Vés al contingut
Catalunya Religió

(Sicar.cat) En el marc del sistema de qualitat i millora continuada, Projecte ESPERANZA i SICAR cat, tots dos projectes de les Adoratrius, treballen conjuntament des de març de 2019 en la implantació d'un sistema de protecció intern, que promogui els principis i pràctiques de manteniment d'un entorn segur.

Aquest nou repte compromet els dos projectes a prevenir, reduir i esmenar si escau, els riscos i danys que puguin patir totes les persones implicades en aquestes entitats. També obliga a tractar els incidents de protecció de manera efectiva, d'acord amb els marcs de referència i procediments autonòmics, estatals i internacionals.

“Hem fet un pas més per generar un espai segur i protector en totes les nostres activitats i relacions. S'han de generar les condicions perquè l'equip tingui eines per cuidar-se, atenent a les condicions en què ocupa el seu treball. Igualment tenir cura de les dones, des d'un enfocament profund d'atenció i respecte. Finalment, tenir cura de les relacions entre tots els agents implicats”, diu Antonio Rivas, Coordinador de Gestió de Projecte ESPERANÇA i Membre de el Comitè de Protecció.

“Estem, per tant donant recorregut als valors bàsics de les Adoratrius per créixer en una cultura on el respecte té un component proactiu, on la cura és transversal a tot el nostre treball, on ens acompanyem per créixer en el concepte d'entorn protector”, afegeix Rivas.

Aquest procés ens ha portat a formar-nos com a equip per organitzar un sistema que impregna tots els processos, des de la selecció, la formació, també la intervenció, l'organització d'espais i activitats. “Estem sent acompanyats per la consultoria externa, l’Institut d'Innovació, Desenvolupament i Impacte Social per no deixar de créixer i en última instància poder certificar el sistema” afegeix Noelia Torres, delegada de protecció de Barcelona i Membre de el Comitè de Protecció.

El primer informe semestral que es va elaborar al novembre de 2020 descriu les fites clau en la implantació del Sistema entre els quals destaca:

  • Aprovació al novembre de 2019 de el Codi de conducta, Posicionament de Adoratrius en matèria de protecció i bon tracte i el Protocol d'actuació d'incidències de protecció. Aquests tres documents són els productes essencials de el Sistema Intern de Protecció i van ser presentats en l'Auditoria realitzada la segona quinzena de gener de 2020 ..
  • Al juny de 2019, es va nomenar als representants del Comitè de Protecció que s'ha reunit periòdicament des de llavors i que vetlla pel bon funcionament de sistema.
  • A més, posteriorment a la realització de l'Auditoria de Protecció en els mesos següents es va acabar d'elaborar alguna documentació essencial de l'SDPI, com són el Pla de comunicació de l'SDPI i el Manual de Gestió de Sistema
  • Durant el mateix període es van realitzar també el Manual de Seguretat per a projectes d'atenció a víctimes de tracta de persones d'Adoratrius i el Mapa de riscos que va incorporar fins i tot els riscos associats a malalties de caràcter contagiós que en el nivell més extrem poden originar situacions de pandèmia com la viscuda en el present any.
  • Creació i execució d'un pla de comunicació intern i extern entre les quals figura formació a Madrid i Barcelona, ​​edició de material divulgatiu específic de el pla (cartelleria i díptics) en diferents idiomes.

A l'abril de 2020, van aconseguir el primer pas de certificació de sistema complint amb el nivell 1 de les recomanacions i bones pràctiques de l'Institut d'Innovació, Desenvolupament i Impacte Social.

Sistema de protecció intern: Espais, activitats i relacions segures per promoure un entorn protector, de bon tracte i cura mútua.

Segons es detalla en el document de posicionament, Adoratrius vol generar, dins de la seva organització, comportaments coherents amb la protecció de les dones i constituir-se com una organització segura per a elles i els seus fills i filles menors d'edat així com per a totes les persones vinculades a la institució (voluntariat, personal contractat i col·laboradors). Per aquest motiu, fa tot el possible per prevenir, respondre i reportar davant de qualsevol cas de violència o sospita d'aquesta.

Des dels projectes pioners de Adoratrius es considera fonamental que la seva plantilla i totes les persones i institucions que treballen o col·laboren amb l'organització estiguin conscienciades i compromeses amb el bon tracte i la protecció de les dones i respectin la seva voluntat com una prioritat en totes les seves actuacions .

Així mateix, es comprometen a oferir formació contínua en matèria de protecció i bon tracte a totes les persones treballadores així com a persones voluntàries i col·laboradores que mantinguin una relació directa amb l'entitat.

Aquesta política de protecció s'aplica a:

  • Totes les persones treballadores dels projectes de Adoratrius, comunitat religiosa, estudiants en pràctiques i voluntariat.
  • Personal col·laborador, prestadores de serveis i contraparts, sempre que mantinguin una relació directa amb els projectes de Adoratrius.

L'objectiu d'Adoratrius amb el document de posicionament és la creació de les condicions necessàries per promoure, protegir i complir els drets de les dones i fills menors d'edat, si casos, treballadors / es, col·laboradors / es dels projectes.

El codi de conducta que va redactar el Comitè de Protecció de Adoratrius al novembre de 2019 és un document intern que recull uns principis rectors i normes d'actuació per tal de promoure un entorn segur. Les persones signants es comprometen a l'acompliment d'aquestes accions de bon tracte cap a les dones com a nens, nenes i adolescents.

És imprescindible enfortir un entorn protector visibilitzant els diferents tipus de violència, el seu nom i què implica per enfortir aquest ecosistema de cura mutu com puguin ser un descuit o tracte negligent, la violència psicològica, la violència física, abús sexual, assetjament laboral o mobbing, el ciberassetjament (ciberbullying), la tortura i tractes inhumans o degradants, les pràctiques perjudicials o violència comunitària o la victimització secundària o revictimització.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.