Vés al contingut
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
▶️ Zoom
Adreça (carrer i número)
Barcelona
Municipi
Barcelona
Preu
10.00
Nom de l'entitat organitzadora
Coordinadora Catalana d'Entitats Budistes
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Per què és necessaria la perspectiva de gènere en el budisme?

X Jornada de Budisme a Catalunya. Online vía Zoom

El budisme, com succeeix amb la majoria de les tradicions religioses, ens arriba fortament marcat pel condicionament cultural de les societats patriarcals pròpies de l’època en la qual es va originar. Perquè una tradició espiritual segueixi sent viva, autèntica i vàlida per a tots els éssers humans, ha de ser flexible i capaç d’adaptar-se a l’època en què es troba. Com diu S.S. el Dalai-lama: “És fonamental que sapiguem distingir entre el que és cultural i el que és essencial. Hem de ser destres a l’hora de permetre que els aspectes culturals es transformin i preservar, alhora, el que és essencial. Qualsevol discrimminació per motius de gènere en el budisme és un aspecte cultural i s’ha de canviar. Però haureu de ser vosaltres, les dones, les que prengueu la iniciativa”.

La Jornada d’enguany ha estat organitzada conjuntament amb l’associació Sakyadhita Spain, fundada a l’any 2015 per Montse Castellà, Berta Meneses, Lama Guelongma Tsondru i Lama Yeshe Chödrön. Sakyadhita Spain és una filial de Sakyadhita International Association of Buddhist Women, un moviment transversal de totes les tradicions budistes amb una organització horitzontal. La seva missió és incorporar la visió i l’experiència de les dones en el si del budisme, així com contribuir a la transformació social.

Socis d'entitats membre de la CCEB 5€, no socis 10€

PROGRAMA

10.00 a 10.10
Benvingudes institucionals a càrrec de:
Pepe Aponte, president de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes.
Khalid Ghali, Comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona.
Veronica Santoro, tècnica d’igualtat del Departament de Transversalitat de Gènere de l’Ajuntament de Barcelona.

10.10 a 10.20
Presentació de la Jornada a càrrec de Sakyadhita Spain.

10.20 a 11.00
Diàleg 1
PER QUÈ LES DONES SEGUEIXEN SENSE OCUPAR LLOCS DE PRESTIGI, DE PODER I DE REPRESENTACIÓ DINS DE LES JERARQUIES DE LES DIFERENTS TRADICIONS BUDISTES?
Diàleg entre Lama Tashi Lhamo (tradició tibetana) i Pere Taiho Secorún (tradició zen). Moderadora Glòria Puig (tradició zen).
Presenta el diàleg Mònica Pagès (tradició tibetana).

11.00 a 11.20
Intervencions de convidats a la fila 0:
Guhyapati (Comunitat Triratna), Gabriela San Pai Sobel (tradició zen), Lama Dondrub (tradició tibetana), amb intervencions de la resta de participants de la Jornada en forma de missatges al xat gestionat per Joan Anton Mateu (tradició tibetana).

11.20 a 11.40
Pausa cafè / Joc Kahoot.it sobre perspectiva de gènere en el budisme. Dirigit per Anna Gil (tradició tibetana).

11.40 a 12.20
Diàleg 2
PER QUÈ ENCARA HI HA DISCRIMINACIÓ PER RAÓ DE GÈNERE EN ELS CONTEXTOS MONÀSTIC I EDUCATIU DE CERTES TRADICIONS?
Diàleg entre Lama Guelongma Tsondru (tradició tibetana) i Paloma Alba (tradició tibetana). Moderadora Patricia Arredondo (tradició tibetana).
Presenta el diàleg Mònica Pagès.

13.30 a 13.50
Intervencions de convidats a la fila 0:
Thubten Wangchen (tradició tibetana), Joan Llurba (tradició tibetana), i Tenzin Dolkar (tradició tibetana), amb intervencions de la resta de participants de la Jornada en forma de missatges al xat gestionat per Joan Anton Mateu.

12.40 a 12.50
Pausa cafè / Espai obert de reflexió. Pluja col·lectiva d’idees i propostes/desitjos de millora en l’aplicació de la perspectiva de gènere en els centres budistes de Catalunya. Dirigit per Anna Gil. Gestió del xat per Joan Anton Mateu.

12.50 a 13.30
Diàleg 3
EN QUINS ASPECTES L’APORTACIÓ DE LES DONES (IDEES, VIVÈNCIES, MANERES DE FER, ETC.) POT ENRIQUIR EL DHARMA I LA SEVA TRANSMISSIÓ?
Diàleg entre Berta Meneses (tradició zen) i Anna Constant (tradició tibetana), moderat per Montse Rojo (tradició tibetana).
Presenta el diàleg Mònica Pagès.

12.20 a 12.40
Intervencions de convidats a la fila 0:
Bernat Font (budisme secular), Glòria Cagigal (tradició tibetana) i Sofia Bengoetxea (tradició zen), amb intervencions de la resta de participants de la Jornada en forma de missatges al xat gestionat per Joan Anton Mateu.

13.50 a 14.00
Resum de les idees principals de cada diàleg a càrrec de Sílvia Taishin Palau (tradició zen).
Agraïment i comiat, Pepe Aponte (tradició tibetana), president de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes.

Imatge eliminada.

Correu electrònic
info@ccebudistes.org