Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) Aquesta setmana finalitza el curs escolar. Han estat mesos d'aprenentatge, d'activitats, de coneixement i de formació, però no únicament per a l'alumnat de les escoles sinó, en molts casos, també pel professorat. És el cas de la Fundació Educativa Dominiques de l'Anunciata Pare Coll –FEDAC– que enguany ha alliberat un professor de cada escola per assistir cada divendres a una formació específica de la Fundació, amb col·laboració amb la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.

L'anomenen escola de Pastoral FEDAC EdP 11 i consisteix, segons Rosa Alsina, responsable de l'àrea de Pastoral de FEDAC, en "fer un viatge que els ha portat a obrir-se de cor i ment, a conèixer noves persones, a viure experiències, i a crear biografies memorables".

Tot això, afirma, respon directament als vint-i-quatre reptes que té FEDAC a les seves escoles i que s'agrupen en quatre grans pilars que sustenten el seu projecte educatiu: caràcter, comunitat, educació i entorn.

Referents de cada àmbit

La formació dels divendres ha tingut com a continguts formatius el fet religiós a les escoles FEDAC, el bé comú, el pla de comunicació, els mitjans de comunicació social, la confiança i la gestió d'un equip, la pastoral de sentit, educar en la interioritat, focusing, l'acompanyament de mestres, procés de secularització i noves religiositats, el diàleg interreligiós, fe i ciència, aproximació als temps litúrgics, recursos d'animació, pastoral bíblica, hermenèutica del Nou Testament, biografia de Jesús, nous llenguatges o danses contemplatives.

Uns continguts que han comptat amb la presència i formació de noms de referència en cada àmbit com Siro López, David Guindolain, Josep M. Nonay, M. del Mar Albajar, Josep Otón, Jaume Flaquer, David Jou, Gerard Guerra, Eloi Aran, Toni Català, Olga Carte, Josep M. Bové, Migueli Marin, Peio Sánchez, Victòria Molins, Victòria Hernández, Rosa M. Picas o Dolors Roca.

Espais necessaris

FEDAC entén la formació del professorat com una aposta necessària. "Apostem per treballar el continu creixement de maduració de les persones". Per això, remarca Alsina, "és necessari tenir espais de reflexió, d'estudi, de recerca, d'interiorització.

I és que per aquesta Fundació Educativa que agrupa vint-i-quatre escoles a Catalunya formar en el carisma "és molt important". A FEDAC entenen que el carisma transmès fins avui "segueix vigent", però "amb unes noves maneres de fer i presentar".

Tenen clar des de l'inici que "cal donar respostes als reptes que la societat d’avui ens presenta", i fer-ho "lliures de dogmes i sense una doctrina limitadora".

Fidels al carisma de les Dominiques de l’Anunciata, des de la Fundació treballen "per redactar una nova narrativa", i ho fan a través d'un projecte "essencialment cristià, basat en l’espiritualitat, l’ecologia, els drets socials, la ciència i la tecnologia, tot plegat a favor del bé comú".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.