Vés al contingut
Catalunya Religió ds. 25/03/2023
David Abadias Sagrada Familia Ordenació
Galeria d'imatges

Jordi Llisterri -CR Colors de primavera a la Sagrada Família. Aquest dissabte al matí el temple de Gaudí ha acollit l’ordenació del nou bisbe auxiliar de Barcelona, David Abadías. L’han acompanyat quinze bisbes, gairebé 250 capellans i fidels principalment de Barcelona i del bisbat de Terrassa. La Sagrada Família els ha mostrat tota la seva lluminositat amb els colors que entraven pels vitralls de la basílica. Una celebració diocesana per un bisbe auxiliar que prové de la mateix bisbat on va néixer fa 49 anys.

La celebració l’ha tancada el nou bisbe amb un breu parlament per agrair tota la gent que l’hi ha fet costat durant la seva trajectòria pastoral: “Vosaltres sou el regal de Déu”. Com ha remarcat, “soc el que soc gràcies a la força de Déu i a tots els qui esteu aquí”.

Al·ludint al seu lema episcopal, “Soc un servent de l’Evangeli”, ha expressat la voluntat de “posar tot el que tinc al servei del proïsme i de l’Evangeli”. També ha deixat un espai per la ironia recordant els alumnes de l’Ateneu Universitari Sant Pacià que “heu patit i sobreviscut les meves classes”.  

El cardenal Joan Josep Omella ha presidit la celebració amb el cardenal Lluís Martínez Sistach i els qui han estat els dos darrers bisbes d’Abadias a Terrassa, l’actual arquebisbe de Sevilla, Josep Àngel Sáiz, i Salvador Cristau. Una vegada ordenat, s'ha acostat als fidels per beneir-los acompanyat dels bisbes auxiliars Sergi Gordo i Javier Vilanova. Els tres formaran a partir d’ara l’equip de bisbes auxiliars del cardenal Omella. El bisbe auxiliar Toni Vadell, que va morir fa un any, també ha estat recordat en la celebració. 

“Benvolgut David, no oblidis que portar la creu penjada al pit és fàcil; és més complicat portar la creu de cada dia i fer nostres les creus dels germans”, l’hi ha dit l’arquebisbe de Barcelona en l’homilia, abans de posar-se la creu pectoral. Omella ha destacat que l’episcopat és un servei: “Jesús ens recorda al llarg de tota la vida pública que Ell ha vingut no a ser servit, sinó a servir. Com ens recorda el papa Francesc diverses vegades, el veritable poder és servei”.

En les dues hores de celebració s’ha seguit el ritual d’ordenació episcopal que es remunta als inicis del cristianisme. L’interrogatori al candidat, l’exposició i lectura del nomenament pontifici, la pregària cobert amb el llibre de l’Evangeli, la imposició de les mans dels bisbes concelebrants i finalment el lliurament de les insígnies episcopals: el bàcul i la mitra. Finalitzada l'ordenació, un moment simpàtic ha estat quan el cardenal Omella ha parlat del bisbat de Sant Cugat i després de Sant Feliu en lloc del de Terrassa. Quan s’ha adonat de l’error ha fet riure als assistents dient que les dues diòcesis “son filles de Barcelona i les estimem de la mateixa manera”.

 

Al final de la celebració els fidels han pogut saludar i felicitar el nou bisbe. Entre els representants civils hi ha assistit el quart tinent d’alcalde de Barcelona, Albert Batlle, el director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol, el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, o el rector de la Universitat Ramon Llull, Josep Rom.

El nomenament de David Abadías es va conèixer el 14 de febrer. Fins llavors era arxiprest i rector a Mollet del Vallès i professor de la Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes, de la qual en va ser degà. Format al seminari de Barcelona, va ser ordenat el 1998. Sempre ha compaginat la vida acadèmica amb el servei pastoral a parròquies del Vallès i el 2004, quan es va dividir l’arquebisbat de Barcelona, va passar a formar part del clergat del bisbat de Terrassa. Ara ha tornat a casa, la seva diòcesi d’origen.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.