Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) Fidela, Josefa i Facunda van morir assassinades l'agost de 1936 durant la persecució religiosa. Eren religioses de Sant Josep que dedicaven la seva missió a la cura dels malalts en hospitals i a domicili. Amb 67, 35 i 60 anys d'edat, les dues primeres van morir a Xeresa –València–, i la darrera a Barcelona.

El dissabte 5 de setembre seran beatificades a Girona pel Prefecte de la Causa dels Sants, Angelo Amato, "en representació del Papa", recorden des de l'Institut de Sant Josep, en una celebració "solemne i significativa pel nostre Institut, per a tota Girona i per a tota l'Església perquè és un fet eclesial", afirmen.

La germana religiosa de Sant Josep, Teresa Fernández, afirma que les germanes que seran beatificades "eren germanes exemplars que es podrien haver beatificat per virtuts heroiques", ja que portaven una vida martirial abans de la mort, "dedicant-se a alleugerir el dolor dels malalts i a sembrar la pau en els seus cors".

Una vida de servei als altres

Fidela Oller va ser superiora en diverses ocasions i l’any 1927, amb un grup de germanes, va fundar la comunitat de Gandia. "Pel seu do de consell i de proximitat i, per la seva vida de pietat, prudència i senzillesa, fou un exemple per a tothom". Perseguida com a religiosa i superiora, va ser arrestada i martiritzada pels milicians, en el camí de Xeresa el 30 d’agost de 1936.

Per a la germana Josefa Monrabal "tot tenia un gran valor; vivia lliurada al Senyor i deia: m’agradaria ser màrtir, oferir la meva vida per a la conversió dels pecadors si aquesta és la voluntat de Déu". Expulsada amb violència de la comunitat l’any 1936, va cercar refugi a casa del seu germà a Gandia. Allà va ser arrestada i conduïda al martiri juntament amb la mare Fidela amb 35 anys.

La germana Facunda Margenat vivia a Barcelona el 1936 i, veient el context i entorn, deia a les germanes: "desitjo donar la vida per a la conversió d’aquests que persegueixen Déu i l’Església". En ser expulsada de la comunitat, la germana Facunda va romandre refugiada amb la família del malalt que assistia. Fou denunciada per la portera de l’edifici, i allà l’anaren a buscar per conduir-la al martiri, la nit del 26 al 27 d’agost. Tenia 60 anys d'edat.

Un esdeveniment preparat amb il·lusió

Del 2001 al 2003 un Tribunal a Gandia ha conduit la causa de beatificació: "tenim molts documents que corroboren el martiri de les germanes". A més durant el procés han passat a testificar una trentena de testimonis, "persones que havien conegut personalment a les germanes i altres que van conèixer els fets martirials".

Un procés que d'haver estat per virtuts heroiques hagués estat més llarg, però que d'igual manera suposa "un esdeveniment mai viscut dins el nostre Institut i que hem preparat amb il·lusió durant molts mesos", explica la germana Teresa.

La cerimònia central tindrà lloc el dia 5 a la catedral de Girona. Aquest tipus d'actes només els poden fer els enviats del Papa, ja que anys enrere les beatificacions i canonitzacions només es feien a Roma; fa alguns anys es va decidir poder viure-ho a tot el món a través dels delegats i enviats papals.

Divendres 4 hi haurà l'acollida de pelegrins al Palau de Congressos de Girona i més tard unes vespres solemnes a l'església de Sant Fèlix. Els actes de celebració finalitzaran a Gandia el diumenge.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.