Vés al contingut
Data de l'esdeveniment
Adreça (carrer i número)
El bosc de les idees
Municipi
Sant Cebrià de Vallalta
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment

Intrigues i poder al Vaticà, amb Vicenç Lozano

Les claus que desvelen els secrets de l’Estat més petit del món.

Vicenç Lozano és periodista i historiador, especialista en Itàlia i el Vaticà. Ha estat redactor de la secció d’Internacional de TV3 del 1984 al 2019. Ha treballat a altres mitjans de comunicació, com El 9 NouAvuiDiari de Barcelona, Mundo DiarioEl País… i ha col·laborat amb la RAI. També ha cobert esdeveniments de gran abast comunicatiu i històric, com els macrojudicis a la màfia de 1986, la independència de les repúbliques Bàltiques de 1991, la guerra dels Balcans i el tsunami asiàtic de 2004. Ha pronunciat conferències a les Universitats nord-americanes de Columbia, Berkeley i UCLA.

Inscriu-t'hi aquí

Programa del curs

Un univers molt poc conegut i poc transparent el del Vaticà, on el poder va molt més enllà dels 1.300 milions de catòlics. Conèixer la seva influència és cabdal per entendre el nostre món polític, social i cultural. Un poder transversal que s’exerceix mitjançant la diplomàcia, el missatge religiós i que no s’escapa de les intrigues i els abusos de corrupció- tant econòmics com sexuals- que dibuixen un panorama d’escàndols notable i que a vegades passa molt desapercebut.

En el seminari afrontarem d’una manera distesa, rigorosa i participativa, molts dels misteris que envolten la història més recent dels tres últims pontificats. I ho farem a través de les anècdotes i les vivències personals d’un periodista que ha exercit durant 35 anys la seva tasca professional a la Santa Seu amb una filosofia de respecte envers la gent de fe, però sense obviar res del que passava  i posant de manifest el privilegi que ha obtingut de poder conèixer indrets desconeguts, entrevistar-se amb més de 300 personatges claus i viure en primera línia episodis que ja formen part dels llibres de la història contemporània.

Iniciarem aquest viatge amb la visita a les dependències menys conegudes “intramurs” i continuarem explicant i desentranyant a través -moltes vegades d’investigacions pròpies -el misteri de la mort sobtada del Papa Joan Pau I. Ens introduirem en el paper que ha tingut la Banca Vaticana, la desaparició de la filla d’un funcionari (Emanuela Orlandi ), les implicacions amb la Màfia, el rol de l’ Església Catòlica en la destrucció del bloc comunista a l’ Europa de l’Est i repassarem el serveis secrets de la Santa Seu, les intervencions geopolítiques i la cultura dels privilegis i abusos de poder dels cardenals. Posarem al descobert l’expansió de la  lacra de la pederàstia que amenaça seriosament el futur de la institució. També repassarem com el Papa Francesc s’erigeix en un líder ètic i moral del Segle XXI, transformant el paradigma actual del lideratge. Finalment abordarem com aquest personatge,sorprenent i polièdric, afronta un complot internacional orquestrat des de dins i fora dels murs vaticans. Com s’ha convertit en una pedra a la sabata en el projecte d’un món neofeixista i neoliberal.

Tot plegat ho farem posant en comú opinions, històries, vivències i obrint un debat que ens permeti reflexionar i conèixer.