Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) El 4 d'octubre se celebra arreu la festivitat de sant Francesc d'Assís, sant italià i pare de l'esperit franciscà. Una espiritualitat propera, familiar, popular en molts casos, que ha deixat nombroses petjades en infinitat d'indrets i que compta avui amb una família immensa arreu del món que es concreta en Ordes, congregacions i nombroses associacions laïcals. Una d'aquestes herències és l'Orde dels Framenors Caputxins, que acaba de celebrar nou Capítol General a Roma en què s'ha escollit nou Ministre General. Aprofitem la festivitat de sant Francesc per parlar amb l'únic caputxí català present en aquest Capítol, fra Eduard Rey, provincial dels caputxins de la província de Catalunya i Balears.

"S'ha fet l'habitual repàs dels sis darrers anys des de l'anterior Capítol General i sobretot s'ha constatat que vivim una època de canvi fort en l'Orde". El canvi al qual es refereix Rey ja fa anys que s'evidencia i no és només propi de l'Orde dels Caputxins. Parla de l'envelliment i la manca de vocacions que pateixen indrets com Europa, tradicionalment forts eclesialment parlant, però alhora el ressorgiment d'altres presències com Àsia i Àfrica amb un gran creixement actual. "Al Capítol es podia palpar aquest canvi perquè els africans i asiàtics porten una realitat vibrant i viva".

Aquest canvi de paradigma que no és nou ha portat al Capítol a seguir parlant de col·laboració entre províncies, una realitat que ha vingut per quedar-se. "Nosaltres ara mateix tenim una col·laboració amb una província de la Índia, de la qual han vingut quatre frares a Catalunya, inserits treballant amb nosaltres i convivint-hi". Però aquest intercanvi no és un fet aïllat, "és la tònica d'altres províncies del món com França, Alemanya, Itàlia, Canadà o Estats Units.

La vida en comunitat, al centre

A diferència de Capítols Generals d'algunes congregacions on es donen algunes directrius i es marquen línies d'actuació, el Capítol General dels Caputxins no en marca cap de línia d'actuació concreta. "Nosaltres com a Orde no tenim la missió tant al centre com potser d'altres ordes i congregacions. El centre està més en la vida de comunitat". Això no vol dir que de la missió no se'n parli, explica Rey, però no de la missió estricta com dècades enrere es feia per parlar dels llocs de "missió clàssics" sinó com a noves formes de missió que ara inclouen també Europa ja que els frares que venen al vell continent d'altres llocs també volen que se'ls reconeguin com a missioners. "Venen a portar el missatge i el testimoni d'Església a llocs on potser s'ha anat perdent la fe i la pràctica".

Cal recordar que els caputxins a Europa tenen una presència molt conventual, a diferència d'Àfrica i Àsia on els caputxins sí tenen escoles, parròquies i obres socials. "Aquí també estem dedicats a la pastoral però sovint al voltant del convent". És per això que el Capítol General serveix en el seu cas per escollir superiors i govern, però també d'altra banda "per posar-se d'acord entre les relacions amb les altres províncies o també en temes cabdals com són la protecció de menors".

Una de les preocupacions generals i que ja va treballar el Ministre General anterior és també mantenir l'Orde a nivell de carisma. "Sent un carisma el nostre que no es defineix a través de les obres que tenim com podrien ser escoles, cases o el que sigui, aquesta expansió pel món en realitats tan diferents fa que l'Orde sigui diversa a cada lloc on som". Mantenir la unitat del carisma és un dels reptes presents i futurs.

Rey confessa que sí ha notat al Capítol "una comunitat gran i un aire de família entre tots", però que és evident que el tipus de vida que es fa a Alemanya o a Madagascar "és ben diferent a la de l'Àsia". El seu carisma, però, es defineix "com a forma de vida", com ja expressava sant Francesc d'Assís. "No és tant una missió concreta com sí una forma de vida, i mantenir la unitat d'aquesta forma de vida en una diversitat tan gran de contextos és un dels reptes dels quals s'ha parlat en el Capítol a Roma".

Una trobda de germans

La dimensió de trobada del Capítol és especialment important en cas dels caputxins. "El Capítol no és només un lloc per tractar temes sinó una trobada de germans. Aquesta dimensió de trobada crec que constitueix més la unitat de tots plegats que no les discussions que es puguin tenir". I tot i que eren 189 capitulars vinguts de més de 100 països, el resultat és sempre que "cadascú porta a casa la idea que l'Orde és més del que experimentem al nostre dia a dia a la nostra província i de que hi ha una comunió que és ara palpable tenint aquests frares indis amb nosaltres, per exemple".

I enmig de la festivitat de sant Francesc d'Assís no podíem deixar de preguntar al provincial dels caputxins de Catalunya i Balears com apropar la figura del sant a la societat. "L'experiència de sant Francesc comença un dia que ell decideix donar un petó a un leprós", recorda Rey, "així que penso que una manera d'acostar-se al sant Francesc més profund és detectar qui és el leprós que jo tinc a prop, aquell que jo estic evitant, aquell de qui jo no vull saber res, i acostar-m'hi".

Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.