Vés al contingut
Catalunya Religió dl. 21/08/2017

(CR) Aquest dilluns el papa Francesc ha fet públic el seu missatge per a la Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat, que se celebrarà el 14 de gener del 2018. Amb el títol 'Acollir, protegir, promoure i integrar' el text constitueix un compromís ferm d'Església amb les persones que es veuen obligades a abandonar casa seva, “d'acord amb la seva tradició pastoral”. Però apel·la “la contribució de la comunitat política i de la societat civil” que considera imprescindible per a l'èxit de la proposta.

Francesc esmenta els dos pactes globals que els líders mundials han d'elaborar i aprovar a finals del 2018. L'un destinat a la protecció dels refugiats i un segon pacte pels migrants d'acord amb la cimera celebrada a Nova York el 19 de setembre de 2016 amb motiu de la cimera. El missatge que adreça als líders mundials i a la ciutadania s'estructura en quatre accions: acollir, protegir, promoure i integrar. Són els quatre verbs que constitueixen la proposta del pontífex.

Acollir, protegir, promoure i integrar

Pel que fa al verb acollir demana “un compromís concret per incrementar i simplificar la concessió de visats per motius humanitaris i per reunificació familiar”. També demana l'obertura de corredors humanitaris o visats temporals per “oferir als migrants i refugiats un allotjament adient i decorós”. Francesc demana solucions alternatives “a la detenció dels qui entren en el territori nacional sense estar autoritzats”.

El verb protegir l'emmarca en la defensa dels drets i la dignitat dels migrants i refugiats. Parla d'informar amb veracitat en els països d'origen i denuncia “les pràctiques de reclutament il·legal”. Un cop en el països d'acollida el papa demana que se'ls ofereixi “llibertat de moviment” així com “la possibilitat de treballar i l'accés als mitjans de telecomunicació”. Pel que fa als menors, diu que cal “evitar-los qualsevol forma de detenció a raó del seu estatus de migratori”. En el seu missatge també fa referència al “dret universal a una nacionalitat”.

El tercer verb que defensa el papa Francesc és promoure. I aquí parla de brindar als migrants i refugiats “la possibilitat de realitzar-se com a persones en totes les dimensions que composen la humanitat desitjada pel Creador”. També fa al·lusió al reconeixement de la dimensió religiosa “garantint a tots els estrangers presents en el territori la llibertat de professar i practicar la pròpia fe”. Parla també de la necessitat de promoure'n la inserció sociolaboral i el reagrupament familiar. I conclou l'explicació d'aquest apartat demanant que l'ajuda provinent de la cooperació internacional i l'assistència humanitària no oblidi els països en vies de desenvolupament que reben fluxos importants de refugiats i migrants.

El darrer verb, integrar, el relaciona amb l'enriquiment intercultural. Lluny de l'assimilació, parla d'obrir-se al contacte amb qui és diferent i “acceptar els seus aspectes vàlids i contribuir així a un coneixement major de cadascú”. Insisteix en “afavorir la cultura de la trobada”, les bones pràctiques i els processos d'integració.

El missatge de la Jornada Mundial dels Migrants i Refugiats 2017 el va dedicar als migrants menors d'edat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.