Vés al contingut
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Temple Expiatori de la Sagrada Família
Adreça (carrer i número)
Carrer de Mallorca, 401,
Municipi
Barcelona
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Oratori musical Episcopus, a la Sagrada Família

En el marc del projecte Episcopus, el Bisbat de Vic organitza “Oratori musical Episcopus. Diàleg Patriarcal”, un concert d’homenatge als bisbes Oliba i Torras i Bages, a càrrec de l’Orquestra Simfònica dels Vallès i 11 corals catalanes. El concert, l’acte central de l’any Oliba, se celebrarà, properament, a la Catedral de Vic (12 d’octubre), al Monestir de Ripoll (13 d’octubre), a La Seu de Manresa (3 de novembre) i a Santa Maria d’Igualada (10 de novembre). El diumenge 14 d’octubre, el concert també se celebrarà al temple Expiatori de la Sagrada Família de Barcelona, en un acte organitzat conjuntament amb la Conferència Episcopal Tarraconense. Tots els concerts són entre les 18 i les 19 hores i les entrades ja poden adquirir-se presencialment a les esglésies i al Bisbat de Vic.

El projecte Episcopus del Bisbat de Vic (2015-2018) proposa recuperar el llegat i patrimoni històric, artístic, cultural i religiós de quatre bisbes molt importants per a la diòcesi de Vic: Veyán, Torras i Bages, Oliba i Cinidi. Un dels seus actes centrals és la celebració de l’“Oratori musical Episcopus”, un concert d’homenatge als bisbes Oliba, en commemoració de l’inici del seu episcopat com a bisbe de Vic (1018-1046) i personatge reconegut d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya, i Josep Torras i Bages, en complir-se 100 anys de la seva mort, el 2016.

“Oratori musical Episcopus” és, per tant, una obra musical religiosa original, composada per Monsenyor Valentí Miserachs (compositor i director), amb textos de l’escriptor i gramàtic català, Mn. Josep Ruaix (llibretista), ambdós del Bisbat de Vic.

L’obra representa un diàleg imaginari entre els bisbes Oliba i Torras i Bages, l’un des del cim del Montseny, l’altre des del cim de Montserrat, recollint textos de la Bíblia, de la litúrgia, de Verdaguer i de Josep Carner. El compositor Miserachs lliga magistralment aquest dia?leg amb temes i melodies inspirades en la tradicio? musical de Catalunya.

El principal objectiu del concert “Oratori musical Episcopus” és posar en valor la figura dels dos bisbes per tal de reviure avui la seva petjada en el nostre país, des d’una experiència estètica i musical a l’abast del gran públic. En paraules del Delegat Episcopal per al Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic, Mn. Josep M. Riba, “la música toca el cor i els ressons corals fan entrar la història de la vida amb naturalitat a qui l’escolta”.

Com a solistes, interpreten el bisbe Oliba (baix) Josep Pieres; bisbe Torras i Bages (baríton), David Maria Gentile; Àngel I (tenor), Albert Deprius, i Àngel II (mezzosoprano), Marta Valero. Les onze corals participants són: Orfeó Vigatà de Vic, Coral Canigó de Vic, Cor de Noies Exaudio d’Igualada, Coral Capella de Santa Maria de Ripoll, Coral Ressons de Calaf, Coral Collserola Vallvidrera, Coral Regina de Manlleu, Cor Prats de Rei, Cor homes Igualada, Cor homes Osona i el Cor Infantil Emmi (Escola Musical Igualada).

El concert compta amb el suport del Pontifici Consell per a la Cultura del Vaticà, de la Fundació del Banc Sabadell i de la Diputació de Barcelona.

En el marc del projecte Episcopus, a finals d’octubre, el Museu Episcopal de Vic també acollirà l’exposició Oliba Episcopus (del 27 d’octubre al 10 de febrer), per tal de conèixer la veritable importància d’Oliba i del seu llegat per a Catalunya i l’Església, en el context dels grans eclesiàstics del seu temps d’arreu d’Europa, tenint en compte diferents aspectes de la seva trajectòria.

Projecte Episcopus

Episcopus 2015-2018 és un projecte liderat pel Bisbat de Vic, per tal de commemorar quatre dates importants per a la diòcesi i Catalunya (200 anys de la mort del bisbe Veyán Mola, any 2015; 100 anys de la mort del bisbe Torras i Bages, any 2016; 1.500 anys de la notícia del bisbe Cinidi, primer bisbe conegut de la diòcesi, any 2017, i 1.000 anys de l’inici de l’episcopat del bisbe Oliba, que va succeir el 1018).

Amb motiu d’aquestes efemèrides, el Bisbat de Vic vol recuperar el patrimoni històric, artístic i cultural del Bisbat i fer-lo més accessible a la societat, provocant un intens impacte cultural, social, religiós, patrimonial, teològic i històric arreu del territori. Al llarg d’aquests anys, ha editat llibres, ha fet exposicions itinerants, obres de restauració a petites i grans esglésies, conferències, etc.

Biografies compositor i llibretista

Monsenyor Valentí Miserachs i Grau

VALENTÍ MISERACHS GRAU (Sant Martí Sesgueioles, Anoia, 1943). Sacerdot, ha realitzat els estudis eclesiàstics al Seminari de Vic (Catalunya) i a la Pontifícia Universitat Gregoriana (Roma), i els musicals, als Conservatoris italians de L’Aquila, Bari i Roma, i al Pontifici Institut de Música Sacra, del qual, des de 1995 a 2012, ha estat Rector, i també professor ordinari de composició. Organista a la Basílica Vaticana de 1975 a 1980. Cofundador i professor de diverses disciplines musicals (orgue, composició, cant coral, exercitacions orquestrals) a la romana Escola de Música “T. L. da Victoria”, de 1975 a 1994. És canonge degà del capítol de la Basílica Papal de Santa Maria la Major de Roma i director de la “Cappella Musicale Liberiana” de la mateixa basílica, des de 1973. Autor d’un extens “corpus” que comprèn oratoris, música simfònica i de cambra, organística, liederística, per a cobla i d’escena, i, principalment, música coral i litúrgica, en llatí, en català i en italià, en bona part publicada. L’obra completa preveu una cinquantena de volums. Autor de nombroses conferències i articles sobre el tema de la música sacra, espiritualitat, poesia, biografies, etc. És Protonotari apostòlic, posseeix la Creu de Sant Jordi (Generalitat de Catalunya), l’ “Encomienda de Alfonso X el Sabio” (Espanya), i és “Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres” i “Chevalier de la Légion d’Honneur” (França), acadèmic de la “Pontificia Accademia di Belle Arti e Lettere dei Virtuosi al Panteon” (Ciutat del Vaticà), de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi (Catalunya), i premi “Batista i Roca” pel treball de promoció de la cultura catalana a l’estranger (Catalunya). És canonge honorari de les catedrals de Tarragona i Solsona.

Josep Ruaix i Vinyet

Aquest sacerdot, gramàtic i escriptor, va néixer a Moià el 4 d’agost de 1940. Estudià a l’Escola Pia moianesa i al Seminari de Vic, on encetà la seva activitat com a ensenyant de català, elaborant-se ell mateix el material didàctic. En 1966 fou ordenat prevere. En 1969 es llicencià en humanitats al Pontifici Institut Superior de Llatinitat (Roma) i en 1979 es llicencià en filologia clàssica a la Universitat de Barcelona.

Va exercir el sacerdoci a Roma i després al bisbat de Vic, en diferents parròquies; encara continua exercint-lo (ara principalment a Calders). Simultàniament ha estat professor de català en diferents centres i ha publicat més de seixanta títols de temàtica gramatical.

Ha escrit poesia (és autor de la lletra dels Cants per a la litúrgia, musicats per Valentí Miserachs i editats en 1998), treballs d’història local i articles periodístics. Ha fet nombroses traduccions i correccions de textos; en aquest aspecte, destaquen les seves revisions de la majoria de volums de la col·lecció «Clàssics dels cristianisme» (1989-2005), de la Bíblia catalana interconfessional (1996), de la Gramàtica del català contemporani (2002) i de la recent Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (2016).

Ha rebut una sèrie de distincions, entre les quals destaquen la medalla d’argent del municipi de Moià (1990), el premi Bages de Cultura (1998) i la Creu de Sant Jordi (2000). En l’aspecte gramatical, és considerat un continuador de l’obra normativa fabriana. Més informació sobre ell es troba en la «Miscel·lània en honor de Josep Ruaix» (revista Modilianum, núm. 33, any 2005) i en el llibre La galàxia Ruaix (2017, editat per la Ruta Pompeu Fabra).