Vés al contingut
Catalunya Religió

(Cristianisme i Justícia / Mundo Negro) “Per aconseguir la pau, hem d’educar els nostres joves perquè entenguin que, sigui quina sigui la nostra raça, religió o cultura, som iguals”. Qui així parla és Achaleke Christian Leke, Premi Mundo Negro a la Fraternitat 2019 pel seu treball de promoció de la pau entre la joventut camerunesa.

El passat dissabte 1 de febrer, Achaleke Chistian Leke ha recollit a Madrid aquest premi, que concedeix cada any la revista Mundo Negro, dels missioners combonians, i el proper divendres 7 de febrer, a les 19:00h, serà a Barcelona, on farà una xerrada a la seu de Cristianisme i Justícia, per oferir el seu testimoni i donar a conèixer el treball de la organització que coordina, la Local Youth Corner (LYC).

Nascut a la localitat de Kumba el 12 de abril de 1990, aquest jove, que ell mateix va caure en la violència i la radicalització fa anys, destaca ara pel seu compromís en la resolució de conflictes i la prevenció de la violència entre els joves. Es va diplomar en Ciències Polítiques a la Universitat de Buea, i després va fer un postgrau en Relacions Internacionals a Yaundé. El 2017 va realitzar un màster a la Universitat de Birmingham sobre Conflictes, seguretat i desenvolupament. El seu país és un dels que pateixen un major impacte del terrorisme sobre la població, especialment de Boko Haram a l’entorn del llac Txad, i a les regions anglòfones, que mantenen un conflicte polític i territorial amb el govern de Yaundé.

Però a més, als carrers de Kumba les desigualtats econòmiques i la falta d’oportunitats faciliten l’extensió de la violència, els segrestos i atracaments. La labor de Achaleke Christian, que desenvolupa a través de la Local Youth Corner (LYC), inclou, entre altres iniciatives, la promoció de campanyes i cursos de formació per erradicar els discursos violents del vocabulari de la joventut. La LYC va publicar un informe que certifica la relació existent entre la violència verbal i l’auge de la violència real a la societat camerunesa.

Un dels projectes que ha donat més visibilitat a la LYC és de fabricació de calçat a diverses presons del país. Els reclusos elaboren calçat artesanal, que es comercialitza amb la marca Creative Skills, i adquireixen els coneixements necessaris per convertir-se en emprenedors a la seva sortida de la presó. Achaleke destaca que “volem, sobretot, que la comunitat sàpiga que els qui surten de la presó són persones vàlides per la societat”.

El 2016, la Commonwealth el va reconèixer com a Jove de l’Any i també li va concedir el Premi a l’Excel·lència pel seu treball. En l’àmbit nacional és el Premi al Jove més Influent de Camerun 2016. Els anys 2016 i 2017 el seu nom va formar part dels 100 africans més influents de l’Àfrica, i el 2018 va obtenir el Premi de la Pau de Luxemburg.

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.