Vés al contingut
Catalunya Religió
Fotografia: Jesuïtes Sarrià, 2015.

(Generalitat) El Govern de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Coneixement, ha signat un conveni de col·laboració amb els governs d’Euskadi, La Rioja i la Comunitat Foral de Navarra per impulsar i promoure accions conjuntes de gestió, promoció i difusió del Camí Ignasià.

L’objectiu és desenvolupar un model turístic diversificat, sostenible i innovador, basat en l’equilibri territorial i la desestacionalització, que remarqui el valor tant del medi natural com del patrimoni històric, arquitectònic, religiós i cultural. En aquest sentit, les quatre comunitats consideren que hi ha una oportunitat especial per desenvolupar aquesta visió polièdrica compartida, partint de l'intercanvi d'informació i experiència. A més, en el cas concret de Catalunya, l’impuls del Camí Ignasià està en l’ínia amb els diversos eixos de treball del Pla estratègic de turisme de Catalunya 2018-2022.

Es treballarà conjuntament per crear un pla d’accions de promoció del Camí que tingui en compte la implicació directa de recursos turístics i empreses dels quatre territoris per tal de facilitar un intercanvi beneficiós. D’altra banda, es participarà en activitats de promoció.

Per al millor desenvolupament de les activitats previstes en aquest protocol, es crearà una Mesa de direcció. Serà presidida per la persona titular d'una de les direccions generals de turisme dels quatre territoris, o persona en qui delegui, de manera rotatòria, en mandats d'un any. El primer any serà presidida per la directora general de Turisme del Govern d'Euskadi. També en formaran part els directors de promoció dels respectius governs, que podran delegar en els seus representants.

700 quilòmetres de camí espiritual i cultural

El Camí Ignasià recrea l'itinerari que el cavaller Ignasi de Loiola –fundador de la Companyia de Jesús i també coneguts com a jesuïtes– va recórrer l'any 1522 des de la seva localitat natal, Azpeitia (Guipúscoa), fins a Manresa. Actualment, el camí traçat a partir de les anotacions personals del sant s'inicia a la casa de Loiola on va néixer i condueix fins a la coneguda com a ‘Cova de Sant Ignasi’, a Manresa.

El Camí es divideix en vint etapes, al llarg d'uns 700 quilòmetres i travessa Euskadi, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya. Transita per pobles i racons tranquils, poc concorreguts però rics en romànic, gòtic i monuments religiosos poc coneguts. Aquest itinerari, contribueix a valorar unes ciutats, indrets i regions interiors que compten amb un patrimoni monumental i cultural de primer nivell, però que encara no són prou conegudes des del punt de vista turístic.

Un altre element a destacar del Camí és el seu component enogastronòmic, que ofereix infinitat d'activitats. En aquest sentit, la gastronomia del Camí basada en la dieta mediterrània i en productes de proximitat de reconeguda qualitat facilita que alguns restaurants ofereixin a la seva carta plats especials de cuina del pelegrí.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.