Vés al contingut
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Institut d’Estudis Nahmànides
Adreça (carrer i número)
Carrer de Sant Llorenç
Municipi
Girona
Nom de l'entitat organitzadora
Institut d’Estudis Nahmànides del Patronat Call de Girona, Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la UdG
Persones que intervenen
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Simone Weil: l’opressió per la funció i la necessitat d’arrelament, per Teresa Forcades

Segona de les conferències del cicle "L'aportació jueva a la idea d'Europa" 

Aquest cicle està dedicat a la qüestió de l’aportació jueva a la idea d’Europa. Segons l’escriptor israelià Amos Oz, no hi ha europeu més autèntic que el jueu. Sens dubte, el poble jueu ha contribuït com pocs a la conformació de la idea d’Europa. El trobem en el continent europeu des de temps ancestrals. No solament això, en alguns moments clau de la història europea la figura -o el mite- del jueu ha estat al centre de totes les mirades i reflexions sobre la nostra identitat continental. La resposta a la pregunta “què és Europa” “què som els europeus”, històricament, s’ha donat en bona mesura per contrast o amb relació a la presència en les nostres societats de la minoria jueva. Una minoria, sovint, ignorada, però, sovint, també, terriblement visibilitzada. En aquest cicle ens interessa veure en quin sentit podem dir que el poble jueu, a través de la filosofia, la música, l’art, la literatura, la política o la història ha contribuït a forjar la idea d’Europa.

Cliqueu aquí per veure el programa complet.

Teresa Forcades i Vila (Barcelona, 1966) és doctora en salut pública (Universitat de Barcelona), especialista en medicina interna (State University of New York), Master of Divinity (University of Harvard) i doctora en teologia fonamental (Institut de Teologia Fonamental de Sant Cugat) amb una tesi sobre el concepte de persona. Va dedicar la tesi doctoral en salut pública a les medicines alternatives, i la tesi de llicenciatura en teologia, a la Trinitat. Ha publicat La Trinitat, avui (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2005) i Els crims de les grans companyies farmacèutiques(Cristianisme i Justícia, 2006) i La teologia feminista en la història (Fragmenta, 2007). El 2009 es va manifestar en contra de la vacunació massiva contra la "grip nova", constituint una veu crítica davant l’Organització Mundial de Salut i les grans companyies farmacèutiques. És monja benedictina de Sant Benet de Montserrat des de l’any 1997.

Activitat gratuïta. Inscripció prèvia.

L’assistència i participació a tot el cicle de conferències podrà ser reconeguda amb 0,5 crèdits acadèmics per als estudiants de la Facultat de Lletres de la UdG.

INSCRIPCIONS