Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Un monjo del Monestir de Poblet ha estat detingut aquest dimecres acusat de “tocaments a una menor”, segons ha informat en un comunicat l’Abat de la comunitat, Octavi Vilà. La comunitat s’ha mostrat profundament consternada i ha expressat la seva solidaritat i recolzament a totes aquelles persones que es puguin sentir afectades per aquests fets, especialment amb la menor i la família. El comunicat no detalla l'abast dels fets, però posteriorment s'ha conegut que es tractava d'uns suposats tocaments després de la celebració de la missa en un espai públic. La situació va ser fotografiada per un turista que va presentar la denúncia i hi ha diverses versions dels fets dels testimonis que sortien de missa.

En declaracions a Catalunya Religió, l’abat de Poblet ha assegurat que “és un moment molt dur per la comunitat”. Com que l'orde i la comunitat no disposen d’un protocol específic, han seguit “les línies bàsiques que marca la Santa Seu” en aquestes situacions, ha expressat l’Abat.

Per al màxim representant del monestir, és cabdal aclarir els fets. “Estem a disposició de totes les autoritats judicials, policials i, evidentment, també canòniques”, ha declarat. I ha subratllat: “Ens sap molt greu la imatge que podem donar com a Església. També per la família que s’ha vist embolicada en aquesta situació i les conseqüències que pugui tenir per a ells”.  

L’abat n'ha informat al consell del Monestir, a tota la comunitat monàstica, a l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, i també al procurador general de l’Orde cistercenca, Lluc Torcal, tan bon punt ha tingut coneixement de la denúncia per part dels mossos.

Resposta immediata de l’Abadia

A més de fer públiques les investigacions i informar a la comunitat eclesial, el consell del Monestir ha decidit prohibir al monjo d’exercir, d’ara endavant, els seus drets capitulars o de realitzar qualsevol activitat pastoral. També s’ha prohibit al presumpte autor dels fets que abandoni la clausura. Cautelarment, i mentre durin les investigacions, el monjo seguirà vivint a la comunitat de Poblet, però no tindrà cap mena de contacte amb les persones alienes a la pròpia comunitat.

En paral·lel a la investigació policial, s’ha obert una investigació prèvia canònica per tal d’informar dels fets a la Congregació per a la Doctrina de la Fe. Un cop arribi a Roma, seguint les reformes impulsades pel papa Francesc, la investigació i el Dret Canònic acabaran determinant la continuïtat, o no, de la condició clerical del presumpte autor dels fets.

El cas, que s’hauria produït el passat 15 d’agost, ja es troba en mans de la justícia civil. Segons han informat fonts properes a la comunitat, els fets s’haurien produït a l’acabar una celebració religiosa oberta i amb públic. Tant l’abat com la comunitat de Poblet han expressat la seva col·laboració plena amb les autoritats policials i judicials per tal d’aclarir els fets. Posteriorment a la publicació del comunicat de l'Abadia, s'ha conegut que el monjo acusat ha estat deixat en llibertat amb càrrecs després de declarar al jutjat de guàrdia de Valls. 

Reproduïm el comunicat íntegre emès per l’Abat de Poblet:

Poblet, 26 d’agost del 2021

El dimecres dia 25, els Mossos d’Esquadra ens han notificat que un monjo de la nostra comunitat del Monestir de Poblet ha estat acusat de presumptes tocaments d’una menor, comesos el passat 15 d’agost de 2021. El mateix dimecres, el monjo ha estat detingut.

Com Abat he informat immediatament la comunitat d’aquests esdeveniments i, d’acord amb el Consell del Monestir, s’han pres les mesures següents:

  1. Prohibició cautelar al monjo d’exercir d’ara endavant els seus drets capitulars, de realitzar qualsevol activitat pastoral i d’abandonar la clausura.
  2. Obertura immediata de la investigació prèvia canònica, sempre d’acord amb el previst en la legislació civil per aquests casos, per tal d’informar dels fets a la Congregació per a la Doctrina de la Fe tant prompte sigui possible.
  3. Col·laboració plena amb les autoritats policials i judicials per tal d’aclarir els fets i depurar les responsabilitats que se’n poguessin derivar, tot respectant sempre el dret a la presumpció d’innocència de l’acusat.

De manera especial, volem mostrar la nostra solidaritat i recolzament amb tots aquells que es puguin sentir afectats amb aquests fets, particularment amb la família de la menor.

Ens dol profundament aquesta situació i manifestem de manera contundent el compromís i la voluntat de lluitar contra tota mena d’abusos a l’Església. Aquest Monestir, lloc estimat pels catalans i gent d’arreu del món per l’acollida religiosa i cultural que s’hi presta, amb les oportunes mesures de prevenció que s’hi estan implementant, ha de ser un lloc absolutament segur per a la infància i la joventut.

Ens encomanem a la vostra pregària.