem sembradors de pau, ajudem a fer germanor, a parlar d’allò que és més nuclear de la nostra fe, d’allò que ens uneix: «Que ens estimem els uns als altres com Jesús ens va estimar.»

No prenguem públicament posicions que ens enfronten. No oblideu que som pastors de tots els fidels. Les nostres opcions personals, totalment legítimes si estan preses en consciència, no haurien d’aflorar en aquests moments. Siguem elements d’unió, no de desunió.

No hi involucrem l’Església, que és mare de tots, ni fem servir els llocs sagrats per a qüestions polítiques. No m’agrada ni vull prohibir allò que es faci en consciència i ben pensat i dintre de la llei de l’Església, però us demano que sigueu prudents i que consulteu decisions que poden afectar la visió que la gent té de l’Església. Nosaltres no som propietaris, sinó administradors.

Per a aquest cap de setmana, intensifiqueu la pregària. Us recomano aquesta oració o una altra de semblant: «Oh Déu, que teniu cura de tothom com a bon Pare; concediu que tots els homes, ja que tenen un mateix origen, formin una sola família en la pau i que visquin units amb un sol amor fratern» (Col·lecta missa per la pau i la justícia).

Amb tot el meu afecte, la meva benedicció,

† Jaume Pujol Balcells
Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat