Vés al contingut
Sagrada Família - Cripta
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Basílica de la Sagrada Família - Cripta
Adreça (carrer i número)
Carrer de Provença, 450
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Consort Pere Serra
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

El Glòria de Vivaldi a la Sagrada Família

EL CONCERT DELS 10 ANYS: EL GLORIA DE VIVALDI A LA SAGRADA FAMÍLIA

El Consort Pere Serra, l’orquestra amateur de flautes de bec de Catalunya, celebra el seu desè aniversari amb un gran concert els proper 19 i 27 de novembre a la cripta de la Sagrada Família. Dirigits pel seu director Eloi Fuguet i amb la participació de l’Orquestra Barroca del Conservatori Municipal de Vilanova i la Geltrú, el Consort Pere Serra interpretarà una de les obres icòniques del barroc italià: el Gloria d’Antonio Vivaldi (1678 – 1741).

Per adquirir les entrades i col·laborar amb el projecte del Consort Pere Serra, adreceu-vos a la campanya de micromecenatge que hem engegat a Verkami.

VERKAMI – CONCERT DELS 10 ANYS A LA SAGRADA FAMÍLIA

CONCERT DEL DESÈ ANIVERSARI

Per celebrar aquesta efemèride, el Consort Pere Serra ha preparat un programa molt especial i particular. Després d’una primera part on interpretarà un conjunt de peces del renaixement europeu, repertori propi del conjunt o consort de flautes de bec, afrontarà a la segona part la interpretació del Gloria de Vivaldi en una versió diferent, possiblement única en la història: substituirem el cor i solistes per flautes, convertint aquesta obra icònica del barroc en un concert per a un orgue humà amb orquestra.

PROGRAMA

Primera part

Michael Praetorius (1571 – 1621): Audite Silete

Josquin des Pres (1450 – 1521): Mille regretz

Tylman Susato (1510 – 1570): Les miens aussi (response à Mille Regretz de Josquin)

John Bennet (1570 – 1614): Weep, o mine eyes

Lluís de Milà (1500 – 1561): Pavana IV

John Dowland (1563 – 1626): Come again, sweet love doth now invite

Segona part

Antonio Vivaldi (1678 – 1741): Gloria RV 589

  • Gloria in excelsis Deo (allegro)
  • Et in terra pax hominibus (andante)
  • Laudamus te (allegro)
  • Gratias agimus tibi (adagio)
  • Propter magnam gloriam (allegro)
  • Domine Deus (largo)
  • Domine Fili Unigenite (allegro)
  • Domine Deus, Agnus Dei (contralt)
  • Qui tollis peccata mundi (adagio)
  • Qui sedes ad dexteram Patris (allegro)
  • Quoniam tu solus sanctus (allegro)
  • Cum Sancto Spiritu (allegro)

EL GLORIA RV 589 D’ANTONIO VIVALDI

Durant l’any 1713 hi va haver un canvi en les responsabilitats d’Antonio Vivaldi com a mestre de violí de l’Ospedale della Pietà de Venècia. Fins aquell moment, la música secular havia estat el seu pa de cada dia, però va ser aleshores quan va començar a dirigir les seves preferències cap a la composició d’obres corals sacres, algunes de les quals es van convertir en els millors tresors de la gran producció musical.

No es coneix la data exacta, però durant els anys següents Vivaldi va compondre diversos Gloria, el que està catalogat com de RV 589 i que interpretarà en Consort és el més conegut i popular, però se sap que almenys va escriure dos Gloria més, el RV 588 i el RV590 que malauradament s’han perdut.

Totes les parts vocals, des de les veus solistes de soprano i contralt fins al tenor i el baix, van ser escrites originalment per a veus de dones, ja que no es permetia homes al Pio Ospedale della Pietà, exclusivament femení (Vivaldi i la resta del personal masculí eren, per descomptat, membres del sacerdoci).

Ignorada durant més de dos segles després de la mort del compositor, el Gloria va ser redescobert a finals de la dècada de 1920 a la Biblioteca Nacional de Torí i va tenir la seva primera presentació pública a la tardor de 1939, a Siena. Actualment és de les obres barroques més interpretades i és internacionalment coneguda.