Vés al contingut
Catalunya Religió dc. 11/05/2022
Galeria d'imatges

(Abadia de Montserrat) L'abat emèrit de Montserrat, Josep Maria Soler, ha renovat els vots monàstics davant la comunitat benedictina amb motiu dels cinquanta anys de la seva professió com a monjo. Ha celebrat el jubileu monàstic aquest diumenge durant la missa conventual.

“En tots aquests anys ha carregat moltes ovelles a les espatlles”, ha dit l'abat del monestir de Montserrat, Manel Gasch, sobre Soler. Amb aquestes paraules ha recordat la benedicció de l'abat emèrit en què s'hi va destacar la imatge del bon pastor de Josep Obiols carregant una ovella a les espatles i la frase 'Animam pono pro ovibus' (Dono la meva vida per les ovelles). Una càrrega sumada a “moltes altres circumstàncies de les ovelles i del ramat”, ha afegit. 

Gasch també ha parlat de l'exigència que demana la regla de Sant benet a l'abat del monestir. “Només es pot afrontar amb una humilitat que ens faci conscients que les crides de la nostra vida venen de Jesucrist”, ha subratllat. L'abat ha agraït “l'exemple de vida monàstica i de fidelitat” de Soler. 

Abat, mestre de novicis i articulista

Josep Maria Soler va néixer a Santa Eugènia de Ter (Girona) l’any 1946. Va entrar al monestir de Montserrat el novembre de 1970, on va fer la professió simple el 6 de maig de 1972 i la solemne el 18 de maig de 1975. Va cursar els estudis filosòfics al Seminari dels Claretians a Solsona. Del 1976 al 1977 va col·laborar a l’Institut Ecumènic de Tantur, a Jerusalem. Un cop finalitzats els estudis eclesiàstics, que va cursar a Montserrat, es va traslladar a Roma, on es va llicenciar en Teologia, especialitat Sacramentologia, pel Pontifici Ateneu de Sant Anselm. Va ser ordenat sacerdot el 20 de juny de 1981 i des del 1996 exerceix el càrrec de Visitador de la Província Hispànica de la Congregació Sublacense Cassinesa.

Durant setze anys va ser responsable de la formació monàstica dels joves monjos de Montserrat com a Mestre de Novicis i Prefecte de Juniors, tasca que va compaginar amb la docència a l’Escola Filosòfica i Teològica de l’Abadia de Montserrat, de la qual en va ser el Prefecte durant set anys, i a l’Institut Superior de Litúrgia i al de Teologia Espiritual de Barcelona. De 1992 al 2003 va ser vicepresident de la Societat Espanyola d’Estudis Monàstics (SEDEM). Ha col·laborat com a sotsdirector a la revista Studia Monastica i ha publicat articles sobre temes d’espiritualitat i de litúrgia en diverses revistes especialitzades.

El 16 de maig de 2000 va ser elegit abat de Montserrat, responsabilitat que ha exercit fins al 15 de setembre de 2022, dia en què va ser elegit el seu successor, Manel Gasch. Soler havia presentat la renúncia el 13 d’agost, en complir els setanta-cinc anys.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.