Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) Aquest dimarts 9 de juny es presenta a l’Espai Contrabandos de Barcelona el quadern 'De la “tragèdia” al “miracle”? L’Àfrica subsahariana en el nou context multipolar' d’Óscar Mateos. El text, publicat pel centre d’estudis Cristianisme i Justícia, analitza els aspectes que caracteritzen la realitat política, social i econòmica africana en el marc del nou context polític i econòmic que viu el planeta, tot intentant respondre a l’interrogant de si realment afronta Àfrica un futur esperançador i nou.

I és que en els darrers anys, s’ha produït un canvi de relat sobre l’Àfrica subsahariana, que resulta desconcertant per a moltes persones. De la imatge generalitzada del continent enfonsat per les guerres, la fam i la corrupció, s’ha passat al què s’anomena “afrooptimisme” que, a partir del creixement econòmic d’alguns països, vaticina un futur pròsper i prometedor.

El quadern analitza les causes del trànsit d’aquest discurs, intentant establir un balanç més equànime, constatant com les llums i les obres coexisteixen igual en el present africà i mostrant com el continent és ple de reptes socials, per tal de garantir que el creixement econòmic suposi el benestar del conjunt de la població.

L’autor reflexiona en aquesta publicació sobre alguns aspectes que cal tenir en compte a l’hora d’impulsar el benestar i la millora de la vida de les societats africanes, i que parteixen de la idea de fugir d’aquelles agendes internacionals acostumades a implementar “receptes” polítiques i econòmiques en el continent.

L’autor

Óscar Mateos és responsable de l’àrea social de Cristianisme i Justícia, i professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull. Doctorat en relacions internacionals per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre del Grup d’Estudis Africans (GEA) de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM). Els seus principals àmbits de treball estan relacionats amb la pau, la seguretat i el desenvolupament a l’Àfrica Subsahariana o els moviments socials i el canvi social. A Cristianisme i Justícia ha publicat també 'Àfrica, el continent maltractat' i 'Canvi d’època. Canvi de rumb?'.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.