Vés al contingut
Catalunya Religió

(Oficina d’Afers Religiosos) En el marc de la setmana de l’alimentació sostenible, l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona organitza la tercera edició del cicle ja consolidat ‘Quotidià i extraordinari: el menjar en les tradicions religioses’, sota el subtítol ‘Cos, terra i cosmos, el vincle sostenible’. La sessió inaugural tindrà lloc el divendres 15 d'octubre a les 18:00 h a la sala polivalent del Mercat de Sant Antoni de Barcelona.

La línia conductora del cicle és la relació entre l’espiritualitat i les pràctiques alimentàries. El cicle, comissariat per Dídac P. Lagarriga, escriptor i periodista, consta d’una sessió inaugural, a càrrec de Marta Ruiz, historiadora i antropòloga; Juan José Plasencia, poeta, escriptor i terapeuta; i Lagarriga. També de quatre presentacions amb degustació amb testimonis convidats que parlaran de la seva experiència personal amb l’alimentació i les seves creences. El cristianisme ortodox etíop, l’adventisme, el judaisme, l’islam i el jainisme seran les tradicions religioses protagonistes de les presentacions amb degustació. Es parlarà de la vinculació de l’aliment amb la seva tradició religiosa i es mostrarà algunes receptes i menges.

Menjar és un acte quotidià, però, alhora, totes les tradicions religioses del món han vist en aquesta acció bàsica el seu aspecte extraordinari, que ens vincula amb el que és transcendent. El fet que sense alimentació no hi hagi vida i que, per tant, menjar sigui obligat ha empès la humanitat a dotar aquest gest d’un simbolisme que va molt més enllà de la simple supervivència. Les tradicions religioses faciliten el marc perquè la supervivència esdevingui vida plena i, en conseqüència, han inclòs el menjar en l’aspecte transcendent, carregat de simbolisme. En la diversitat d’aproximacions i cultes sempre hi ha un nexe comú: l’aliment com a pont entre el món terrenal i el diví.

Enguany la sessió inaugural del cicle s'ha organitzat amb la col·laboració de Mercats de Barcelona i Espai Avinyó – Llengua i Cultura. Ruiz parlarà d’identitat i alimentació; Plasencia de la relació entre el cos i les emocions, i Lagarriga sobre el vincle entre el menjar i les religions.

Presentacions amb degustació

Després de la sessió inaugural es faran quatre sessions amb degustació de menjar entre els dies 16 i 21 d'octubre. Els testimonis convidats parlaran de la seva experiència i de la relació personal entre l’aliment i les seves creences. 'Cristianisme ortodox etíop, arrel sostenible', 'Cristianisme adventista, tradició vegana', 'Judaisme i islam, ecologia compartida' i 'Janaisme, sacralitzar la terra' són els títols d'aquestes sessions organitzades.

Totes les activitats són gratuïtes amb aforament limitat. Cal inscripció prèvia per a cadascuna d'elles per separat. Pel que fa a les presentacions amb degustació: només es permet la inscripció a dues presentacions amb degustació per persona.

La setmana de l'alimentació sostenible a Barcelona

El tercer 'Quotidià i extraordinari: el menjar en les tradicions religioses' s’emmarca enguany dins la Setmana de l’Alimentació Sostenible, una proposta que ocupa la ciutat de Barcelona per parlar sobre aquesta qüestió clau. Tot i que, en el vincle entre menjar i tradicions religioses, la sostenibilitat i l’equilibri (ambiental i personal) sempre hi són, en aquesta edició s’ha volgut incidir encara més en la relació. Tant en la sessió inaugural, d’àmbit més teòric, com en les degustacions i els tastos que acompanyen les altres xerrades, es podrà veure com diverses tradicions religioses parlen de la importància de respectar i conservar el medi sense oblidar l’àmbit espiritual. Per això, quan es parla d’alimentació i religió, també es parla de la relació entre matèria i esperit i de la tríada cos-terra-cosmos, que aporta una mirada holística a la lluita ecologista.

Tercera edició

Aquest cicle és la continuació del que es va iniciar l’any 2019 i té, com a eix transversal, l’alimentació i la relació amb el menjar de les tradicions religioses presents a Barcelona. És una manera dinàmica de conèixer les diverses creences i, alhora, aprofundir en una qüestió que, d’una manera o altra, ens afecta a tots i totes: què mengem i com mengem.

A causa de la situació sanitària excepcional, el 2020 el cicle es va adaptar: la sessió inaugural es va fer en línia i les presentacions amb degustació es van substituir per entrevistes a les persones protagonistes enregistrades en format vídeo. L’edició d’enguany torna al seu format original i tindrà lloc a diversos espais de Barcelona, sempre amb aforaments limitats.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.