Vés al contingut
Catalunya Religió

(Sant Joan de Déu) Francesc Mateu Hosta, Albert Sales, Dessirée García, Begoña Roman i Arcadi Oliveres són alguns dels ponents i talleristes del I Congrés de Solidaritat que convoca aquesta setmana Sant Joan de Déu. Uns 600 professionals, voluntaris i col·laboradors de més de 20 centres de l'orde hospitalari debatran sobre el model d’atenció i implicació ciutadana en l’acompanyament de les persones en situació vulnerable. El Congrés tindrà lloc de divendres a diumenge, a la Fira de Barcelona.

“Si volem un món millor, necessitem persones capaces d’acostar-se al món des de la seva complexitat i, per fer-ho, cal que tinguin els elements de reflexió necessaris”. El director de l’Obra Social Sant Joan de Déu, Oriol Bota, argumenta així la necessitat d'aquest espai de debat i de formació. El Congrés neix arrel de la necessitat d’aprofundir en el paper que la solidaritat hauria de tenir a la societat actual i davant els nous reptes socials i econòmics.

La solidaritat ha anat guanyant presència i tothom en parla, però els organitzadors de la trobada volen anar més enllà i plantegen interrogants al voltant del contingut de les cada cop més nombroses iniciatives solidàries, com quins són els veritables valors que les sustenten o quina és la seva capacitat per transformar la realitat de les persones en risc d’exclusió.

El programa del Congrés de Solidaritat s’estructura a partir de cinc eixos: Dret a la llar, Dret a la ocupació, Dret a la participació, Dret a la salut i Cooperació internacional i, per abordar-los, comptarà amb la participació d’experts en la matèria com Albert Sales, politòleg i sociòleg, professor associat de la UPF i assessor de l’Ajuntament de Barcelona en temes de sensellarisme; Dessirée García, responsable del Programa de Formació i Inserció Sociolaboral de Càritas; Israel Rodríguez Giralt, professor i investigador de psicologia social de la UOC; Joan Benach, politòleg especialitzat en Salut pública i professor de la UPF; i Francesc Mateu Hosta, director d’Oxfam Intermón Catalunya. Es complementaran les ponències amb tallers amb Arcadi Oliveres, Asun Llena o Vicky Fimadó.

La conferència inaugural del Congrés la pronunciarà la doctora en Filosofia per la UB, Begoña Roman i la clausura correrà a càrrec de Joan Antoni Melé, membre del Consell Assessor de Triodos Bank i formador en valors.

La Solidaritat i Sant Joan de Déu

Sant Joan de Déu porta la solidaritat a l’ADN, essent un referent històric en l’acollida de les persones abandonades per la societat. Des de l’origen del fundador, Juan Ciudad, qui al segle XV es dedicava a recollir persones malaltes i sense casa dels carrers de Granada per donar-los un lloc on viure i fomentava que les persones adinerades de la ciutat en financessin l’acollida, fins a dia d’avui que Sant Joan de Déu promou mobilitzacions ciutadanes com la Magic Line, que treu a caminar més de 15.000 persones cada any a Barcelona i Mallorca i accions de sensibilització social, com el videoclip ‘Seguiremos’ amb el cantant Macaco, per a donar visibilitat a la necessitat de recerca en càncer infantil.

L'Orde Hospitalari Sant Joan de Déu de la Província d'Aragó - Sant Rafael té 25 centres a Barcelona, València, Mallorca, Múrcia, Navarra, Saragossa i Madrid, per acollir i atendre les persones i famílies que no tenen llar, les que pateixen algun trastorn de salut mental, una discapacitat o es troben en una situació de dependència i la infància hospitalitzada.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.