Vés al contingut
Catalunya Religió

(Carla Herrero Nebot/CR) Els bisbats de Catalunya estan preparats per la visita del papa. No hi ha cap diòcesi catalana que s’hagi quedat al marge de la visita de Benet XVI a Barcelona. Totes, d’una manera o altra, han organitzat alguna cosa perquè els seus feligresos i capellans puguin anar diumenge 7 de novembre a rebre el Sant Pare a Barcelona.

Les modalitats de participació han estat diverses, però la organització d’autocars ha estat l’estrella. Aquests 65 autocars diocesans formen part dels 279 que l’organització té previstos que arribin a Barcelona. D'altra banda, en la majoria de casos la decisió de com organitzar les misses del cap de setmana del 7 de novembre es deixa en mans de cada parròquia.

Arran de les xifres que CatalunyaReligió.cat ha aconseguit, es pot preveure que almenys sortiran 65 autocars de diferents poblacions catalanes que arribaran sobre les vuit del matí a la ciutat comtal. Aquesta no serà la xifra definitiva. Bona part de les diòcesis tenen encara obert el termini d’inscripció als autocars i hi haurà molts particulars que aniran a Barcelona al marge del que hagin pogut organitzar les diòcesis.
A Tarragona el seu arquebisbat va posar una xifra límit de 1500 persones que ràpidament va quedar plena. Posteriorment, des de l’arquebisbat s’ha demanat a les diverses parròquies que organitzin autocars per tota la gent que s’hagi quedat fora, unes 700. La diòcesi de Tarragona és la que a dia d’avui enviarà més persones a la dedicació de la Sagrada Família. El bisbat ha confirmat que oficialment no hi ha cap crida per suprimir misses, però que alguns pobles petits potser passaran la missa dominical al dissabte.
Un cas diferent és el de Vic on el bisbe Romà Casanova ha fet una crida molt concreta: “recomano vivament que el diumenge 7 de novembre al matí no hi hagi celebracions de l’eucaristia a les parròquies i esglésies de la diòcesi de vic”. En aquesta diòcesi calculen que ompliran entre vuit o deu autocars que sortiran de Manresa, Igualada, Vic i Ripoll. Un cap acabada la celebració, els autocars tornaran a les respectives ciutats.
La diòcesi de Tortosa, en canvi, preveu un dinar de germanor després de la missa de la Sagrada Família al col·legi Santa Teresa, un edifici que també va ser ideat i construït per Gaudí. Allà es reuniran totes les persones dels diferents arxiprestats, que arribaran a Barcelona amb autocars diferents. Les sortides es faran des de la zona nord, Tortosa, Amposta i la zona sud. Es calcula que hi assistiran unes 500 persones. A banda d’aquests autocars, l’arquebisbat de Tortosa ha previst un autocar exclusiu per a joves. Aquests portaran un ritme diferent al de la resta de peregrins ja que dinaran amb altres joves de les diòcesis catalanes. Les ciutats més grans de la diòcesi de Tortosa mantindran les misses mentre que alguns pobles petits probablement les traslladin dissabte a la tarda.
Girona és la diòcesi aparentment menys mobilitzada de cara a la visita papal. Des del bisbat s’ha organitzat un sol autocar amb 60 joves. Després del rés de l’Àngelus està previst que el papa dirigeixi unes paraules als joves. A la façana del naixement hi ha un espai reservat per a tots els joves de les delegacions catalanes. Jordi Callejón de la delegació de joves de Girona ha explicat que un cop acabada la celebració es farà una presentació de la Jornada Mundial que l’any que ve es farà a Madrid sobre el tema del voluntariat. “Necessitem molts voluntaris per acollir els 70.000 joves que vindran a Catalunya”.
El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, ha dit que “considero justificat que es canviïn els horaris o es redueixin el nombre de misses del matí de diumenge per la visita del papa”. Des del bisbat, però, no s’han organitzat autocars. Les iniciatives en aquest cas són a nivell de les parròquies. Alguns exemples són les parròquies de Sant Antoni Maria Claret i Sant Josep Obrer, totes dues de Sant Boi de Llobregat. També s’estan organitzant autocars des de l’Escolania d’Olesa de Montserrat.
El mateix passa amb Terrassa. Des del bisbat no s’ha organitzat cap autocar sinó que s’ha demanat a les parròquies que s’ocupin del tema del desplaçament. L’arxiprestat de Terrassa, per exemple, ha decidit anar a Barcelona amb tren i treure un bitllet col·lectiu. Les parròquies i esglésies del bisbat mantindran les misses. Però el que ha demanat el bisbe Saiz Meneses és que en les parròquies on hi ha més d’un capellà col·laborin perquè alguns puguin anar a Barcelona.
També es mantindran les misses al bisbat d’Urgell. Des de l’organització han afirmat que “de moment no hi ha cap necessitat de suspendre les misses però si ens trobem amb la problemàtica podem reduir-les”.
Una altra diòcesi lleidetana que manté les misses és Solsona. De moment no està previst que es suspenguin. Pel que fa als autocars es calcula que en sortiran vuit, un de cada arxiprestat.
I finalment Lleida. Des de la capital del segrià sortiran 500 persones amb autocars més tots els particulars que vulguin baixar a Barcelona a veure la consegració de la Sagrada Família. Pel que fa a les misses mossen Ezquerra ha explicat a CatalunyaReligió.cat que “cada capellà és lliure i responsable de fer missa però ficialement no estan cancel·lades”.
Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.