Vés al contingut
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Aula Aurora Bertrana de la Biblioteca Barri Vell - Universitat de Girona
Adreça (carrer i número)
Plaça Josep Ferrater Móra, 1
Municipi
Girona
Nom de l'entitat organitzadora
Seminari Raimon Panikkar - UdG
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Raimon Panikkar i el pensament xinès clàssic, amb Raquel Bouso, a Girona

El proper dimecres 29 de maig a les 18:30h, a l'aula Aurora Bertrana de la Biblioteca Barri Vell de la UdG (Plaça Ferrater Móra, 1, Girona), tindrà lloc la darrera de les "Lectures Fons Raimon Panikkar" d'aquest curs que organitzen el Seminari Raimon Panikkar i la Biblioteca de la Universitat de Girona. Porta el títol «Raimon Panikkar i el pensament xinès clàssic» i anirà a càrrec de Raquel Bouso, docent de filosofia en la facultat d’Humanitats de la UPF, especialitzada en pensament i religions d’Àsia i, més concretament, en filosofia japonesa. L'Opera Omnia Raimon Panikkar es publica a Fragmenta.

En aquesta sessió presentarà els resultats de la recerca que ha dut a terme sobre les fonts xineses del Fons Panikkar. A partir de les anotacions de Panikkar en alguns volums i de l’estudi de com integra aquestes fonts en la seva obra, proposa reflexionar sobre la recepció panikkariana del pensament xinès clàssic i com aquesta reflecteix un particular vincle entre lectura i escriptura, vida i obra.

Raquel Bouso (Tarragona, 1973) és doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra (2005) amb una tesi sobre la noció de vacuïtat en el filòsof japonès Keiji Nishitani. Actualment és lectora de filosofia en aquesta universitat i professora de religions asiàtiques en el Màster d'Història de les Religions de la Universitat de Barcelona i en l'ISCREB (Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona). És membre de la European Network of Buddhist-Christian Studies (ENBCS). Ha publicat diversos articles sobre cultura, filosofia i religió japoneses i traduccions com La religión y la nada de Keiji Nishitani (Siruela, 1999), Zen y filosofía de Shizuteru Ueda (Herder, 2004, en col·laboració), El Oriente de Heidegger de Carlo Saviani (Herder, 2004), Diálogos a una pulgada del suelo de James W. Heisig (Herder, 2005), El zen (Fragmenta, 2008), Hacia una filosofía del budismo zen de Toshihiko Izutsu (Trotta, 2009), Shinto el camino a casa de Thomas P. Kasulis (Trotta, 2012) i Zen (Fragmenta, 2012). És assessora de la col·lecció Sagrats i Clàssics de Fragmenta.

Lectures Raimon Panikkar

A la primavera de 2015, en el marc del Simposi Internacional de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani «Raimon Panikkar Intercultural and Interreligious Dialogue», s'inaugurà a la Biblioteca Barri Vell de la Universitat de Girona el Fons Raimon Panikkar integrat per prop de 13.000 llibres i més de 700 col·leccions de revistes.

El Seminari Raimon Panikkar, en col·laboració de la Biblioteca del Barri Vell, va iniciar a la tardor del mateix any les Lectures Fons Raimon Panikkar.

Diversos membres d'aquest seminari es plantegen fer recerca en el Fons Raimon Panikkar, per poder resseguir qualsevol petit fil de l'immens tapís que formen els textos que el teixeixen, i fer-ne una posterior xerrada de presentació oberta a tothom, a l'aula Aurora Bertrana de la mateixa Biblioteca.

Un treball de dinamització del Fons Raimon Panikkar amb decidida voluntat de donar–li continuïtat.

D'aquestes lectures han sorgit unes molt interesants, interdisciplinars i interculturals propostes de reflexió, que han generat uns guions de treball, materials o textos que posem a la vostra disposició com una invitació a pelegrinar per l'univers del Fons Raimon Panikkar.

Entrada lliure. Aforament limitat.