Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(GIEC) Riure i plorar, cridar i saltar, ballar i pregar. Tot això s’ha donat en poques hores a l’Aplec de l’Esperit. Amb la música com a protagonista, dissabte al matí al parc de Teodor González, i a la nit, amb els concerts de lloança de Worship Central i Worship.cat. Els joves no s’han parat de moure i de buscar Déu en tot aquest cap de setmana, escoltant testimonis de fe a Tortosa i renovant les promeses del baptisme a Sant Carles de la Ràpita.

El lema de l'Aplec de l'Esperit 2018, Crist és la vida, està “inspirat en el riu Ebre que passa per aquesta ciutat”, apuntava l’arquebisbe de Tarragona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), Jaume Pujol, a la seva carta dominical. “De la mateixa manera que l’aigua del riu genera vida pels llocs per on passa, creiem que Crist ha de vertebrar i donar vida als joves de les nostres diòcesis”.

Tortosa ha estat la diòcesi amfitriona d’aquest 12è Aplec de l’Esperit: “És una alegria poder acollir-vos a tots els joves dels altres bisbats de Catalunya” – va afirmar Enric Benavent, bisbe de Tortosa, en l’acte d’acollida al Parc Teodor González – “És per a nosaltres la primera vegada que celebrem l’Aplec: és un repte, però sobretot una il·lusió”. Benavent ha volgut destacar la participació de 200 voluntaris tortosins en l’organització de l’Aplec i la immensa ajuda que això suposa per unir els joves de la seva diòcesi i també els de tot Catalunya: “Ens ajuda a conèixer els joves de tots els bisbats, a compartir un dia la nostra fe, i això penso que per als joves és important, perquè aquestes trobades els descobreixen a molts d’ells que no estan sols”.

En la mateixa línia s’expressava Francesc Pardo, bisbe de Girona i responsable de la Pastoral de Joventut de la CET: “És un estímul important, sobretot per aquests nois i noies que són de pobles, que es troben a vegades molt sols, en petits grups, que les parròquies estan d’alguna manera envellides... Adonar-se que hi ha molts joves que creuen en Jesús com ells, de la seva edat, que participen de les seves inquietuds, i de les seves aficions... Això és coratge i ànims per a ells”.

Dues jormades

Dissabte a Tortosa Durant el matí els joves van anar arribant al Parc de Teodor González. Allí els esperava la música de DJ NIRA, que els va fer ballar des del primer instant. Tot seguit l’Associació Cultural 4més1 i els Gaiters de l’Aguilot els van fer ballar danses tradicionals, i van veure l’espectacle del Mag Cesc Vives. L'acte de benvinguda va començar de forma oficial amb l'espectacle dels abanderats de la Festa del Renaixement, que es celebra a Tortosa cada mes de juliol.

L’alcaldessa, Meritxell Roigé, va donar la benvinguda als joves: “Ens hem implicat moltíssim, perquè considerem que és un esdeveniment molt important per a la ciutat. Hem volgut mostrar què és la ciutat de Tortosa a tots els qui han vingut de fora i els hem ensenyat part de la nostra cultura”.

El matí va cloure amb el drama El bar de Sicar, inspirat en la història de la samaritana que buscava saciar la seva set de felicitat bevent dels pous que el món li oferia, i amb tots els joves cantant plegats l'himne de l'Aplec, composat pel grup de música cristiana Canta la teva fe. A la tarda els 700 adolescents es van separar dels grups d’universitaris, i es van dirigir cap al parc de la Universitat Rovira i Virgili. Allí van anar a trobar cinc pous que contenen diferents aigües, com l’aigua de la llibertat, del poder o de la imatge. Joves disfressats de personatges famosos com El llop de Wall Street, Kim Jong Un o una youtuber famosa els animaven a beure d’aquesta aigua, a partir de jocs i de molt d'humor. Al final uns joves van donar el seu testimoni de com ells van beure d’un dels pous i no van ser feliços. El drama Lifehouse everything i les paraules del bisbe Antoni Vadell recordant que Jesús té set d'ells van cloure aquella tarda. Mentrestant, els universitaris havien fet una gimcana per la ciutat, abans d'arribar a diversos punts de la ciutat on van poder escoltar i fer preguntes a testimonis que van explicar-los com van descobrir quina era la seva vocació.

Eucaristia de l’Aplec de l’Esperit

Dissabte a la tarda la Catedral de Tortosa es va omplir de joves. Tants, que alguns van seguir la Missa asseguts a terra. També molts adults van voler compartir amb els joves aquesta Eucaristia, presidida per l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i concelebrada per tots els bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya i Balears, a excepció, per raons de salut, del bisbe de Sant Feliu, Agustí Cortés.

Durant l’homilia, l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, va plantejar als joves quatre preguntes: “De què teniu set, estimats joves? Teniu set de ser feliços? Teniu set de posar el vostre gra de sorra en aquest món? Teniu set, de veritat, de seguir Jesús? Teniu set de sentir-vos estimats com mai ningú us ha estimat, o estimar d’una manera incondicional, sense reserves, sense pretensions i dobles intencions? Doncs, no ho dubteu, deixeu-vos estimar per Jesús, obriu-li el cor, obriu-li la vida i deixeu que el seu esperit, l’Esperit Sant, que avui estem esperant, faci meravelles amb vosaltres. Si ho feu no us en penedireu mai”.

“Cantarem i lloarem a Déu junts!” Així es va presentar una de les millors bandes de música cristiana de lloança del món, el grup britànic Worship Central, autèntica estrella de la nit de l’Aplec de l’Esperit, a la zona de concerts del Seminari de Tortosa. Els joves van seguir i cantar les lletres de les cançons de lloança a Déu amb una pantalla situada al darrera de l’escenari. “Penseu en una persona que vulgueu que tingui Déu, i pregueu per ella en aquest moment”, va proposar en un moment del concert el cantant, Luke Hellebronth. Oració, ball i cant es van anar alternant naturalment al concert, que va ser precedit per una sessió de música disco de DJ Nira, i que va acabar amb una estona d'adoració al Santíssim, acompanyada musicalment per Worship.cat, que va cloure amb tots els joves saltant al ritme de la cançó Et seguiré.

Diumenge a Sant Carles de la Ràpita

Diumenge els joves es van traslladar al Passeig marítim de Sant Carles de la Ràpita. L’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, va presidir una celebració en què el delegat de joventut del Bisbat de Solsona, Marc Trull, va fer la catequesi. Els joves van renovar les promeses baptismals al Parc del Garbí. Amb els parlaments del bisbe de Girona, Francesc Pardo, del bisbe de Tortosa, Enric Benavent, i del director del Secretariat Interdiocesà de Joventut, Bruno Bérchez, es va cloure l’Aplec. Francesc Pardo va recordar als joves que "cadascú de vosaltres sou únics, irrepetibles. ‘Crist és la vida’ vol dir que per a Ell sou el més important: Som fills de Déu. Quina dignitat i títol hi ha més important al món?".

Una mascletà i l’himne de l’Aplec, Crist és la vida, van posar punt i final a aquest 12è Aplec de l’Esperit.

Valoracions dels joves

Els joves han sortit molt entusiasmats d’aquest Aplec de l’Esperit i ho han compartit amb l’organització. Aquí us deixem una mostra de tres missatges: Marta Cabrera, jove de 18 anys i de la Parròquia de Sant Joan de Valls, va explicar com va viure la jornada de l’Aplec de dissabte: “Ho he rebut amb molt d’amor, la veritat, no pensava que fos així. I realment, soc una persona que he tingut molt dubtes, i ara mateix estic començant a centrar-me i m’està servint molt, la veritat”. Elena Canals, de 21 anys i provinent del Bisbat de Mallorca, va escriure per Instagram: “M’ha agradat moltíssim l’Aplec. Per al pròxim hi seré segur. Molts ànims i continueu fent això per nosaltres els joves, a poc a poc n’hi haurà més”. Nadia Espinoza, de 18 anys i de la Parròquia de Sant Esteve de Granollers, va agrair també amb un missatge l’experiència: “Mil gràcies per aquest Aplec de l'Esperit! Una experiència intensa, molt viscuda, entranyable, familiar, acollidora… Me’n torno a casa molt renovada, estimo més a Déu… Que perduri sempre! Ens veiem al pròxim Aplec de l’Esperit!”.

El primer Aplec, iniciativa dels Minyons Escoltes i Guies de Catalunya l'any 1978, va tenir les seves rèpliques els anys posteriors. Al Santuari del miracle a Solsona l'any 1982, a Poblet al 1985, a Lleida l'any 1988, a Manresa al 1991, a Girona l'any 1994, a Vilafranca del Penedès al 1998, a la Seu d'Urgell l'any 2002, a Tarragona al 2007, a Terrassa l'any 2010 i el darrer, a Banyoles, al 2014.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.