Dia:  Dissabte, 17 d'agost
Hora:  a les 21:00
Lloc:  Col·legiata de Sant Vicenç del Castell de Cardona . Cardona
Aquest esdeveniment requereix inscripció prèvia.
Col·legiata de Sant Vicenç del Castell de Cardona
Parador Nacional Turisme, 506, 08261, Cardona
Espectacle

"El Tron" a la Col·legiata de Sant Vicenç del Castell de Cardona

EL TRON

Al llarg dels seus 1000 anys d’història, l’església de Sant Vicenç del Castell de Cardona ha estat testimoni mut de l’evolució de la societat catalana, des dels primers comtats fins als nostres dies. Els seus murs han acollit vescomtes, comtes, ducs, bisbes i canonges, però també peregrins i turistes. Suposem-hi, a més, una troballa excepcional: un tron de fusta, d’una antiguitat per determinar i ningú sap a qui pertany.

“El Tron” és un espectacle teatral amb música en directe, que ens trasllada a una trobada impossible de quatre personatges protagonistes d’algun instant d’aquests mil anys, per aclarir la propietat d’aquesta misteriosa peça. El contrast de quatre èpoques, de quatre punts de vista de la política, la religió i la societat en general. Un curiós divertiment  al bell mig d’un marc incomparable.

COMPANYIA: Udurae Teatre

GUIÓ: Jordi Santasusagna            MÚSICA: Xavier Ventosa

DURADA: 60 minuts.

Venda d'Entrades: 

- On line: http://entrades.cardonaturisme.cat/ca/producte/eltron 

- Presencialment a l’Oficina de turisme de Cardona, fins un dia abans de la representació a les 14:00h. 

- El mateix dia de la representació, sempre i quan hagi disponibilitat, es podran adquirir una hora i mitja abans a l’Oficina d’Atenció al Visitant del Castell de Cardona

Caldra presentar el document de compra (en paper o digitalitzat).

NOTA: L'escenari no es trobarà situat a l'absis de la canònica sinò que en l'espai central de la mateixa.

 

El Mil·lenari de la Col·legiata de Sant Vicenç del Castell de Cardona s'estrena amb l'obra teatral "El Tron"

La Fundació Cardona Històrica, en col·laboració amb l’Ajuntament de Cardona i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, presenten “El Tron”, un espectacle teatral i musical per commemorar que aquest any 2019 fa just 1.000 anys de la fundació de la Col·legiata de Sant Vicenç del Castell de Cardona.

Al llarg de la seva història, l’església de Sant Vicenç del Castell de Cardona ha estat testimoni de l’evolució de la societat catalana, des de la creació dels primers comtats fins als nostres dies. Les seves esveltes parets han vist desfilar vescomtes, comtes, ducs, bisbes i canonges, però també peregrins i turistes. “El Tron” apropa aquesta història a l’espectador i inclou, a més, una troballa excepcional: un tron de fusta, d’una antiguitat per determinar i que ningú sap a qui pertany. Amb aquest misteri arrenca l’espectacle teatral que ha ideat i produït l’empresa cardonina Udurae Teatre. La història trasllada els visitants a una trobada impossible de quatre personatges que han estat protagonistes d’alguns dels moments destacats de la història mil·lenària de la Col·legiata de Sant Vicenç. El contrast de quatre èpoques, de quatre punts de vista sobre cada moment històric servirà per aclarir la propietat d’aquesta misteriosa peça.

El guió de l’obra és de Jordi Santasusagna i la música, interpretada en directe, és de Xavier Ventosa. La durada de l’espectacle és de 60 minuts i l’estrena tindrà lloc el proper dissabte dia 6 d’abril, a les 20.30 hores, a l’interior de la Col·legiata de Sant Vicenç del Castell de Cardona. Les següents funcions es programaran els dies: 11 de maig, a les 21 hores; 22 de juny, a les 21 hores; 20 de juliol, a les 21 hores; 17 d’agost, a les 21 hores; 21 de setembre, a les 20.30 hores, i 19 d’octubre, a les 20.30 hores.

Mil·lenari de la Col·legiata de Sant Vicenç (1019 – 2019)

L’any 1019, el vescomte Bermon, aconsellat per l’Abat Oliba, bisbe de Vic, va fer una important dotació a l’església de Sant Vicenç del Castell, cosa que va permetre emprendre la construcció del gran temple que coneixem avui en dia.

D’abril a octubre, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, l’Ajuntament de Cardona, la Fundació Cardona Històrica programaran activitats divulgatives i culturals i es crearan nous productes turístics per promocionar i augmentar la visibilitat del Castell de Cardona, arreu.

Entre les activitats més destacades, a banda de l’espectacle “El Tron” que s’estrena aquest dissabte, s’ha dissenyat una visita guiada temàtica amb periodicitat mensual basada en la divulgació del monument des de la vessant artística i anomenada “Sant Vicenç de Cardona, joia del romànic català” i es preveu realitzar un cicle de conferències divulgatives sobre el monument a càrrec de reconeguts professionals de l’àmbit acadèmic i artístic. Així mateix, es programarà el concert del Cicle de Música Sacra a la Col·legiata i un concert extraordinari de Jordi Savall.

En l’àmbit educatiu, al llarg de l’any es programaran tallers didàctics relacionats amb l’art romànic (arquitectura, la pintura mural, decoració i escriptura). Les visites didàctics del curs 2019 – 2020 introduiran novetats didàctiques i nous recursos i materials per tal de millorar la comprensió del monument.

En l’àmbit gastronòmic es programarà una cita del Cicle Espais al Castell de Cardona, una iniciativa que combina música i tast gastronòmic en espais singulars.

Finalment, a l’octubre es preveu programar un acte de cloenda del mil·lenari.