(Lucía Montobbio –CR) Som Cristians és un projecte d’Església domèstica, fundat per famílies cristianes que cerquen transmetre la fe als seus fills. Fa un any que funciona, primer van començar presencialment, a les pregàries organitzades a l’oratori de casa la família Garí-Cano. Amb la pandèmia, però, s’ha posat l’accent en tota l’activitat virtual i això ha fet incrementar de forma exponencial les famílies participants.
Xavier Garí, impulsor de la iniciativa, explica que en origen sumaven unes trenta famílies. Ara, després d’un any de confinament i restriccions de mobilitat, en participen moltes més, de diversos punts de Catalunya. També tenen presència a Twitter, Facebook i Instagram. “Si bé és cert que la COVID ens ha fet perdre estones de trobada física amb la comunitat cristiana, a l’església, els grups de fe, la parròquia, també ho és que ens hem reinventat, ens hem posat les piles amb tota l’activitat on-line i les possibilitats que les eines virtuals ens brinden, i això ha fet que iniciatives com la nostra, hagin tingut molt bona acollida, no m’esperava que de sobte tinguéssim aquest creixement”.
De propostes n’hi ha diverses, i totes són obertes i gratuïtes, la participació a més a més és lliure i sense cap compromís de regularitat o permanència. “Comptem amb pregàries virtuals per adults, pregàries virtuals en família, també amb espais per dialogar sobre qüestions actuals en clau cristiana, o per aprofundir en les experiències de fe, igualment amb cinefòrums cristians, o grups de lectura, voluntariats en famílies, pelegrinatges a llocs sants que ara han quedat aturats, espais per aprofundir en la figura de Jesús, i també l’Escola de Fe en Família”. Aquest últim és un espai per a la reflexió i el diàleg sobre la transmissió de la fe als fills, l’objectiu principals de Som Cristians.
Bea Fernández, advocada, i Carles Plana, professor de Secundària, parlen sobre la seva experiència. Ells són un matrimoni amb tres fills, el gran té 12 anys, la mitjana en té 9, i el petit en té 7. “Nosaltres, com a família, no estem entre les famílies pioneres del projecte, ens hem afegit de forma més continuada durant el confinament de l’any passat, participant en la proposta dels grups de pregar en família, que es diu PregaFamily”, i afegeix “com a família ja estem acostumats a participar a altres activitats, com a les Pasques Familiars, o les iniciatives de la parròquia del barri, el que passa és que Som Cristians ens ofereix un complement molt positiu, sobretot perquè la virtualitat ara mateix ens facilita el fet que puguem participar tots cinc a l’hora en un espai còmode i íntim com és casa nostra, i el format és senzill, fuig dels grans muntatges, l’experiència és molt positiva, ens facilita molt viure la fe amb els nens, que és el que cerquem.”
Les famílies que participen en aquesta iniciativa tenen en comú el sentir que pertanyen a la comunitat cristiana. “Vivim des de la fe tot el que ens passa, allò alegre, allò trist, i des d’aquesta perspectiva captem la llum, trobem sentit, entenem la vida... tot això gràcies a la flama que els nostres pares ens van passar, que és la mateixa que nosaltres ara volem transmetre també; a més trobem important normalitzar el fet religiós, avui dia sembla que sigui estrany, rar, ser cristià, el fet de poder compartir amb altres famílies fa que els nostres fills vegin que hi ha més persones que tenen els mateixos hàbits, costums, creences”, descriu Garí, i Fernández coincideix: “En alguns ambients quan afirmes que ets cristià, et pots trobar amb la frase de ‘ara ets cristià?, en el temps que vivim ets cristià?’, i llavors és quan veus la importància de viure aquest fet de forma natural, i explicar als fills que per viure la fe no calen grans muntatges, grans declaracions, que es pot viure dia a dia de forma senzilla, és un fet quotidià, la vivència de la fe ens ajuda a créixer i a interpretar l’entorn en el que ens movem.”
El repte que Fernández veu per a Som Cristians és que “l’espai continuï tenint un format senzill, i que aconsegueixi arribar a totes les gernacions per igual, a adults, joves i infants, sovint és complex trobar missatges que enganxin a l’hora a més d’una generació, i que després aquest missatge es pugui compartir entre les diferents generacions que conformen la família, Som Cristians aconsegueix fer-ho i resulta una experiència que l’infant o jove comparteix amb els pares i amb els germans.”
Garí afegeix als reptes el fet d’acompanyar a l’hora de cultivar la fe. “En un temps convuls com el que estem vivint, envoltats d’incerteses, de trencaments, prejudicis, superficialitat, i que ens poden portar al desànim, és important que no perdem la connexió amb Déu, la fe, que ens esperona amb el missatge de salvació i amor de Jesús”.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.