Vés al contingut
Catalunya Religió

(Claretians) Amb un desig de serenor i valentia davant les adversitats, de ser conscients del sofriment dels altres, d’estimar els enemics i amb el record de tanta gent anònima que fuig de la guerra i la persecució. Amb aquesta pregària compartida, més d’un centenar de persones van actualitzar diumenge la memòria dels màrtirs claretians en el tradicional Aplec del Mas Claret, a la Segarra.

El pare claretià Josep Roca, que va presidir l’eucaristia, va demanar en l’homilia “tenir la mirada i el cor oberts als centenars de màrtirs que cada any hi ha al món: homes i dones, joves i ancians, que són morts o empresonats per ser creients en Jesucrist”. Per a Roca “recordar i celebrar els màrtirs no és la celebració d’una mort” sinó que “ens ha d’ajudar també a renovar l’esperança”. Va parlar així de “la sang dels màrtirs” com a “llavor de cristians”. I va encoratjar als presents a ser “la terra bona on aquesta llavor pugui donar bons fruits”.

El germà Josep Codina va agrair la participació del pare Roca, així com als concelebrants, entre els quals hi havia claretians i rectors de les parròquies veïnes. També va donar gràcies a la comunitat de Lleida per encarregar-se de la logística i a Joan Riu, que té cura del camp dels màrtirs.

Codina també va agrair a l’estudiant Sabina Vall Farré el seu treball de recerca de final del batxillerat sobre la història del Mas Claret. Amb el títol ‘El pas del temps; Mas d’en Toni, Mas Claret’ va ser guardonat amb diferents premis: 1r premi comarcals Segarra, 2n premi Universitat de Vic i premi de la Generalitat de Catalunya sobre Recerca jove. Sabina no va poder assistir a l’aplec, però en el seu nom, la seva mare va entregar el treball al superior provincial, Ricard Costa-Jussà. L’autora va documentar una part de la recerca a l’Arxiu Claret de Vic i amb converses amb alguns claretians.

L’Aplec, que reuneix persones vinculades a la família claretiana d’arreu del país, va començar amb una processó. El cant dels goigs dels missioners màrtirs del Mas Claret va marcar l’inici de quatre estacions que els van conduir cap al lloc on van ser afusellats els màrtirs del Mas Claret, on van celebrar l’eucaristia. Els aplegats van passar així pel camí dels màrtirs: el mateix que van fer els claretians del Mas Claret, lligats de dos en dos, l’any 1936. A cada estació van recordar els martiris d’alguns dels missioners que pertanyien a la comunitat claretiana de Cervera.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.