Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat d’Urgell) La Parròquia de Sant Julià de Lòria, al Principat d’Andorra, va celebrar el 30 de maig el tradicional Aplec de la Mare de Déu de Canòlich, patrona de la Parròquia. El Santuari de la Mare de Déu -situat a 1.635 m. d'altitud, als vessants de llevant de la Serra Plana- va rebre 1.259 visites durant els sis dies previs a la festa.

Tots els fidels eren conscients que el d’enguany era un aplec atípic i han aprofitat durant la setmana per anar a pregar o a posar un ciri a la patrona de la parròquia. I és que, tal com va explicar el rector, Josep Chisvert, la situació actual derivada de la pandèmia del coronavirus condiciona la celebració d’un dels dies més especials per a la parròquia laurediana: l’Aplec de Canòlich. “Seguint les recomanacions de les nostres autoritats sanitàries hem adaptat el format de la celebració d'enguany”, va indicar, per afegir que "durant tota la setmana el santuari ha estat obert de manera ininterrompuda de 10 a 18 hores i atès per voluntaris i personal del Comú que procurava que se seguissin les recomanacions sanitàries".

Tanmateix, el dia 30 de maig, darrer dissabte de maig, festa de la Mare de Déu de Canòlich, es va celebrar l’eucaristia a porta tancada i fou retransmesa en directe pel Canal Lòria i en el dial 168 d’Andorra Telecom per a totes les Valls d’Andorra.

A la seva homilia Chisvert va remarcar com diuen els goigs a llaor de la Verge de Canòlich “Puix que sou la Protectora de Laurèdia i ses contorns; De Canòlich Reina santa empareu vostres devots”. Va animar els fidels a posar la seva mirada en Maria, especialment enmig de les dificultats de la vida, com estem vivint durant aquesta pandèmia. Maria es posà en camí per visitar la seva cosina Elisabet amb 3 objectius: felicitar, compartir i servir, moguda per l’amor. Exhortà els fidels a imitar les virtuts de Maria i fer realitat el lema del Principat d’Andorra: “Virtus, Unita, Fortior” per saber ressorgir amb creativitat de la difícil situació viscuda per la pandèmia de la Covid-19. Finalment exhortà a viure amb fidelitat a les arrels i els valors rebuts en herència, especialment la fe cristiana. Amb Canòlich volem ser una Església que surt de casa, que surt dels seus temples, que surt de les seves sagristies i que serveix per a acompanyar la nostra vida i sostenir la nostra esperança. Tots ells són signes d’unitat d’un poble noble i digne. Com la Verge de Canòlich, volem ser una Església que basteix ponts, trenca murs i sembra reconciliació. Com la Verge de Canòlich, volem ser una Església que acompanya totes les situacions de vulnerabilitat, i ens segueix mantenint-nos compromesos amb la vida, amb la cultura i amb la societat.

A l’ofertori el Cos de Dansa de l’Esbart Lauredià i el grup de música folk Andosins de l’Esbart Lauredià oferiren les seves interpretacions a llaor de la Mare de Déu i presentaren el pa i el vi per a l’eucaristia.

A més de l’eucaristia, a l’aparcament del Prat Nou va tenir lloc, durant tot el dia, la repartició de 6.000 pans beneïts, que foren distribuïts per les autoritats de la parròquia seguint les mateixes mesures de seguretat.

El rector de la parròquia va afirmar que, “la comunitat cristiana és una comunitat viva". En aquest sentit, va valorar que “potser hem estat més units que mai des de la distància del confinament i per això no hem renunciat a viure la Festivitat de Canòlich, ni que fos d’una manera diferent".

També va expressar que “durant tot aquest temps de confinament cada dia hem celebrat l’eucaristia i la participació ha estat a través de la televisió, des de casa, des de les habitacions de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell o des de les diferents residències del país”. I va considerar que aquesta situació “ha estat una oportunitat virtual de poder estar units en l’oració i en la celebració de la fe en aquests moments que per a algunes famílies no han estat fàcils. La fe i l’esperança han estat pal de paller per a moltes persones en aquest moment de pandèmia”.

En aquesta línia, va remarcar que “la crisi sanitària que estem vivint està tenint moltes conseqüències socials i econòmiques, tots en som conscients. Hi ha famílies més vulnerables que s’han quedat sense ingressos econòmics per la falta de treball”. De fet, des del Rebost solidari de Càritas Laurediana estan atenent entre 40 i 45 famílies i els faciliten productes bàsics, que s’uneix a l’acció que Càritas Nacional Andorrana està duent a terme a tot el país.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.