Vés al contingut
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Diverses ubicacions
Adreça (carrer i número)
Barcelona
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Ajuntament de Barcelona - Oficina d'Afers Religiosos
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

II Jornades “Fe(r) i dones”

Les jornades “Fe(r) i dones” estan destinades a visibilitzar i valorar el paper de les dones en les diverses conviccions, creences i tradicions religioses i espirituals.

En aquesta segona edició, l’eix de reflexió serà el d’explorar i debatre com les dones de creences i conviccions diferents s’organitzen i actuen en l’àmbit comunitari amb una perspectiva transformadora.

PROGRAMA DE LES ACTIVITATS

Dimecres, 29 de juny Jornada Inaugural

  • De 16.30 a 17.00 h INAUGURACIÓ Benvinguda i obertura de les jornades
  • De 17.00 a 19.00 h CERCLES DE REFLEXIÓ Passat, present i futur de les comunitats de dones
  • De 19.15 a 20.00 h Posada en comú i tancament

Dijous, 30 de juny

  • D’11.00 a 12.00 h VISITA GUIADA “Pedralbes, un escenari femení de poder” Diumenge, 3 de juliol
  • D’11.00 a 12.00 h VISITA GUIADA “Pedralbes, un escenari femení de poder” Dimarts, 5 de juliol De 18.00 a 19.00 h COMUNITATS VIRTUALS Conversa amb Elisa Fernanda Barreto (@nolatipicafeminista) (directe a Instagram)

Divendres, 1 de juliol

  • D’11.00 a 13.00 h TALLER “Com cuidar-nos les unes a les altres?”, a càrrec del programa de Sisterhood de Hillsong Church
  • De 18.00 a 19.00 h COMUNTIATS VIRTUALS Conversa amb Chaimaa Boukharsa (@chaimaaboukharsa) (directe a Instagram)

Dissabte, 2 de juliol

  • De 10.30 a 12.30 h TALLER “Els dimonis que ens limiten i els mètodes que ens alliberen”, a càrrec de Sakyadhita Spain

Diumenge, 3 de juliol

  • D’11.00 a 12.00 h VISITA GUIADA “Pedralbes, un escenari femení de poder”

Dimarts, 5 de juliol

  • De 18.00 a 19.00 h COMUNITATS VIRTUALS Conversa amb Elisa Fernanda Barreto (@nolatipicafeminista) (directe a Instagram)

Dimecres, 6 de juliol Jornada de Cloenda

  • De 16.30 a 16.45 h Benvinguda i resum dels cercles de reflexió i les activitats
  • TALLER INFANTIL “Tempus mundi, l’experiència del temps en un monestir medieval” (De 16.30 a 18.00 h)
  • De 16.45 a 17.45 h CONFERÈNCIA PRINCIPAL "Fem aquest camí tot caminant: islam, gènere, sexualitat i justícia” A càrrec d’amina wadud
  • De 18.00 a 19.30 h TAULA RODONA “Comunitats inspiradores” (en línia i presencial des de la sala d’actes)
  • CONTACONTES A càrrec d’Agnès Agboton (18 a 19.30 h)
  • De 20.00 a 21.00 h RECITAL POÈTIC “Destil·lacions. Del silenci al silenci”

Les jornades, organitzades per l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) en col·laboració amb el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, s’allargaran del 29 de juny al 6 de juliol i presentaran les activitats a diferents espais de la ciutat.

La segona edició de les jornades “Fe(r) i dones” que organitza l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Oficina d’Afers Religiosos, en col·laboració amb el Reial Monestir de Pedralbes, reflexionarà sobre el paper de les comunitats com a agents de canvi. La perspectiva comunitària centrarà els debats d’unes jornades que es van iniciar l’any passat amb la voluntat de fer visible i posar en valor el paper de les dones en les diverses conviccions, creences i tradicions religioses i espirituals. La temàtica central d’aquestes jornades girarà entorn de la reflexió sobre com les dones de creences i conviccions diferents s’organitzen i actuen en l’àmbit comunitari amb una perspectiva transformadora.

Una segona edició de les jornades que creix en molts sentits. S’amplia tant en l’aspecte temporal, ja que s’allargarà vuit dies, com pel que fa als espais, amb la deslocalització d’algunes activitats per fer arribar les jornades a diversos indrets de la ciutat, sense deixar la seu original, el Reial Monestir de Pedralbes, que continuarà oferint algunes de les propostes.

Aquesta expansió de les Jornades “Fe(r) i dones” es posa de manifest també en el doble comissariat d’aquesta nova edició, format per Montse Castellà i Olivé, traductora i editora de textos budistes, autora de nombrosos articles, i presidenta de Sakyadhita Spain i de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR), que ja va ser la comissària de les primeres jornades. Aquest any s’hi afegeix Jenabou Dembaga, musulmana, afrodescendent, activista afrofeminista i antiracista, sociòloga, educadora i investigadora soninke. Txell Bonet, periodista, locutora i directora de ràdio, avesada a donar veu a les dones, conduirà les jornades.

II jornades #FeRiDones: “Comunitats com a agents de canvi”

Aquest 2022, l’eix de reflexió de les jornades és “Comunitats com a agents de canvi”. Mentre que la primera edició es va centrar en la manera com s’entenen i es viuen els textos sagrats, les pràctiques rituals i la transmissió religiosa i espiritual des de les perspectives de les dones en diverses tradicions (podeu veure el vídeo resum de les jornades aquí i l’article aquí), enguany s’ha volgut mostrar una nova mirada des de la perspectiva comunitària. Es vol posar l’èmfasi en la necessitat, expressada i compartida per les dones creients, de viure la pròpia fe i les creences en el si de la comunitat, i veure de quina manera les relacions de les dones generen un marc on créixer com a persones, ser reconegudes i lluitar contra les desigualtats de gènere i les violències i discriminacions que pateixen.

Incorporar la mirada feminista i intercultural de manera transversal és responsabilitat de tots els àmbits de l’Ajuntament i de tota la ciutadania, incloses també les tradicions religioses i espirituals. L’objectiu de l’OAR ha estat dissenyar unes jornades per visualitzar el paper de les dones en diverses conviccions i espiritualitats, com a creients i amb un paper actiu en el dia a dia de les entitats religioses, i per contribuir a avançar en la igualtat de gènere en les diverses conviccions i creences espirituals. Tot plegat en el context de la riquesa del pluralisme religiós a Barcelona, on es comptabilitzen més de 980 comunitats i entitats religioses, de 28 tradicions diferents, que acullen milers de persones fidels, moltes de les quals són dones.

Més dies, més espais, més activitats i propostes per a totes les edats

Les jornades del 2021 van tenir lloc el 7 i el 8 d’octubre, amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que en la inauguració va manifestar que les jornades “ajudaven Barcelona a avançar per esdevenir una ciutat intercultural, justa i feminista”. Aquí podeu recuperar el vídeo resum.

Enguany, s’amplia la durada de les jornades del 29 de juny al 6 de juliol, fet que permet, entre altres coses, diversificar la programació, oferir activitats per a diferents edats, i desplegar-les per diversos punts de la ciutat, per fer arribar els debats i les reflexions a més racons de la geografia barcelonina. Les activitats combinaran espais de reflexió amb activitats més participatives i vivencials, i s’hi incorporaran dones joves referents i activitats infantils.

Igualment, hi haurà dones referents de caràcter internacional per a les persones fidels de diverses tradicions religioses, però també es fomentarà la participació de les comunitats religioses locals. En aquesta nova convocatòria també hi prendran part comunitats virtuals. És el llegat que deixa la pandèmia, ja que els confinaments durant la crisi del coronavirus van disparar els entorns digitals com a espais de debat i reflexió i algunes dones espirituals han esdevingut referents a les xarxes socials. A través d’aquestes xarxes digitals es faran alguns debats en directe amb dones que aglutinen comunitats virtuals internacionals. En definitiva, les jornades seran més obertes, properes i plurals.

De les comunitats locals a les comunitats internacionals, passant per les comunitats virtuals

Els punts àlgids de les jornades tindran a veure amb la temàtica d’aquest any: les comunitats de dones. En l’àmbit local destaca la participació de la veu de les comunitats de dones de Barcelona en els CERCLES DE REFLEXIÓ “Passat, present i futur de les comunitats de dones”, durant la jornada inaugural, al Centre de Vida Comunitària de Trinitat Vella. Dues de les comunitats de dones participants han organitzat, també, dos TALLERS, que tindran lloc a dos espais de la ciutat situats al districte de Ciutat Vella i el Sarrià – Sant Gervasi: el programa Sisterhood de l’església evangèlica Hillsong Church, guiarà el taller “Com cuidar-nos les unes a les altres?”, i Sakyadhita Spain oferirà el taller-meditació “Els dimonis que ens limiten i els mètodes que ens alliberen”, dirigit per la Lama Rigdzin Yudrön.

En aquesta edició també comptarem amb la presència de comunitats espirituals de dones de l’àmbit internacional que compartiran els seus valors i objectius per avançar pels drets de les dones en les seves tradicions i en la societat. A la TAULA RODONA en línia “Comunitats inspiradores” participaran Drukpa Kung Fu Nuns, Sisters in Islam, Catholic Women’s Council i la Comunidad de Sabias Teólogas Indígenas de Abya Yala. És una activitat mixta en línia i presencial al Monestir de Pedralbes. També es podrà seguir en directe al canal de YouTube del Monestir de Pedralbes AQUÍ (castellà).

I, finalment, les comunitats virtuals també seran protagonistes d’aquesta edició, en què trobem moltes dones creients o referents en l’àmbit religiós que aglutinen comunitats a través de les xarxes socials, i que són agents transformadores i creadores de contingut. Actualment, les xarxes socials són eines molt potents de la societat que permeten crear comunitat i mobilitzen moltes persones. Dues de les activitats del programa de #FeRiDones són dues CONVERSES A TRAVÉS D’INSTAGRAM guiades per la cocomissària de les jornades d’enguany, Jenabou Dembaga (@jenadembaga), que conversarà amb Chaimaa Boukharsa, musulmana i feminista (@chaimaaboukharsa), i Elisa Fernanda Barreto (Mèxic), referent catòlica de No la tipica feminista (@nolatipicafeminista). Les dues xerrades es podran seguir des dels comptes d’Instagram de les tres protagonistes.

amina wadud @TheLadyImam

Enguany presentarem una CONFERÈNCIA principal “Fem aquest camí tot caminant: islam, gènere, sexualitat i justícia” a càrrec de l’erudita, doctora i imam amina wadud, referent mundial del feminisme islàmic. És autora de diversos llibres i cofundadora de l’organització profeminista i pro-faith Sisters in Islam (SIS). També s’ha dedicat a la consultoria internacional sobre l’islam, la justícia i la dignitat humana i va ser investigadora de diversitat sexual i la dignitat humana en les fonts primàries de l’islam. Hi prendrà part el dia de la jornada de cloenda al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. També es podrà seguir en directe al canal de YouTube del Monestir de Pedralbes AQUÍ (català).

Activitats infantils (de 8 a 12 anys)

Paral·lelament a la conferència i a la taula rodona, que són activitats de la jornada de cloenda al Monestir de Pedralbes, hi haurà dues activitats infantils per tal que les persones assistents puguin venir amb els infants mentre gaudeixen de les activitats.

  • El TALLER INFANTIL “Tempus mundi, l’experiència del temps en un monestir medieval”: una visita per a públic infantil per alentir el rellotge del temps i viure l’entorn físic del Monestir i la seva funció com a espai per a la reflexió i la meditació.
  • El CONTACONTES, a càrrec d’Agnès Agboton, que explicarà contes arrelats a les espiritualitats tradicionals de l’Àfrica occidental en què les dones i les nenes són les protagonistes principals.

INSCRIPCIONS I INFORMACIÓ:

  • Activitats gratuïtes amb aforament limitat. Cal fer INSCRIPCIÓ PRÈVIA per a cadascuna de les activitats per separat AQUÍ.
  • Les persones que necessiteu alguna mesura d’accessibilitat indiqueu-ho enviant un correu electrònic a activitatsoar@bcn.cat o bé trucant al 673 931 868 (de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 h) abans del 23 de juny.
  • PODEU DESCARREGAR EL PDF DEL PROGRAMA EN L’ARXIU ADJUNT o AQUÍ.

Recupereu la roda de premsa AQUÍ i la nota de premsa AQUÍ.

Podeu seguir l’actualitat de les jornades a través de l’etiqueta: #FeRiDones i #OarBCN

Us hi esperem!

Arxius adjunts