Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) Fa temps que els laics han entès que necessiten de la vida religiosa. I viceversa. El grup d'Amics i amigues del monestir de Sant Pere de les Puel·les n'és un exemple. Donen suport material a la comunitat de monges benedictines i les ajuden amb la difusió dels actes que organitzen periòdicament. En aquest espai han trobat una espiritualitat que volen cultivar i fer créixer.

“Els laics ens oferim pel que calgui, fem voluntariat amb tasques del dia a dia i dinamitzem tot el que hi ha al voltant del monestir”, explica Paola Jubert. Forma part del grup motor que promociona aquest treball complementari entre vocacions. Organitzen, per exemple, tallers per donar a conèixer la Regla de Sant Benet. Mostren com es pot aplicar aquest text a la vida ordinària, més enllà de les parets que delimiten el monestir del carrer Anglí.

“A la Regla de Sant Benet hi trobem l'ús del temps, ordenació, la humilitat, l'obediència”. Jubert assenyala la riquesa i l'actualitat d'aquest text escrit fa 1.500 anys per endreçar la gent i facilitar la vida en comú. “Si saps interpretar la Regla, permet conviure, facilita l'harmonia i la convivència i combina el treball, la pregària i el temps dedicat als altres”.

El mes de gener van proposar un taller per descobrir la Regla en relació a la família; eren una quinzena d'adults i d'infants. I el proper 21 de febrer veuran quines connexions hi ha amb el món del treball.

Una manera de viure la fe

Què motiva aquest grup de laics a promoure i protegir la vida d'aquest monestir a Sarrià? “Al monestir de Sant Pere de les Puel·les hem trobat una espiritualitat, una manera de viure la fe i la litúrgia que ens ha cridat l'atenció”, assenyala Jubert. El grup d'amics del monestir neix en un moment en què les comunitats es van fent petites i es posa en perill la seva autonomia.

Treballen en una comissió de sis persones, que es van renovant. En aquest moment en formen part les monges M. Teresa Furest i Roser Caminal, i els laics Albert Arqued, Carme Villaroya, M. Helena Cuyàs i Paola Jubert. Els amics i amigues del monestir no s'han constituït en associació. La identitat, expliquen, els la dona la institució que promouen. “Volem anar a qüestions molt pràctiques i no perdre el temps amb estructures jurídiques”, diu Jubert.

50 amics i amigues

Però el projecte és molt més ampli. Una cinquantena de persones sostenen el monestir amb aquesta plataforma des que van obrir el web a finals de maig, on hi ha un formulari d'inscripció per a qui vulgui contribuir a mantenir la comunitat més antiga de la ciutat de Barcelona.

Una realitat que s'obre amb les visites guiades al monestir que els amics i amigues organitzen un cop al trimestre. Els serveix per presentar la realitat sovint desconeguda d'una comunitat que conviu i prega. L'hora de meditació i de silenci, els tallers d'evangeli o els balls contemplatius són activitats que regularment organitza la comunitat. Els participants responen a un dels perfils a qui volen arribar. Però també hi ha qui passa pel monestir perquè troba en l'hostatgeria “un oasi enmig de la ciutat”, apunta Jubert. Un altre dels públics susceptible d'aquesta amistat col·laborativa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.