Vés al contingut
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Espai Jove la Fontana
Adreça (carrer i número)
Carrer Gran de Gràcia, 190-192. Entrada pel carrer Santa Rosa
Telèfon
932 564 342
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment

Per saber-ne més

Jornada sobre l’estat del dret a la llibertat religiosa a Barcelona

L’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona ha organitzat la jornada “Llibertat religiosa a Barcelona: estat de la qüestió” dimarts, 4 de febrer, a l’Espai Jove La Fontana de 9.30 a 14.30 hores. L’objectiu és fer un balanç de l'estat del dret a la llibertat religiosa a la ciutat, partint dels acords del 1992 i de la resta del marc legal, i recollir les aportacions de les comunitats i les entitats religioses i espirituals de la ciutat que hi participaran.

La garantia i el respecte al dret a la llibertat religiosa i de consciencia és un dret fonamental i, com a tal, és també funció i responsabilitat de l’Administració vetllar pel seu compliment efectiu. L’objectiu de la jornada és recollir les bones pràctiques i les mancances que hi ha a la nostra ciutat en matèria de l’exercici de la llibertat religiosa i de culte, i valorar l’estat de la qüestió per treballar-hi durant el mandat polític vigent de l’Ajuntament de Barcelona.

Obrirà la jornada i donarà la benvinguda el sisè tinent d’alcaldia, el senyor Joan Subirats, i la jornada tindrà dues parts dirigides per la senyora Clara Fons Duocastella, sociòloga, directora de la revista “Dialogal” i cap de programes d’AUDIR.

Una primera part en què es faran dues conferències:

  • “Reconocimiento jurídico internacional de la libertad religiosa y su aplicación en el Estado español”, a càrrec del doctor Juan José Tamayo: teòleg, director de la Càtedra de Teología y Ciencias de las Religiones Ignacio Ellacuría de la Universitat Carles III de Madrid, membre del Comitè Internacional del Fòrum Mundial de Teologia i Alliberament, i autor de més de seixanta llibres, l’últim titulat “Hermano islam” (editoral Trotta).
  • “La gestió de la diversitat religiosa a l’àmbit local: marc jurídic i polítiques públiques”, a càrrec de la doctora Maria del Mar Griera: sociòloga, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona i directora del grup de recerca ISOR – Investigacions en Sociologia de la Religió, i que agafarà el relleu el 2016 al professor Joan Estruch. És una de les principals investigadores sobre la pluralitat religiosa a Catalunya, especialitzada en el camp de la sociologia de la religió, la diversitat religiosa i les noves formes d’espiritualitat.

Després d’una pausa, s’han organitzat quatre taules de treball simultànies dedicades a fer balanç de quatre àmbits en els quals intervé l’aplicació del dret a la llibertat religiosa: la transmissió i l’ensenyament de la fe, les pràctiques de culte col·lectives, l’observança de preceptes religiosos en entorns laics i la religió a través dels mitjans de comunicació. En les taules de treball participaran diverses comunitats i entitats religioses de Barcelona perquè expliquin i valorin la situació en què es troba el compliment l’exercici de la llibertat religiosa i de culte.

Aquestes taules han d’esdevenir un espai de debat i diàleg per donar veu a la pluralitat religiosa i de consciència de Barcelona. Les conduiran personalitats amb un recorregut acadèmic en el camp sociològic i antropològic d’estudi de la religió: la doctora Maria del Mar Griera, la doctora Gloria García-Romeral, el doctor Alberto López Bargados i la doctora Míriam Díez Bosch. Al final de la jornada, exposaran les conclusions de les quatre taules, en què participants, fila zero i públic hauran intercanviat impressions.

Finalment, tancarà l’acte el senyor Khalid Ghali Bada, actual comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona.

Podeu consultar tot el programa en el document adjunt.

Aquesta jornada té un aforament limitat i cal fer inscripció prèvia aquí.