Dia:  Dilluns, 4 fins dilluns, 18 de març
Hora:  de 19:00
Hora:  a 20:30
Lloc:  CETR. Barcelona
Preu:  40.00€
Aquest esdeveniment requereix inscripció prèvia.
CETR
Carrer Rocafort, 234 baixos (Jardins Montserrat), 08029, Barcelona
Seminari

La proposta del Daodeging, per Teresa Guardans

WU-WEI: L’ACCIÓ QUE TRANSFORMA. LA PROPOSTA DEL DAODEJING

 

A càrrec de Teresa Guardans

Dispersió, presses, horaris inacabables… tot sembla anar contra l’anhel profund de viure a fons, comprenent, estimant i assaborint cada moment de l’existència. Però quan agafem el llibre del Tao (el Daodejing, Xina, s. IV a.C.), o el Bhagavad Gîta (Índia, s. V-III a.C.), o tants altres textos del passat, descobrim que la preocupació ve de lluny!

Una mirada cap el concepte “d’actuar sense actuar” (wu-wei), tan central del Daodejing, ens servirà de fil conductor per reflexionar sobre la vida quotidiana: obstacle o oportunitat de creixement interior i de qualitat humana?

A més de la selecció de textos d’aquesta petita gran obra xinesa, ens aproparem a altres veus antigues i contemporànies, a aportacions que ens arriben des de fonts ben diverses sobre aquesta mateixa qüestió.

4, 11 i 18 de març
3 dilluns, de 19:00 a 20:30 h.
Aportació: 40 €

Reservar plaça

Explicació del curs

Wu-wei no significa no fer res, sinó deixar de remar corrent amunt. Comprendre què és el que ens fa moure en contra direcció, obrir pas en nosaltres mateixos a allò que som i que vol brollar, desfer-nos de falses consistències. wu és el buit de tot allò que “no és” per a que la força plena del Tot pugui ser. Wu-wei  té molt a veure amb sinceritat, autenticitat, sense artificis, espontaneïtat, profunda llibertat (en relació a les pròpies cadenes interiors), creativitat natural, simplicitat… Una actuació que ajuda a posar fre a un viure que és un constant saltar de branca en branca, per poder-se situar en un viure en fondària, unificat amb l’essència de l’existir.

Del llibre del Tao:

El fang és modelat per a poder fer el recipient, però és el seu buit el que fa útil el recipient. S’obren portes i finestres en els murs d’una casa, i és el buit el que permet habitar-la. Centrem l’interès en l’ésser, però en el no-ésser es fonamenta la utilitat.