×

Missatge d'avís

The service having id "_mobile_whatsapp" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
Dia:  Divendres, 14 de setembre
Hora:  a les 19:30
Lloc:  Seminari Diocesà d'Urgell. La Seu d'Urgell
Seminari Diocesà d'Urgell
Carrer del Bisbe Benlloch, 0, 25700, La Seu d'Urgell
Presentació de llibre

Presentació de l'Anuari Urgelia, a La Seu

Mn. Benigne Marquès, Arxiver Capitular d'Urgell, presentarà el 19è volum de l'anuari Urgellia, a la sala d'actes del Seminari Diocesà d'Urgell, oberta al públic en general, el proper dia 14 de setembre a les 19.30 h. L'acte estarà presidit per Mons. Joan-Enric Vives i Sicília.

Inicia aquest volum un treball que vol ser un reconeixement a un historiador molt vinculat a Urgellia, recentment traspassat, Prim Bertran, a càrrec de Montserrat Casas, la seva vídua, també historiadora. Prim Bertran va ser soci fundador de la Societat Cultural Urgel·litana, membre del Consell de Redacció i col·laborador actiu.

El volum també conté treballs sobre el Diplomatari de Santa Maria d'Organyà entre 1091 i 1150, realitzats per Ramon Ordeig i Josep M. Marquès; dos treballs del mateix Mn. Benigne Marquès sobre el catàleg dels documents de l'Arxiu Capitular d'Urgell i els pergamins de Santa Maria de Guissona; sobre els orígens de la diòcesi d'Urgell i el bisbe Just a càrrec de Carles Gascón Chopo; sobre una família jueva a la Seu d'Urgell a l'any 1.400, càrrec de Carme Batlle; un treball de Montserrat Moli sobre el canonge Ignasi de Cruïlles; dos treballs d'Enric Moliné sobre l'autor i les circumstàncies de la redacció de "El Compendio histórico" i sobre els sínodes d'Urgell als segles XVIII i XIX; una anàlisi de la creu d'esmalts del Museu Diocesà d'Urgell de Lourdes de Sanjosé; i un treball sobre la decoració pictòrica de l'església romànica de Baltarga de Montserrat Pagès.

La publicació Urgellia és l'òrgan d'expressió de la Societat Cultural Urgel·litana. Comprèn estudis monogràfics, edicions de textos i documents, inventaris de manuscrits, i altres treball sobre esglésies i obres d'art, corresponents a l'àmbit i territori de l'antic bisbat d'Urgell.