Vés al contingut
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Fundació Maurí
Adreça (carrer i número)
Carrer de Cardedeu, 17
Municipi
La Garriga
Nom de l'entitat organitzadora
Fundació Maurí
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Per saber-ne més

Documents adjunts Media

Pius XII i l'Arxiu Secret del Vaticà, a La Garriga

Conferència de l’historiador jesuita Josep Maria Benítez i ballada de sardanes a la Fundació Maurí de la Garriga

L’arxiu secret del Vaticà a través del savi historiador jesuita i una ballada de sardanes omplen un intens cap de setmana

El proper divendres 17 de maig, a les 19.00 h. l’historiador jesuïta Josep Maria Benítez oferirà una conferència sobre la relació del Papa Pius XII i l’arxiu secret del Vaticà a la Fundació Maurí de la Garriga.

Josep Maria Benítez (Arenys de Mar 1937) entrà a la Companyia de Jesús l’any 1955. Llicenciat en filosofia, filosofia i lletres, teologia i història, es doctorà en aquesta darrera disciplina a la Universitat de Barcelona. Incorporat a la Facultat d’Història de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma l’any 1983, exercí la càtedra d’història moderna durant molts anys a partir del 1984. Ha estat president de l’Associació Catalans a Roma (1995), degà de la Facultat d’Història de la Pontifícia Universitat Gregoriana (1997) i director de la revista Archivum Historiae Pontificiae. És autor de Jesuïtes a Catalunya: fets i figures (1996) i, en col·laboració, Expulsions i exilis: hebreus, moriscos, jesuïtes i guerra civil (1996), molts altres llibres a més de nombroses ressenyes crítiques i articles de divulgació. Fou un estret col·laborador i molt bon coneixedor de l’obra del pare Miquel Batllori, amb qui treballà durant molts anys a Roma. Albert Manent digué d’ell ‘Josep Maria Benítez forma part dels jesuïtes historiadors del nostre segle que han deixat o deixaran petjada’.

L’endemà, el dissabte 18 de maig la Fundació Maurí organitzarà una jornada de portes obertes coincidint amb la ballada de sardanes que es farà davant del museu amb la cobla La Principal del Llobregat. Durant la ballada, hi haurà berenar i cava i un concurs de colles improvisades. D’entre totes les sardanes que interpretarà la cobla La Principal del Llobregat -una formació que enguany celebra el seu 90è aniversari- interpretarà tres peces dedicades a la Garriga com són les sardanes ‘Aires garriguencs’ del compositor Conrad Saló, ‘Recordem a Josep Maurí’, d’Antoni Guinjoan i ‘La Garriga’, la sardana més emblemàtica obra de Francesc Mas Ros.

La Fundació Maurí de la Garriga fou creada per voluntat testamentària de l’historiador i notari garriguenc Josep Maurí i Serra (1912-1967), fill il·lustre de la Garriga. Des de 1969 la Fundació, de caràcter privat gestionada per un Patronat que en té cura, ha realitzat una tasca ingent i constant de promoció de la cultura, defensa del patrimoni i de conservació del propi museu. La Fundació disposa d’un important llegat artístic i arqueològic, una biblioteca de més de 5.000 llibres i conserva el Cadirat gòtic de la Catedral de Girona. Aquest 2019 celebra els 50 anys de la seva creació organitzant diferents actes.