Vés al contingut
Catalunya Religió
IMG_3539
Fotografia: Claretians.
Galeria d'imatges

Claretians La jornada de clausura del bicentenari del naixement del pare Jaume Clotet, claretià i impulsor de la llengua de signes catalana, s’ha celebrat aquest dissabte 4 de febrer al Santuari Cor de Maria. Un centenar de persones hi ha assistit presencialment a la Sala Claret, sense comptar amb les desenes de persones que ho han seguit en línia.

La jornada ha servit per aproximar-se a la figura de Jaume Clotet. El claretià Juan Carlos Martos, director del Centre d’Espiritualitat Claretiana, amb la conferència 'Aproximació a la figura de Jaume Clotet, claretià i pedagog de nens sords a Vic', ha detallat els seus trets biogràfics.

“Clotet va entendre que estava cridat a una tasca apostòlica que mai va tornar a abandonar”

Martos ha exposat el moment del descobriment de la passió de Clotet per la Llengua de Signes Catalana, el 1848 a Civit. En veure com el pare del noi utilitzava la llengua de signes va decidir aprendre-la. “Ell va entendre que estava cridat a una tasca apostòlica que mai va tornar a abandonar”, ha destacat Martos.

“A Civit ja hi havia una comunitat de sords que es comunicava amb la llengua de signes, i per tant Clotet no és el descobridor de la llengua de signes, però va ser el primer que va deixar-ho per escrit i va afegir alguns signes que es continuen mantenint fins a l’actualitat”, ha explicat.

Martos ha conclòs la conferència fent una crida. “Que no es perdi això, que ho faci qui sigui, però que no es perdi al món, a l’església, a les nostres ciutats, aquesta tradició no iniciada, però consolidada en el pare Clotet i que ell va treballar per impulsar cap endavant”, ha conclòs Martos.

“Clotet era una persona extremadament humil i prudent”

Posteriorment, Xavier Moral, cap de l’Àrea de Foment de la LSC a la Generalitat de Catalunya, ha ofert la xerrada 'Jaume Clotet, descobridor i descriptor de la llengua de signes catalana'. Ha explicat que Clotet va innovar, en el sentit que ningú va fer el que va fer Clotet, perquè va aprendre i estudiar-la.

“En la història de la lingüística de les llengües de signes, Clotet és una peça clau perquè no serà fins al 1960 que el coneixement i avenços de la lingüística permeten identificar les llengües de signes com a tal. Més de 40 anys dedicat a l’apostolat dels sords, però també a l’estudi i coneixement de la llengua de signes”, ha dit.

Ha afegit que “era una persona extremadament humil i prudent, que no va inventar una llengua de signes, sinó que va tenir humilitat i honestedat intel·lectual d’aprendre la llengua i després escriure-la i donar-la a conèixer al gran públic”, ha conclòs.

Una jornada en col·laboració amb la Pastoral del Sord

Tot seguit s’ha pogut veure el tràiler del documental 'El Logos a les mans' dirigit per Pablo Navarro i produït per la Plataforma Audiovisual Espiell.

Posteriorment, s’ha celebrat una eucaristia al Santuari del Cor de Maria, presidida pel claretià Carlos Sànchez, conseller general, delegat del pare general dels claretians. Al final hi ha hagut una ofrena i pregària davant del sepulcre del pare Clotet. Finalment, s’ha dut a terme una ofrena a Ponce de León i Juan de Pablo Bonet.

La jornada ha estat organitzada pels missioners claretians, la Pastoral del Sord, que és el secretariat diocesà de pastoral per a persones amb discapacitat, i el Casal de Sords de Barcelona. Tot s’ha interpretat en Llengua de Signes Catalana i es pot recuperar al canal de YouTube de la província.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.