Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Fundació Pere Tarrés) Aquest cap de setmana 900 monitors i monitores del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés es van trobar a Berga per posar en comú l’experiència de ser monitor de lleure i per continuar la seva formació. La trobada d’aquest any, amb el lema 'A pas Valent', pretenia ser un reflex de l’actitud dels monitors i monitores d’esplai: joves compromesos que setmana rere setmana col·laboren a què els infants dels seus centres es diverteixin al mateix temps que adquireixen una sèrie de valors educatius.

Dissabte al matí, després de l’arribada i acreditació dels participants, que venien d’arreu de Catalunya i de Mallorca, que per primer any se sumava a la trobada, es va fer una gimcana pels carrers de Berga, en què els monitors, dividits en grups, van haver de superar diverses proves que aprofundien en la història i la cultura de la ciutat. A continuació, es va presentar la cançó de la trobada, que portava el mateix títol que el lema de la trobada, 'A pas valent' i que ha estat escrita i composada per monitors del Grup Colònies a Borredà, l’esplai amfitrió del cap de setmana.

Després de dinar i agafar forces de cara a la tarda, es va fer la inauguració oficial de la trobada, que va contar amb la presència de la directora general de Joventut de la Generalitat, Marta Vilata, que va animar als monitors i monitores a "seguir treballant amb aquest compromís" i els va agrair la feina que fan des "la vitalitat i la força dels esplais". Va tancar els parlaments de l’acte d’inauguració el president del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC), Xavi Nus, que adreçant-se als monitors va afirmar que "a l'esplai treballem en equip, som un col·lectiu amb identitat pròpia" i els va animar a avançar 'A pas valent' per transformar el món.

Un cop acabat l’acte, tots els monitors i monitores es van desplaçar fins el Santuari de Queralt, on van preparar unes dinàmiques de grup amb la intenció de propiciar un moment de reflexió entre els monitors i monitores sobre el seu paper a l’esplai. Al mateix Santuari de Queralt es va celebrar l’Eucaristia oficiada per consiliaris del MCECC. L’Evangeli que es va llegir a la celebració, el del Bon Pastor, tenia la intenció de relacionar-ho amb la figura del monitor d’esplai, que coneix els seus joves i infants i que es preocupa pel seu creixement i per acompanyar-los.

La jornada de dissabte va acabar amb una vetllada especial, que va girar al voltant de les tradicions i festes populars de la comarca del Berguedà. Els monitors i monitores van visitar les figures tant de la Patum infantil com de l’oficial.

Diumenge es va concentrar la part més formativa de la trobada. Per aquells monitors i monitores amb més experiència es va organitzar una taula rodona amb Eduard Sala, coordinador d’Acció Social de Càritas Diocesana de Barcelona. I per aquells nois i noies que no porten tant temps en un esplai, es van fer diversos tallers que ajudaven als monitors i monitores a ampliar el ventall de recursos pràctics per educar els nens i nenes.

La Fundació Pere Tarrés és l’entitat de lleure més gran de Catalunya, que aquest any 2017 commemora els 60 anys del seu l’origen, i aplega, a través del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans, més de 182 centres d’esplai acollint prop de 18.000 infants, adolescents i joves gràcies a la tasca educativa i voluntària d’uns 3.500 monitors i monitores.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.