Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Salesians) L'arquebisbe electe de Rabat, Cristóbal López, fins ara provincial de la Inspectoria salesiana María Auxiliadora, compta ja amb el lema per a aquesta nova missió a l'Església: 'Adveniat Regnum Tuum' ( 'Vingui el teu Regne').

Cristóbal López va presentar l'escut i el lema del seu episcopat durant una missa celebrada el dilluns 26 de febrer a la seu inspectorial de Sevilla. L'eucaristia i un dinar posterior amb el personal de la casa salesiana han servit com a acte de comiat del fins ara provincial de la Inspectoria Maria Auxiliadora que inclou les obres salesianes a Catalunya.

L'ordenació episcopal tindrà lloc el 10 de març a les 10:30 hores a la catedral de Sant-Pierre de la capital marroquina. L'arquebisbe electe de Rabat comptarà a Rabat amb la proximitat del clergat, els religiosos i els fidels de l'arxidiòcesi, així com al voltant de 100 persones procedents d'Espanya. També estarà acompanyat dels seus nous germans en la successió apostòlica. Els cardenals Joan Josep Omella i Carlos Amigo i el nunci apostòlic Vito Rallo seran els bisbes consagrants. Entre els altres setze bisbes presents, hi ha quatre salesians: Olaverri, Nguema, Biord i Godayol. A més, concelebraran al voltant de 75 sacerdots.

L'ajuntament de Rabat col·laborarà en aquest esperat esdeveniment amb la instal·lació d'una gran carpa, amb les seves corresponents cadires, a la plaça situada davant de la façana de la catedral per ampliar el nombre de participants.

El lema i l'escut

Cristóbal López explica el seu sentit del lema episcopal: "És una frase que està present en el Pare Nostre en tots els idiomes. Amb aquesta frase he comprès que en moltes parts del món, sociològicament o històricament, es concep ser cristià amb la missió de fer gran l'Església perquè hi hagi més cristians, més vocacions o més capellans. Perquè siguem més, alguns es queden en la missió de treballar per l'Església però no és treballar per ella, és treballar en ella i com Església pel Regne. La missió no és fer Església sinó construir el Regne de Déu ple de pau, justícia, llibertat, vida, veritat i amor".

També ha presentat el seu escut episcopal, que inclou referències al carisma salesià i a la cultura marroquina, així com els símbols propis de la dignitat arquebisbal. D'aquesta manera, expressa com entén el seu ministeri. En la primera caserna hi ha una mitja lluna amb tres estrelles, que recorda la convivència amb els musulmans, però també fa referència a Maria. El cristograma IHS amb el sol de fons, present en la segona caserna, mostra la intenció de López de fer honor al seu nom i ser portador de Crist com a llum del món. En les casernes inferiors es troba la simbologia present també en l'escut de la Congregació salesiana. El cor ardent de la tercera caserna fa referència a la caritat pastoral de Don Bosco. L'última caserna mostra una àncora, que simbolitza l'esperança. "La Creu també està present ubicada al mig i divideix l'escut en quatre parts. No mostra a Crist però està la seva creu i ens remunta a Crist crucificat i ressuscitat", explica López.

Unes onades solquen la part inferior del blasó, rememorant la presència de la mar a Almeria, la seva província natal; Badalona, ​​on es va criar; i ara en el seu nou destí, Rabat. Però aquest doble solc també recorda el significat com 'pont' de Kenitra, ciutat marroquina a la qual Cristóbal López està molt unit des de la seva etapa com a director del col·legi salesià: "Cántara és pont en àrab, d'aquí el nom de Kenitra, que significa petit pont. Simbolitza aquest pont que uneix les dues parts, Europa i Àfrica, musulmans i cristians, nord i sud, pobres i rics", afegeix.

L'escut es completa amb els altres elements propis d'aquests emblemes. Es corona amb el capell (barret d'ús eclesiàstic conegut des del segle XIII) de color verd amb els 20 borles que indiquen la dignitat arquebisbal. Sota el capell, l'habitual creu episcopal d'or de doble travesser.