Vés al contingut
Catalunya Religió

(Andrea Tornielli –Vatican News) La decisió papal d'incloure en el currículum formatiu del personal diplomàtic al servei de les nunciatures un any per passar en terra de missions es produeix pocs mesos després de l'anunci que el mateix Francesc va fer en el discurs conclusiu del Sínode per a l'Amazònia. Un anunci que ara es fa realitat per als nous alumnes de la Pontifícia Acadèmia Eclesiàstica l'any acadèmic 2020/2021.

És interessant assenyalar, en primer lloc, el context en el qual es va donar a conèixer aquest projecte: la necessitat de trobar sacerdots per a les missions i la dificultat de trobar sacerdots disponibles. El Papa havia citat la resposta negativa que a vegades se sent dir: "No, no soc apte per a això". "Doncs bé", havia comentat el Pontífex, "això ha de ser reformat... Els joves religiosos tenen una vocació molt gran i és necessari formar-los en el zel apostòlic per anar als territoris de frontera". Immediatament després, Francesc va parlar també dels futurs diplomàtics, esmentant un "suggeriment" rebut: “que en el currículum del servei diplomàtic de la Santa Seu, els joves sacerdots passin almenys un any en terra de missions, però no fent la passantia en la nunciatura com es fa ara, la qual cosa és molt útil, sinó simplement al servei d'un bisbe en un lloc de missió".

Ara això es concreta i en la conclusió de la seva carta al President de l'Acadèmia el Papa subratlla: "L'experiència missionera que es promourà serà útil no sols per als joves acadèmics, sinó també per a les Esglésies individuals amb les quals col·laboraran i, espero, suscitarà en altres sacerdots de l'Església universal el desig de posar-se a disposició per realitzar un període de servei missioner fora de la seva diòcesi". El compromís dels futurs nuncis apostòlics servirà per tant d'exemple, perquè altres sacerdots acceptin la invitació de passar temps en missió.

No hi ha dubte que la decisió, ara formalitzada pel successor de Pere, representa un canvi veritablement significatiu en el curs dels estudis de qui prestarà servei en les nunciatures i que, en molts casos, estarà destinat a arribar a l'episcopat a una edat relativament jove. En una peça fonamental del currículum es converteix ara aquest any dedicat al servei missioner en el camp, fora del jardí de la casa, embrutant-se les mans en el treball pastoral, a les Esglésies de frontera. Un any de canvis, de fatiga, de noves experiències, que permetran una millor i més profunda comprensió de la realitat de l'Església, dels seus problemes i dificultats, però també de les seves esperances i de la reconfortant bellesa de la seva vida quotidiana. Un any que permetrà als propis estudiants de l'Acadèmia, als seus superiors i als bisbes de les seves diòcesis d'origen, un millor discerniment de les vocacions individuals. Un any que també podria dissuadir a algun d'emprendre aquest servei. Certament serà una experiència destinada a canviar punt de vista i perspectiva d'aquells que un dia seran cridats a representar al Papa en els diferents països, subratllant així la importància per a les Esglésies locals d'ajudar al Papa enviant al seu servei sacerdots bons i capaços.

Una vegada més, doncs, Francesc ens recorda que tota l'Església - servei diplomàtic inclòs - és missionera o no és: "L'Església està en sortida o no és Església. Està en anunci o no és Església. Si l'Església no surt, es corromp, es desnaturalitza. Es converteix en una altra cosa", com va dir el Papa en l'entrevista del seu preciós llibre amb Gianni Valente "Sense Ell no podem fer res". La missió, va afegir el Papa en aquest recent text que mereix ser assumit i difós, "no és un projecte d'empresa ben provat. Ni tan sols és un espectacle organitzat per a comptar quanta gent participa gràcies a la nostra propaganda. L'Esperit Sant obra com vol, quan vol i on vol". I "la misteriosa fecunditat de la missió no consisteix en les nostres intencions, en els nostres mètodes, en els nostres impulsos i en les nostres iniciatives, sinó que descansa precisament en aquest vertigen: el vertigen que se sent davant les paraules de Jesús, quan diu: sense mi no podeu fer res".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.