Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri –CR) Homilia de la missa conventual de diumenge a Montserrat. S'acaba amb un llarg aplaudiment i amb els fidels drets. El missatge ha estat contudent: “Hem vist com s’han amenaçat i en alguns casos fins vulnerat drets fonamentals: el dret de reunió, la llibertat d’expressió, es prohibeix un dret tan senzill com el de ser consultats”.

Així s'ha expressat el monjo que presidia la celebració aquest diumenge al matí, Sergi d'Assís: “Hem de dir 'No' a la repressió, i 'Sí' a la llibertat i al respecte dels drets més fonamentals. I si algú té dubtes, que agafi la Declaració Universal dels Drets Humans, per exemple l’article 19 sobre la llibertat d’expressió”.

Sergi d'Assís ha justificat aquesta reflexió perquè “amb la que està caient aquests dies, no podem ni hem de mirar cap a una altra banda ni ens podem deixar arrossegar per la postveritat que tergiversa la realitat”. És una de les crítiques més directes que s'ha fet des de l'àmbit eclesial a la intervenció i les detenencions d'aquesta setmana.

Perquè els drets del nostre poble siguin respectats”

La celebració no l'ha presidit l'abat Josep Maria Soler perquè és habitual que cada diumenge presideixi un monjo diferent segons la distribució que es fa amb antel·lació. Però tant en la monició d'entrada com en les pregàries dels fidels que prepara la comunitat s'ha recordat que “estem a una setmana de l'1 d'octubre” i s'ha demanat ser “solidaris amb els qui treballen pacíficament perquè els drets del nostre poble siguin respectats”. Els monjos han hagut d'aturar els aplaudiments del final de l'homilia iniciant la recitació del credo.

En l'homilia Sergi d'Assís també ha demanat un nou país a la llum de l'Evangeli: “Catalunya serà integradora o no serà”. Per això cal “saber integrar tots aquests nouvinguts, de manera que sense perdre la seva identitat d’origen, també se sentin plenament del nostre país”.

Aquesta setmana l'abat de Monsterrat, Josep Maria Soler, ja va fer un comunicat conjunt amb l'abat de Poblet, Octavi Vilà. Amb un to més suau demanaven “als governants de Catalunya i d’Espanya un exercici de màxima prudència i responsabilitat per a un diàleg constructiu” i els recordaven que “tenen l’obligació d’interpretar el bé comú del seu país escoltant la veu de la majoria”. També alguns monjos de Montserrat van signar la declaració dels capellans a favor de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre.

Aquest diumenge al matí, a la mateixa hora que es feia la missa a Montserrat, el cardenal Joan Josep Omella també ha parlat dels “moments complexos” que viu Catalunya. En la missa de la Mercè ha demanat “seny” i “evitar la confrontació, la violència i el menyspreu dels altres”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.