Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) Trencar un projecte familiar, separar-se, divorciar-se, o viure una ruptura sentimental mai és fàcil. Si a banda del dolor i la ferida que un sent se li suma el rebuig de la pròpia comunitat cristiana o el sentiment de no sentir-se digne, la remuntada es fa realment difícil. Amb voluntat d’acollir, acompanyar i integrar la realitat de les persones separades i divorciades, les Comunitats de Vida Cristiana –CVX– han engegat la Xarxa SAL. Una proposta pastoral amb eines concretes que presentaran el 16 de novembre al Casal Loiola de Barcelona.

Les Comunitats de Vida Cristiana -CVX- són una associació mundial de laics que viuen l’espiritualitat ignasiana. S’organitzen per equips de missió comptant, per exemple, amb equips de missió de família, de migració, o de situació política. L’equip de família fa uns anys que treballa diferents eines, com el Rellotge de la Família, que van posar a disposició de l’Església. Fa un cert temps que aquest equip va detectar una necessitat en l’àmbit de les persones que havien patit una ruptura, i es van posar a treballar.

“Vam fer un procés similar al del Rellotge, ens vam ajuntar setanta persones durant tres anys per veure com podíem ajudar les persones que havien patit una ruptura”, explica Maria Labernia, de l’equip de missió de família de CVX. D’aquella experiència, junt amb el treball i assessorament d’especialistes, es va elaborar l’eina Quatre Estacions. Una eina pastoral i espiritual que utilitza la metàfora de les quatre estacions de l’any. Hi ha una primera part, l’hivern, que es tradueix en un acompanyament individual; després ve la tardor, “un temps de perdó en què es proposa un taller de perdó per poder curar la ferida que queda després d’una separació”, afirma Labernia. Més tard arriba la primavera, un temps més comunitari; i posteriorment arriba l’estiu, “un temps per viure l’espiritualitat d’una altra manera a través d’assessors i acompanyants espirituals”.

En paral·lel a aquest treball i procés d’aquest grup de persones, des de València un altre grup també vinculat a la Companyia de Jesús i d’espiritualitat ignasiana, va formar el projecte SEPAS. Una proposta grupal per a qui està separat i vol compartir amb altres la seva experiència, “d’igual a igual”. Aquestes dues propostes es van anar gestant en paral·lel però sense saber-se massa, fins que es publica el llibre de les Quatres Estacions i alhora SEPAS comença la seva difusió. “Ens vam adonar que tots dos projectes fèiem el mateix itinerari, que tots dos formàvem part de les Comunitats de Vida Cristiana, i es va crear la Xarxa SAL”.

Separats Amoris Laetitia, ser Sal a la Terra, o Surt de tu i ves cap els altres, són alguns dels significats d’aquestes sigles. Amoris Laetitia perquè tots dos projectes sorgeixen quasi com a resposta a l’exhortació apostòlica del papa Francesc, publicada l’any 2016, tot i que el treball de les CVX era paral·lel, i inclús previ. “Amoris Laetitia va ser un revulsiu per a la nostra tasca”, confessa Labernia, “va ser com si l’exhortació ens demanés ajuda i nosaltres ja tinguéssim una resposta a la seva demanda”.

Una demanda de curar ferides i necessitat d’acompanyament que coneix bé Maria Labernia. Ella fa dotze anys que és separada i acompanya persones actualment que han viscut el mateix que ella. Ens confessa que ja hi ha hagut unes vuit persones a tota Espanya que han demanat informació i ajuda a través del correu electrònic que apareix a la publicació. “La sensació que jo tenia quan vaig patir la meva separació és que estava sola”. Ara, reconeix, l’Amoris Laetitia ha obert una porta gran, i creu que “la proposta de la Xarxa SAL pot ajudar a les persones a fer un camí, a apropar-se”, perquè, segons la seva intuïció i experiència, “hi ha una necessitat important i sobretot molta soledat en el procés d’una separació”.

Amoris Laetitia obre sobretot la porta “a mirar d’una altra manera la realitat dels separats i divorciats”, perquè la família, explica Labernia, “és molt diversa i complexa”. És un canvi de mirada, perquè, reclama que és molt important en aquest procés “ajudar les persones a que facin un bon discerniment i acompanyar-les, perquè puguin integrar a la seva vida les ferides”.

Actualment la Xarxa està arrencant i des del projecte demanen dues coses. Per una banda, animen totes aquelles persones que vulguin emprar l’eina i necessitin acompanyament a demanar informació i assistir a la presentació del projecte el dissabte 16 de novembre. Els participants podran rebre les dues eines, tant les Quatres Estacions com el projecte SEPAS, “perquè són eines complementàries”. Recorden que el projecte s’adreça a tothom, “no és una proposta només per a membres de CVX, sinó per a tothom que ho necessiti”.

I per altra banda també fan una petició per a possibles acompanyants. “Necessitem persones que vulguin acompanyar aquests processos”, persones que acabaran caminant amb la persona, “perquè l’acompanyant no està ni per sobre ni indicant què ha de fer l’altre, només acompanya”.

A la presentació del dia 16 de novembre hi assistiran Julián Ajenjo, impulsor del projecte SEPAS, i Iciar Bayarte, de l’equip de família de CVX.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.