Dia:  Dissabte, 2 fins diumenge, 3 d'octubre
Hora:  de 0:00
Hora:  a 23:45
Lloc:  ▶️ Zoom. Barcelona
Organitza:  Drukpa Barcelona - Druk Rangshar Kyipe Ts'el
Aquest esdeveniment requereix inscripció prèvia.
▶️ Zoom
Barcelona, Barcelona
Conferència

Ensenyances sobre el Bardo

Online via Zoom

Ensenyances sobre el Bardo

Vn. Drubpön Ngawang, representant del Gyalwang Drukpa a Europa

El terme tibetà BAR DO significa “interval”, “entre dos”. Normalment podem dir que un bardo és aquesta vida i un altre bardo és la vida següent, i el període entre les dues vides és també un bardo. En particular la paraula es fa servir per designar l’interval entre la mort i el renaixement.

Hi ha diferents maneres de comptar els bardos, de vegades es presenten sis bardos: el de la vida, el del somni, el de la meditació, el de la mort, el de la veritat en si i el de l’esdevenir; de vegades se’n presenten quatre perquè els bardos de la vida, del somni i de la concentració o mediació es compta com un.

Els bardos són estats transitoris que componen el nostre cicle samsàric. La immensa majoria dels éssers passem per aquests bardos. Sigui quina sigui la nostra circumstància, la vida s’acaba i ens arriba la mort. En la mort es deixa el cos però no es deixa la vida. La consciència deixa el cos físic en el moment de la mort i, després de tres dies, entra en un període de 49 dies en el qual passa per diferents experiències.

Per als practicants avançats espiritualment els processos que es produeixen en el Bardo ofereixen diferents oportunitats per a l’alliberament, mentre que eper a la resta d’éssers, el karma de cadascú condiciona el renaixement següent.
En tots aquests bardos hi ha possibilitat d’aconseguir el despertar i deixar d’errar en el cicle de les existències o almenys renéixer com humans. Què fer?

En el curs s’utilitzarà el text Sermó del Bardo, compost per Khewang Sangye Dorje (1569-1645), deixeble de Künkhyen Pema Karpo, el IV Gyalwang Drukpa.