Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(La Salle) “Arguments per defensar les idees. Anàlisi de les fal·làcies en les campanyes electorals”, d’Iris Yun Mañes Porcel, estudiant de La Salle Montcada, ha guanyat el XV premi Ernest Lluch en Ciències Socials i Polítiques que organitzen conjuntament la Fundació Ernest Lluch i la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la UPF. En aquesta quinzena edició del guardó, s’hi han presentat 65 treballs de recerca d’estudiants d’arreu de Catalunya.

La recerca guanyadora, tutoritzada per Josep Maria Zaragoza i Raduà, analitza la desinformació que es genera quan hi ha un excés d’informació en el sistema polític i els tipus de fal·làcies que es donen, un fet que resulta en el seu col·lapse i dificulta la presa de decisions. Per fer-ho, estudia exhaustivament els tipus de fal·làcies a partir de casos concrets, com els discursos de Donald Trump, la propaganda electoral o les xarxes socials dels principals partits polítics catalans i espanyols.

El jurat ha estat presidit per Miquel Salvador, degà de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la UPF; Jordi Guiu, David Sancho i Pere Jódar, professors del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la UPF, i membres de la Fundació Ernest Lluch.

Considera que el guanyador és “un treball comparatiu original, extens i interessant en tots els aspectes” i, entre d’altres, en destaca “l’esquema aplicat a l’anàlisi de la comunicació política, les estratègies de campanya i les seves tècniques; així com les seves derivacions actuals; post-veritat, notícies falses o l’amplificació a les xarxes”.

L’acte de lliurament del premi Ernest Lluch s’ha celebrat el 29 de maig, a través d’una videoconferència, a causa de la situació d’alerta sanitària provocada per la Covid-19. El premi està dotat amb 700€.