Vés al contingut
Catalunya Religió

(Escola Pia) El mes de desembre de 2019 es posa en contacte amb l’Arxiu Provincial de l'Escola Pia Miquel Palou Sarroca, antic alumne de l’Escola Pia Balmes, oferint en donatiu un conjunt de documentació personal generada durant el temps. El fons té un abast cronològic d’entre els anys 1944 i 1961, arribant a l’any 1964 en el cas dels números d’una revista. Veient, que per les seves explicacions la documentació podia tenir un gran interès, l'Escola Pia accepta l’oferiment i el dia 10 de gener d’enguany registren el seu ingrés a l’Arxiu Provincial.

El fons es pot dividir en dos àmbits o àrees principals. El primer, compren un conjunt de documentació escolar consistent en llibres de text, llibretes d’exercicis i apunts i quaderns de qualificacions i avaluació, produits pel donant en els temps que cursà l’ensenyament primari i el batxillerat. Són una molt bona font d’informació sobre les pràctiques i continguts de l’escola dels anys 40 i 50 i testimoni de la història escolar del país. És convenient remarcar que no es freqüent tenir en un sol fons una mostra continua de l’activitat escolar d’un alumne al llarg de tots els seus anys de formació.

El segon àmbit, també relacionat amb l’Escola Pia Balmes, compren documentació del Centre Escolapi de Muntanya (CEM) durant l’etapa que el donant en formà part. El CEM fou un agrupament escolta fundat en aquesta escola i també a l’Escola Pia Nostra Senyora el 1952 pels escolapis Octavi Fullat i Josep Almirall que posteriorment es va estendre a altres col·legis. Consta de documentació produïda i recollida en gran part pel senyor Palou mateix, que al CEM actuava com a secretari, amb uns quaderns amb les actes de reunions i dietaris de la patrulla entre 1954 i 1961. En aquests quaderns hi apareixen descripcions de les reunions, excursions i activitats que realitzava el grup i també descripcions de tècniques que havien de conèixer els caps i els escoltes en la seva formació.

Un altre agrupació documental correspon a la que va generar el mateix Palou per en l’organització dels viatges que el grup escolta realitzà per Europa entre 1954 i 1960, amb els seus corresponents dietaris, documents i impresos recollits durant el viatge.

D’altra banda Palou també ha fet entrega en un llapis de memòria un grup de fotografies escanejades, tant del CEM en aquestes activitats esmentades com dels companys amb els que cursà la primària i el batxillerat, entre 1944 i 1960. També inclou imatges de trobades d’aquests grup com a antics alumnes entre 1979 i 2019.

Completa el fons unes col·leccions de llibres d’escoltisme i les revistes enquadernades “Balmes” (1947-1958), “Apostolado” (1950-1953) i “La Roda” (1962-1964).

Miquel Palou Sarroca ofereix en el seu conjunt una informació molt útil per a la comprensió del context històric de l’ensenyament a l’Escola Pia dels anys 40 i 50 i la relació d’aquesta amb l’escoltisme. A més, suposa un augment d’informació sobre aquest tema i es complementa amb la continguda en un altre fons conservat a l’Arxiu Provincial, el fons Genís Samper, que inclou documentació sobre el CEM i altres agrupacions escoltes.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.