Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) El número de juliol de la revista Sàpiens publica vuit llistes localitzades recentment a l’arxiu del Govern Civil de Barcelona. Elaborades durant l’estat d’excepció del 1969, són una "relación de personas más destacadas por sus antecendetes y actividades contra el Régimen”. Algunes llistes són genèriques i d’altres s’agrupen per col·lectius. Hi consten 462 noms de persones adscrites a diferents grups ideològics i socials, com el futur president de la Generalitat, Jordi Pujol, l’actual conseller d’economia i finances, Andreu Mas Colell, multitud de sindicalistes, artistes, intel·lectuals... I clergues, molts clergues. En una cerca ràpida se’n podem localitzat una setantena, aproximadament el 15% del total.

El grup de clergues vigilats pel franquisme a Barcelona és ben divers. Alguns noms eren ben previsibles, com Josep Dalmau, rector de Gallifa, el pare Jordi Llimona dels caputxins, Josep Maria Esquirol de Sabadell i Josep Maria Vidal Aunós de Sant Medir, així com alguns que després es van secularitzar com és el cas de Lluís M. Xirinachs.

D’altres noms no eren tan previsibles donada la menor significació política pública d’aquests clergues. Francesc Vergés, de les Benetes d’Anglí, el teòleg Josep Maria Rovira Belloso, Lluís Bonet, actual rector de la Sagrada Família, i el canonge i músic Domènec Cols, apareixen com a perillosos catalano-separatistes.

Resulta especialment interessant veure com preveres que tindrien fortes responsabilitats diocesanes pocs anys després també formen part de la llista: els vicaris episcopals Joan Batlles, Josep Maria Juncà, i encara Lluís Bonet. La cirereta la posen dos preveres vigilats que van ser ordenats bisbes pel cardenal Carles després de ser nomenats auxiliars de Barcelona a principis dels 90: Joan Carrera i Pere Tena.

Els clergues es poden distingir com a cristians militants gràcies a la seva condició, però a les llistes hi ha multitud de cristians que, fruit del seu compromís religiós, va ser destacats activistes en la lluita contra el règim des de la clandestinitat, i no cal oblidar-ho, sota la protecció a Barcelona de l’arquebisbe Gregorio Modrego, que si bé era addicte al règim, tenia ben clar que “a mis curas que no me los toquen”.

La llista publicada per Sàpiens amplia la que ja es va publicar el 2004 a la revista Foc Nou. Aquesta és la tria dels clergues que apareixen en les llistes publicades per la revista Sàpiens en el número de juliol.

RELACIÓN NÚMERO 2

-Jorge Llimona Barret. Nacido el 20-54-24, célibe, sacerdote, hijo de Rafael y de Pilar, natural y vecino de Barcelona, calle… Progresista, catalano-separatista.

-José Dalmau Olivé. Nacido el 20-10-26, en San Lorenzo de Savall, célibe, sacerdote, hijo de Francisco y de Coloma, con domicilio en… Progresista, filo-comunista, catalano-separatista.

-José María Bardes Huguet. Nacido el 13-6-14, célibe, sacerdote, hijo de José y de Dolores, natural y vecino de Barcelona, Progresista, catalano-separatista.

-José Montserrat Torrens. Nacido en Barcelona el 27-732, célibe, sacerdote, hijo de Manuel y de María, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

RELACIÓN NÚMERO 3

-Antonio Ramón Ausias Albizua. Nacido en Villagarcia de Arosa (Pontevdra) el 23-10-40, célibe, sacerdote, hijo de Antonio y de Carmen, vecino de Barcelona, con domicilio en… Progresista.

RELACIÓN NÚMERO 4

-Alfonso Formariz Puza. Nacido en Argujillo (Zamora) en 1.938, soltero, sacerdote, hijo de Alonso y de María, con domiclio en… Progresista.

-Andrés María Vila Tintoré. Nacido el 21-3-1.930 en Tarragona, célibe, sacerdote, hijo de Juan y de Montserrat, domiciliado en… Progresista, catalano-separatista.

-Damián Sánchez-Bustamante Páez. Nacido el 23-10-1.930 en Torrejoncillo (Cáceres), soltero, sacerdote, hijo de Perfecto y de Pilar, con domicilio en… Progresista.

-Eduardo Fornes Gili. Nacido el 24-4-1.940 en Barcelona, célibe, sacerdote, hijo de Eduardo y de Ramona, domiciliado en… Catalano-separatista, progresista.

-Francisco Botey Vallés. Nacido en Barcelona, de 36 años de edad, sacerdote, hijo de Jaime y de Joaquina, con domicilio en la Barriada de Pekin (Campo de la Bota). Progresista, catalano-separatista.

-José María Borri Mestre. Sacerdote de Sabadell, Parroquia de Nuestra Señora de los Dolores, sita en Sabadell, Barriada Torres Roeu, calle… Progresista, catalano-separatista.

-José Maria Garrido Cunill. Nacido el 11-1-1-940 en Barcelona, célibe, sacerdote, hijo de Joaquin y de Mercedes, con domicilio en… Catalano-separatista, progresista.

-José María Puigjaner Matas. Nacido el 9-10-1.937 en Barcelona, hijo de Tomas y de Teresa, sacerdote, estudiante de seminarista y con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Juan Rofes Piñol. Nacido el 28-8-1.932 en Barcelona, soltero, sacerdote, hijo de Juan y de Rosa, con domcilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Luis María Xirinachs Damians. Nacido en Barcelona, el 6-8-32, soltero, sacerdote, hijo de Enrique y de Carmen, Párroco de Santa María del Camino, de Igualada (Barcelona). Progresista, catalano-separatista.

-Ricardo Pedrals Blanchart. De 47 años de edad, soltero, sacerdote, hijo de Ricardo y de María, natural de Granollers, adscrito a la Parroquia de San Ildefonso. Progresista, catalano-separatista.

RELACIÓN NÚMERO 5

-Agustín Daura Melich. Nacido el 10-6-41 en Cornellá de Llobregat (Barcelona), célibe, sacerdote, hijo de Juan y de María, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Casimiro Marti Marti. Nacido el 27-12-1926 en Villanueva y la Geltrú, célibe, sacerdote, hijo de Bartolomé y de María, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Francisco Masseguer Artola. Nacido el 21-7-1.932 en Arnes (Tarragona), célibe, sacerdote, hijo de Vicente y de Victoria, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Jaime Patricio Sayrach Fatjó del Xiprés… hijo de Juan y de Encarnación… Progresista, catalano-separatista.

-José Esquirol Grau. Nacido en … Vilafranca del Panadés (Barcelona), célibe, sacerdote… Progresista, catalano-separatista.

-José María Palom Izquierdo. Natural de Barcelona, nacido el 21-1-39, célibe, sacerdote, hijo de Agustín y de Eulalia, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-José María Rovira Belloso… célibe, sacerdote… Progresista, catalano-separatista.

-Juan Carrera Planas. separatista.

-Juan Mora Sabaté. Nacido en 11-7-30 en Vendellos (Tarragona), célibe, sacerdote, hijo de Juan y de Cinta, con domicilio en…Progresista, catalano-separatista.

-Luciano Garriga Clara. Natural de Vich (Barcelona), de 40 años de edad, hijo de Miguel y de Teresa (?), célibe, sacerdote, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Luis Bonet Armengol. Progresista catalano-separatista

-Octavio Fullat Genis. Nacido en Alforja (Tarragona) de 40 años de edad hijo de Luis y de María, célibe… Progresista, demócrata-cristiano.

RELACIÓN NÚMERO 6

-Alberto Viladrich Vendrells. Nacido el 6-7-1.917 en Vendrells (Tarragona), célibe, sacerdote, hijo de Ramón y de Josefa, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Ángel Nadal Grau. Nacido el 29-10-1.931 en Llisa del Vall- (Barcelona), célibe, sacerdote, hijo de Mariano y de Rosa, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Antonio Torner Claramunt. Nacido el 23-6-1.912 en Barcelona, célibe, sacerdote, hijo de Francisco y de Josefa, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Daniel Cervera Fita. Natural de Barcelona, nacido el 11-1-24, hijo de Pascual y de Aurora, célibe, sacerdote, con domcilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Domenech Cols Puig. Nacido eñ 11-9-1.1928 en… célibe, sacerdote, hijo Domingo y de Eulalia, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Enrique Grases García. Nacido el 17-5-1.940, en Barcelona, célibe, sacerdote, hijo de Manuel y de Manuela, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Federico Basso Obach. Nacido el 10-7-1.930 en Carnellá de Llobregat (Barcelona), célibe, sacerdote, hijo de Jacinto y de Remedios, con domcilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Francisco de Asís Mauri Alegre. Nacido el 1-4-1.919 en Tarrasa (Barcelona) célibe, sacerdote, hijo de José y de Ana, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Francisco de P. Sardá Pujadas. Nacido el 19-1-1.910 en Barcelona, célibe, sacerdote, hijo de Emilio y de Ana, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Francisco Llopart Romen. Nacido el 2-1-1.921 en San Sadurny de Noya (Barcelona), célibe, sacerdote, hijo de Francisco y de Montserrat, con domilicio en… Progresista, catalano-separatista.

-Francisco Tena Garriga. Nacido el 29-4-1.921 en Barcelona, hijo de Francisco y de María, célibe, sacerdote, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Francisco Verges Vives. Nacido el 9-3-1.919 en San Feliu de Llobregat (Barcelona), célibe, sacerdote, hijo de José y de Teresa, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Jaime Cuspinera Esquer. Nacido el 16-8-1.922 en Barcelona, célibe, sacerdote, hijo de José y de Leonor, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Jaime Duch Fumado. Nacido el 27-11-1.934 en San Vicente dels Horts (Barcelona), célibe, sacerdote, hijo de Luis y de Lucia, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Jaime Vila Ribas. Nacido el 30-5-1.934, en Badalona (Barcelona), célibe, sacerdote, hijo de José y de Leonor, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-José Breu Goberna. Naciodo el 7-7-1.929 en Cervera (Lérida), hijo de Ramón y de María con domicilio en… célibe, sacerdote. Progresista, catalano-separatista.

-José Campillo Simón. Nacido en el 32-4-1.932 en Barcelona, célibe, sacerdote, hijo de Antonio y de Josefa, con dimiclio en… Progresista, catalano-separatista.

-José Gonzalbo Paituvi. Nacido el 5-9-1.934 en Palautordera (Barcelona), célibe, sacerdote, hijo de José y de Teresa, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-José María Galvany Viñamata. Nacido el 19-3-1.932 en Barcelona, célibe, sacerdote, hijo de Jorge de Rosario, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-José María Junca Ramón. Nacido el 18-111-1.923 en Igualada, célibe, sacerdote, hijo de Carlos y de Magdalena, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-José María Sanglas Casas. Nacido el 25-6-1.938 en Cornella de Llobregat (Barcelona), célibe, sacerdote, hijo de Ignacio y de Magdalena, Progresista, catalano-separatista.

-José María Vidal Aunos. Nacido el 10-9-1.921 en Fos (Francia), célibe, sacerdote, hijo de Antonio y de Rosa, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista

-José Sánchez Mira. Nacido el 9-6-1.918 en Barcelona, célibe, sacerdote, hijo de José y de Carmen, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-José Sánchez Muñoz. Nacido el 14-3-1-932 en Sierro (Almería), hijo de José y de María, célibe, sacerdote, con domicilio en… Progresista.

-Juan Baguer Bonamusa. Nacido el 14-2-1.915 en Moncada (Barecelona) célibe, sacerdote, hijo de Jorge y de Concepción, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Juan Batlles Alern. Nacido el 23-7-1.917 en La Garriga (Barcelona) célibe, sacerdote, hijo de Ignacio y de Pilar, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Juan Costa Riera. Nacido el 13-8-1.933 en la Garriga, célibe, sacerdote, hijo de Ramon y de… con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Juan Pellisa Gisbert. Nacido… en Barcelona, célibe, sacerdote, hijo de Juan y de Carmen, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Julián Maristany del Rayo. Nacido el 17-10-1.933, célibe, sacerdote, hijo de Julian y Aurora, natural y vecino de Barcelona, calle… Progresista, catalano-separatista.

-Luis María Vidal Bosch. Nacido el 1-9-1.906 en Barcelona, célibe, sacerdote, hijo de Juan y de María, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Luis Saumell Gili. Nacdio el 10-2-1.932 en Villafranco del Panades, (Barcelona), célibe, sacerdote, hijo de Antonio y de Teresa, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Luis Sitja Campaña. Nacido el 23-9-1.903 en Barcelona, célibe, sacerdote, hijo de Jose y de… con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Miguel Rubio Peiró. Nacido el 16-5-1.906, célibe, sacerdote, hijo de Isidro y de Benjamina, con domicilio en… Progresista.

-Pedro Codina Vila. Nacido el 24-5-1.914 en Bigas (Barcelona) célibe, sacerdote, hijo de Pablo y de María, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Pedro Cornelles Jubán. Nacido el 20-7-1.929 en Hospitalet (Barcelona), célibe, sacerdote, hijo de José y Antonia, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Pedro Tena Garriga. Nacido el 16-5-1.928 en Hospitalet de Llobegrat (Barcelona), , célibe, sacerdote, hijo de Francisco y de María, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Salvador Cabré Puig. Nacido el 11-12-1.931 em Montreig (Tarragona), célibe, sacerdote, hijo de José y de María del Carmen, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Salvador Sallent Vendrell. Nacido el 20-2-1.938 en Esparraguera (Barcelona), célibe, sacerdote, hijo de Domingo y de Estrella, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

-Serafín Alemany Esteve. Nacido el 5-9-1.915 en San Sadurni de Noya (Barcelona), célibe, sacerdote, hijo de José y de Carmen, con domicilio en… Progresista, catalano-separatista.

RELACIÓN NÚMERO 8

-Octavio Fullat Genis. Nacido en Alforja (Tarragona), de 40 años, hijo de Luis y de María, célibe, con domicilio en… Ayudante Facultad Filosofía y Letras. Sancionado con suspensión por dos años de la función docente por indisciplina académica durante el curso 65-66. Progresista, demócrata-cristiano.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.