Vés al contingut
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries
Adreça (carrer i número)
Plaça Mossèn Cinto Verdaguer
Municipi
Castelló d'Empúries
Nom de l'entitat organitzadora
Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Noves aportacions a l’estudi dels vitralls de Santa Maria de Castelló d’Empúries

Castelló d’Empúries celebrarà les V Jornades d’Estudis sobre la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries els dissabtes 1, 8 i 15 de juny

Imatge eliminada.

Els dissabtes 1, 8 i 15 de juny de 2019 tindran lloc les V Jornades d’Estudis sobre la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries. Les jornades estan organitzades pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, del Departament de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, amb la col·laboració de la parròquia de Santa Maria de Castelló d’Empúries i del Bisbat de Girona.

Per aquest motiu, s’ha organitzat com cada any un cicle de tres conferències a càrrec de destacats investigadors i especialistes que tractaran aspectes diversos del patrimoni històric, arqueològic o artístic de la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries. Enguany s’ha donat especial protagonisme als vitralls medievals de la Basílica de Santa Maria, tenint en compte que són un dels elements artístics més destacats del temple que encara es conserven i que actualment són objecte d’estudi per part de diversos investigadors.

El cicle de conferències tindrà lloc els dissabtes 1, 8 i 15 de juny, a les 18.30 h de la tarda a la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria. Les jornades començaran el dissabte 1 de juny a les 18.30 h amb la conferència inaugural “La Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries en temps convulsos” a càrrec de Joaquim Nadal Farreras, Doctor en Història, exconseller de la Generalitat de Catalunya i director de l’Institut Català de Recerca en el Patrimoni Cultural (ICRPC), autor del llibre Joan Subias Galter (1897-1984). Dues vides i una guerra en què es tracta de la protecció i conservació del patrimoni artístic i cultural religiós castelloní durant la Guerra Civil espanyola.

La segona conferència tindrà lloc el dissabte 8 de juny a les 18.30 h, i anirà a càrrec Maria Joana Virgili Gasol, professora i especialista en els vitralls medievals catalans, amb el títol “Paral·lelismes i diferències entre els vitralls de Santa Maria de Castelló d’Empúries i els del monestir de Santes Creus. Les marques de vitraller”, sobre la semblança entre els vitralls medievals de Santes Creus i de Castelló d’Empúries.

I finalment, el dissabte 15 de juny a les 18.30 h, el Dr. Miquel Orós Muruzábal, vitraller castelloní i autor de les diverses restauracions dels vitralls de la capella de Sant Cristòfor, de Sant Llorenç i de la Sang de la Basílica de Santa Maria, conjuntament amb Jordi Canet Avilés, tècnic del Departament de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, oferiran la conferència “Noves aportacions a l’estudi dels vitralls medievals de la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries”.

Enguany per cinquè any consecutiu es celebren les cinquenes jornades d’estudis de la Basílica, que fins ara han estat dedicades al 7è centenari de la consagració de l’altar major (2015); a la música de la parròquia de Santa Maria i alhora a la commemoració dels 10 anys de la proclamació de la Basílica de Santa Maria (2016); a la commemoració dels 600 anys de la conversió dels jueus de Castelló d’Empúries de 1417 (2017); i a l’Any Fages de Climent i la presència del temple gòtic castelloní en la literatura (2018), amb un notable èxit de públic.

Les Jornades d’Estudis sobre de la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries s’han consolidat com la vessant acadèmica i cultural i també com el punt de referència per als investigadors al voltant de la Basílica. Enguany les jornades s’inscriuen també en el Campus de Patrimoni Natural i Cultural de la Universitat de Girona, amb el qual l’Ajuntament de Castelló d’Empúries col·labora com a institució pública local, a través del Departament de Patrimoni Històric. L’assistència a les jornades és gratuïta i no cal inscripció prèvia. Més informació al telèfon 972 25 08 59.

#museucuriapreso#patrimonihistoric