Dia:  Dissabte, 24 de juliol
Hora:  a les 21:00
Lloc:  ▶️ Basílica de Santa Maria . Montserrat
Organitza:  Abadia de Montserrat
Aquest esdeveniment requereix inscripció prèvia.
▶️ Basílica de Santa Maria
Abadia de Montserrat , 08199, Montserrat
Concert

Música i virtut: de Bach a Guridi. Concert a Montserrat

Concert del Festival Internacional d’Orgue de Montserrat 2021.

José Luis Echechipía i Pello Ruiz Huici: música de Bach en diàleg amb l’oboè

La Basílica de Santa Maria de Montserrat acollirà dissabte 24 de juliol, a les 21.00 hores, el segon concert del Festival Internacional Orgue de Montserrat 2021 (FIOM 2021), que en aquesta ocasió estarà protagonitzat pels navarresos José Luis Echechipía París (orgue) i Pello Ruiz Huici (oboè), que interpretaran obres de Johann S. Bach, Domenico Scarlatti, Josep Pla Jesús Guridi i Ralph Vaughan Williams. L’entrada és gratuïta, però cal reservar localitat a través de la pàgina web de Montserrat: abadiamontserrat.cat/reserves. Aquest concert es podrà seguir en directe a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local i per Montserrat Ràdio i TV (abadiamontserrat.cat/tv).

L’organista José Luis Echechipía és una persona amb una àmplia experiència en el món del concert: ha actuat en nombrosos festivals arreu de l’Estat espanyol a més de tocar a països com França, Portugal, República Txeca, Itàlia o Filipines. Treballa assíduament el terreny docent i el de la difusió del patrimoni organístic i musical, principalment el navarrès, a través de programes de ràdio o projectes de difusió i educatius. Ha fet gravacions per a la ràdio i la TV, i també ha enregistrat alguns treballs discogràfics, tant individualment com acompanyant diverses formacions musicals.

És autor del guió i director artístic del documental “Haizea eta Ura”, que tracta sobre el patrimoni organístic i humà de les comarques del Bidasoa navarrès. Ha fet composicions musicals per a cor, piano, música de cambra i, és clar, per a orgue; algunes de les quals, concebudes per a orgue barroc ibèric. José Luis Echechipía treballa com a responsable artístic de l’orgue del Monestir de Leyre, que s’emmarca dins un projecte que pretén estendre el coneixement i les possibilitats d’aquest instrument. És vicepresident d’ANAO (Asociación Navarra de Amigos del Órgano) i ostenta el càrrec de director artístic del Festival “Música para Órgano en Navarra”, que ANAO va iniciar l’any 1984, i que actualment organitza el Govern de Navarra com a programa propi (www.organo-navarra.com).

Pello Ruiz Huici acompanyarà Echechipía a l’oboè. Nascut a Pamplona l’any 1970, Pello Ruiz va iniciar la seva formació musical al Conservatori Pablo Sarasate de Pamplona i al Conservatori de Bayona. Ha col·laborat amb grans orquestres, com ara la Sinfónica de Navarra, la Côte Basque, la Joven Orquesta de Euskadi o la Banda de Musica La Pamplonesa, i també amb música de cambra, amb el Trio Rerum Novarum (Premi Nacional Juventudes Musicales) o el Duo Oboe Órgano, amb el mateix Echechipía.

Pello Ruiz Huici és primer professor d’oboè en diverses escoles de música de Navarra, i des de 2005 és professor al Conservatori Pablo Sarasate. Com a director de cors: funda el Taller de Música Sine Nomine (1988) i més endavant també dirigeix la Coral Baranain i la Coral de Cámara de Pamplona, amb les quals obté primers premis nacionals i internacionals.

El programa del concert Noblesa i bellesa: la música com a transmissió de virtuts és el següent:

 • Domenico Scarlatti (1685-1757)                 Sonata en mi menor, K.81*
  Grave  //  Allegro  //  Grave  //  Allegro
 • Johann Sebastian Bach (1685-1750)         Preludi i fuga en mi menor BWV 548
 • Josep Pla (1728-1762)                                 Sonata en do menor*
  Allegretto  //  Andante  //  Allegro assai
 • Jesús Guridi (1886-1961)                            Tres peces de l’“Escuela española de órgano”
  Preludio / Ofertorio en Sol mayor / Ofertorio en El Tríptic del Bon Pastor: El ramat, L’ovella perduda i El Bon Pastor
 • Ralph Vaughan Williams (1872-1958)       The house of life (selec.)*
  Love sight // Silent noon // Heart’s haven

Els propers concerts del FIOM 2021 seran el dissabte 7 d’agost, en el que l’organista coreà resident a Madrid Riyehee Hong interpretarà un programa centrat en les variacions per a orgue que començarà pel Passacaglia de Bach, obra de referència del P. Cassià M. Just, fins a la dinàmica contemporània de les variacions per a orgue. Tocarà peces de Claude Balbastre, Johann S. Bach, Eugine Gigout, Charles-Marie Widor, Dudley Buck i Alexandre Guilmant.

Mentre que el darrer concert del FIOM 2021 serà el dissabte 21 d’agost i anirà a càrrec de l’asturiana Susana García Lastra, actualment és l’organista titular de l’església de Los Venerables de Sevilla, que interpretarà a l’orgue de Montserrat música de J. S. Bach fins a Henry Mulet, passant per autors com ara J. Gabriel Rheinberger, Luis Mariani, John Cage, Jan Zwart, M. Hélène Bonis, René Louis Becker i Domingo Arquimbau.

El Festival Internacional Orgue de Montserrat 2021, patrocinat per l’Abadia de Montserrat i la Fundació Pinnae, està projectat sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació i el management general és a càrrec del P. Manel Gasch, majordom-administrador de l’Abadia de Montserrat.

Festival Internacional Orgue de Montserrat 2021

El Festival Internacional Orgue de Montserrat 2021, en memòria de l'abat Cassià M. Just, es presenta de nou com a Festival de Proximitat, en una segona edició. El programa ens permetrà escoltar organistes de casa nostra amb projecció internacional. El Festival s'inaugura amb la Gran Missa amb Orgue de J. Haydn, amb l'Escolania de Montserrat, i inclou en tots els concerts música de J.S. Bach, autors romàntics i contemporanis. Una nova ocasió d'elevar l'esperit amb la música escoltant l'orgue Blancafort de la Basílica de Montserrat.

Esdeveniments

 • DS. 19 JUNY 21:00: Del Barroc al Classicisme organístic: G. H. Händel, A. Viola i J. Haydn RESERVAR 
 • DS. 24 JUL. 21:00: Música i virtut: de Bach a Guridi RESERVAR 
 • DS. 7 AG. 21:00: Passacaglia: de Bach a les variacions contemporànies. RESERVAR 
 • DS. 21 AG. 21:00: In paradisum: De Bach a Mulet. RESERVAR