Vés al contingut
HANS BURGHARDT
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Centre de meditació Tushita
Adreça (carrer i número)
Pla de Montfalcó, 3
Municipi
Viladrau
Nom de l'entitat organitzadora
Centre de meditació Tushita
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Aprendre a meditar: Reposar la ment en la calma, a Viladrau

Del 24 al 26 març, amb Hans Burghardt

• El retir té una estructura flexible per a adaptar-se a les diferents disponibilitats de temps dels participants. Pot fer-se complet o participar en dies o sessions concretes.
• També es pot realitzar el retir sense allotjament amb el menjar inclòs.
• Trobareu aquestes diferents possibilitats al fer la inscripció de l’activitat.
• Pots adquirir un xec regal per valor de 150€ per aquest retir.

Segons el budisme, la naturalesa de la ment és calma. El bullici de pensaments, emocions, etc. no formen part de la naturalesa essencial de la ment, sinó que en són un producte. Quan es deixa reposar la ment de forma natural, sense agitar-la ni forçar-la a aturar-se, tots aquests pensaments sedimenten de forma natural com la sorra barrejada amb aigua.

Mitjançant certes tècniques de meditació emprades per a cultivar quietud mental, podem aprendre a observar els pensaments, emocions, etc. sense reaccionar-hi impulsivament o seguir-los de forma compulsiva i obsessiva, i també a connectar amb la calma i satisfacció naturals que formen part de la naturalesa de la ment i que sempre ens acompanyen i estan disponibles si sabem reconèixer-les. Així, la meditació, tal com s’entén en el budisme, no consisteix a deixar la ment en blanc. En observar la ment sense reaccionar compulsivament amb els seus continguts la ment es calma i el volum de pensaments es redueix, permetent-nos, a més, encarar l’agitació de la vida quotidiana tot mantenint la quietud mental, com l’àguila que és capaç de solcar el cel sense batre les ales.

Aprendre a meditar

Aprendre a meditar és un conjunt de cursos de meditació dissenyats per entendre què és la meditació, els seus beneficis, els diferents tipus de meditació, etc. Són cursos aptes tant per a neòfits com per aquells que vulguin aprendre noves tècniques de meditació o aprofundir en els seus fonaments, així com per aquells que vulguin continuar fent retirs de meditació. En els cursos es practicaran meditacions pensades per al desenvolupament de l’atenció i la calma mental, així com meditacions que ajuden a gestionar i disminuir estats mentals negatius, i que permeten desenvolupar qualitats positives com ara l’equanimitat, l’altruisme o un coneixement lúcid d’un mateix i de la realitat en general. Aprendre a meditar s’estructura en cursos de meditació de cap de setmana independents que es poden fer per separat.

Perquè meditar

En major o menor mesura, tots hem experimentat els efectes de l’actual estil de vida, cada vegada més accelerat, amb més estímuls i preocupacions, i amb una creixent insatisfacció. Aprendre a viure sense estrès i amb una actitud relaxada i constructiva s’està convertint en una necessitat. D’entre les nombroses tècniques que ens poden ajudar a restablir l’equilibri en les nostres vides en sobresurt una: la meditació.

La meditació ens permet desenvolupar el potencial que tenim com a humans. Per una banda, ens permet cultivar atenció i calma mental, i de l’altra, desenvolupar les nostres qualitats humanes. La meditació ens permet calmar la ment, permetent-nos observar i indagar sobre nosaltres mateixos i sobre la nostra relació amb els altres i amb la realitat que vivim. Així, ens ajuda a entendre’ns i a saber gestionar-nos i ens pot aportar serenitat, capacitat d’estar plenament atents (atenció plena, o mindfulness), satisfacció personal, equilibri cognitiu, emocional i afectiu, més claredat, saviesa i perspectiva, i una millora en les nostres relacions.

Meditant ens podem familiaritzar amb actituds i estats mentals constructius, que ens permeten experimentar autèntica satisfacció i benestar, i podem disminuir progressivament actituds destructives i estats mentals que són causa d’insatisfacció i que a més ens danyen i ens porten a danyar als altres. En definitiva, la meditació ens pot ajudar a potenciar la nostra humanitat, permetent-nos, a més, cultivar autèntica satisfacció.

A més, són nombrosos els estudis científics que demostren que mitjançant tècniques senzilles de meditació es pot aconseguir, amb la seva pràctica regular, disminuir i prevenir l’estrès, l’ansietat, la depressió, estimular el sistema immunitari, etc., així com augmentar la sensació de benestar i satisfacció.

A qui va adreçat

Tot i que les tècniques de meditació explicades en el curs tenen el seu origen en el budisme, l’aproximació serà laica i oberta a tota mena de persones, per la qual cosa aquest curs és apte per a qualsevol persona que tingui interès a aprendre les tècniques que es proposen.

Estructura del curs

El curs es farà en una atmosfera de retir i de silenci. El seu format és eminentment pràctic, combinant instruccions tècniques clares i senzilles amb nombroses sessions de pràctica. Les diferents tècniques es presentaran posant l’èmfasi en els seus objectius fonamentals: calmar i enfocar la ment, desenvolupar espai mental, cultivar l’atenció i millorar el coneixement d’un mateix. Aquest curs forma part del cicle de cursos monogràfics de cap de setmana «Aprendre a meditar».

Idioma

El retir es farà en català.

Horari

El retir té una estructura flexible per a adaptar-se a les diferents disponibilitats de temps dels participants. Pot fer-se complet o participar en dies o sessions concretes.

Trobareu aquestes diferents possibilitats al fer la inscripció de l’activitat.

En cas de fer el retir complet, el primer dia s’espera l’arribada dels participants a partir de les 18:30 h. El retir començarà després de sopar. La sortida és l’últim dia després del dinar. Descarregar l’horari del retir.

Allotjament

A Tushita disposem de tres habitacions dobles i tres dormitoris de 4 a 6 persones, dos dels quals amb lliteres.

Per alguns retirs també hi ha la possibilitat de dormir en habitació individual o doble al Casal del Sagrat Cor (a 8 minuts a peu de Tushita). L’allotjament al Casal també es gestiona des de Tushita. Per fotos del Casal, podeu visitar: https://pererelats.org/casal-sagrat-cor-viladrau/

També es pot realitzar el retir sense allotjament amb el menjar inclòs.

Inscripcions

Per a la inscripció i veure l’aportació fes clic aquí.

Intentem mantenir molt baixa l’aportació dels retirs i els cursos i ho aconseguim amb l’esforç personal i econòmic de les persones que mantenen el centre i les que donen els cursos, sense el qual el cost seria considerablement més gran. Si veus que, tot i això, tens dificultats per venir a ells, pots contactar amb nosaltres perquè explorem altres possibilitats.

INSCRIPCIONS I INFORMACIÓ

PLACES LIMITADES

Per assegurar-se plaça és convenient inscriure’s amb suficient antelació.

APORTACIONS

Trobaràs les diferents opcions de participació a l’activitat així com l’aportació per a cadascuna al sistema de reserves d’activitats.

INSCRIPCIONS

Per formalitzar la inscripció has de fer clic a l’enllaç que trobaràs més amunt a “Inscripcions” o bé visitar el sistema de reserves d’activitats i seleccionar l’activitat o activitats a les que et vulguis apuntar. La inscripció es completa quan es formalitza el pagament.

CANCEL·LACIONS

En cas de no poder assistir al curs disposes de la següent política de cancel·lacions:

  • Fins a una setmana abans: es retorna el 80%. En cas de causa de força major demostrable es retornarà la totalitat de l’import.
  • Durant la setmana anterior al retir: En cas de causa de força major demostrable es retornarà la totalitat de l’import.
  • En cas de circumstàncies que ens obliguin a cancel·lar l’activitat et tornaríem el 100%.

Per a formalitzar la cancel·lació cal escriure a cursos@tushita.es.

INFORMACIÓ

  • Més informació (no oblideu indicar l’activitat per la qual demaneu informació): cursos@tushita.es
  • Allotjament: al centre, en dormitori compartit o doble; al Casal Sagrat Cor (en algunes activitats), en habitació doble o habitació simple.
  • Com arribar
  • En cas de tenir necessitats especials com ara mobilitat reduïda, si us plau contacteu amb el centre.