Vés al contingut
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Ermita de Sant Simó
Adreça (carrer i número)
Camí Ral - El Ravalet, 8
Municipi
Mataró
Nom de l'entitat organitzadora
Germandat de Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

ANUL·LAT | 30è aniversari de la processó del Carme a Mataró

ImatgeImatge

L'any 2020 no es va poder fer la festa i processó marinera amb motiu del Carme a Mataró. Si que es va poder fer una Eucaristia amb moltes mesures i restriccions a la Basílica de Santa Maria. A més, en aquesta es va presentar la imatge després del seu procés de restauració. 

 

Aquest any 2021, s'està tot apunta que tampoc hi haurà processó marinera, però si que es podrà també la celebració de la Santa Eucaristia a l'ermita de Sant Simó. LLoc de sortida tradicional de la processó marinera. 

 

A més, enguany es recorda que al 1991 es va posar en marxa aquesta processó, per tant serà el seu XXXè aniversari. 

 

La Mare de Déu del Carme, és una advocació de Glòria de la Germandat de Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors.

 

La Història recent del Carme a Mataró. 

 

El foment al Carme a Mataró

A Mataró hi ha presència d’una gran comunitat carmelitana al s. XVI i XVII.  Concretament al  1558 es fundar el convent de Sant Josep dels carmelites descalços i el monestir de la Inmaculada de les carmelites descalces al 1648.  La devoció a la Mare de Déu del Carme, va venir de la mà dels frares, preveres, monges i seglars que participaven de la espiritualitat i es va anar estenent per la ciutat.  

De la mà dels frares carmelitans es va crear una capella dedicada a la Mare de Déu del Carme, que encara existeix al costat esquerra del presbiteri de Sant Josep.  En el seu dia era anomenada Santa Maria l’Antiga i que provenia de Castella.

També, amb posterioritat, també Santa Maria va dedicar una capella a la Mare de Déu del Carme que estava custodiada per Sant Cosme i Sant Damià i també hi havia presència d’alguna santa de l’ordre carmelitana.

Les Associacions del Carme a Sant Josep i Santa Maria. 

Al 1868 a Sant Josep es va fundar l’Associació de la Mare de Déu del Carme. Fomentava l’ús de l’escapulari, el culte a la Mare de Déu i celebrava un res i octavari al voltant del 16 de juliol.

Poc després, al 1880, es va crear a Santa Maria, una associació amb el mateix nom.  Ambdues associacions es van mantenir actives fins a mitjans del s.XX i fomentaven el culte també a Santa Teresa i a l’infant Jesús.

Aquestes dues associacions carmelitanes van difondre, ja al segle XX, la devoció a santa Teresa de l’Infant Jesús. 

La Mare de Déu del Bon Viatger.

 

Antiga Mare de Déu del Bon Viatger de Sant Simó. 

 

 Hi ha constància que al 1772 ja hi havia una devoció notable a Mataró a la Mare de Déu del Bon Viatger.  També era anomenada Mare de Déu dels Desamparats o de l'Esperança Popularment.  

Tenia un altar a l'interior de l'ermita de Sant Simó i els mariners i persones de les mercaderies li tenien molt de seguiment.  Abans de fer un viatge o fer alguna empresa els mariners i marxants anaven a veure aquesta imatge per a demanar-li protecció. 

També hi havia una capelleta d'aquesta imatge a tocar a l'Hospital de Sant Jaume.  L'any 1936 el seu altar i la imatge van ser cremats durant els primers dies de la Guerra Civil a Mataró.  

Va ser un dels tresors perduts de la ciutat. Tenia a una mà un vaixell i a l'altre el nen Jesús i la Mare de Déu a sobre d'una mar encrespada.  Actualment es pot trobar una pintura que en fa menció a l'interior de l'ermita, però és més recent. 

 

 

Engalanament de barques.

 

Processó del Carme anys 50. Font: Emma Badia

Després de la Guerra Civil, tot i que molt tocades, es van recuperar algunes tradicions.

 

 Una d'elles va ser la festa del Carme. A Mataró es guarnien les barques i es duien a beneir. 

El Gremi de pagesos ajudava als pescadors amb els seus carros i animals. Era tot una festa el 16 de juliol.  

 

 

 

La Processó del Carme actual. 
 

A principis dels anys noranta la Germandat de Jesús Captiu i Ntra. Sra. Dels Dolors ja estava consolidant-se. Disposava ja de dues imatges titulars i cercava un impuls a una de Glòria, la Verge del Carme.

 

 
Tal i com es recull en el llibre de Xavier Alarcón, el plor Sagrat d’Una Mare (2013) es va consultar si quedava algú viu de les antigues associacions del Carme. I no trobant a ningú van encarregar un imatge a l’escultor malagueny José Dueñas i a l’orfebre Manuel de los Ríos de Sevilla el disseny de la corna i el ceptre.

 

La Germandat cercava una sortida marinera, però el Port de Mataró i el litoral estava en obres.

Atès aquesta situació el 14 de juliol de 1991 se sortia en una processó des del Fossar Xic. En aquell moment es va beneir la imatge per part del pare Pedro Muñoz, fundador de l’Oasi de Jesús Sacerdot, ja que el rector de Santa Maria es va negar a fer-ho.

Ja a l’any 1992 es va fer la primera processó marinera amb la col·laboració de l’Associació de Pescadors  Pekín que van embarcar la Verge del Carme a la històrica “Montserrat”. Aquesta embarcació fins l’any 2019 va ser l’encarregada de processionar la imatge.

També hi havia una processó que sorgia de Sant Simó i feia un recorregut per l’Havana i el Centre.

No va ser fins 1997 que es va consolidar el model actual on sortia de l’ermita cap a la platja i després processó marinera fins el port i posterior retorn a l’ermita pel passeig marítim.

Des d’aleshores ha estat una gran festa participada i molt concorreguda al litoral i el port de Mataró. 

 

Moments de la Processó i festa del Carme a Mataró.