Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Glòria Barrete –CR) Jorge Mario Bergoglio el 13 de març del 2013 va esdevenir el papa Francesc. Fa sis anys de l'elecció de Francesc com a bisbe de Roma. Una efemèride que ens serveix per rememorar alguns aspectes del darrer any de pontificat que ha hagut d'abordar Francesc.

El Papa dels gestos, el Papa de les selfies i les xarxes socials, el Papa de les entrevistes en avions i el Papa de la denúncia clara i ferma. El sisè any de Francesc ha vingut marcat per la celebració del Sínode dels Joves, però també per la publicació de l'Exhortació Apostòlica 'Gaudete et Exsultate', la gestió dels casos de pederàstia a Xile, la conspiració del ex nunci Viganò, el viatge als Emirats Àrabs, o la Cimera Anti Abusos que s'acaba de celebrar.

Alhora, el papa Francesc no ha deixat de fer grans gestos, titulars i denuncies socials. Visitant presos, tocant el crostó a polítics, denunciant el tràfic de persones, la prostitució o reivindicant una solució pels migrans i refugiats. També ha estat l'any en què Francesc ha canonitzat Pau VI i Òscar Romero, i ha manat l'obertura dels arxius secrets de Pius XII.

El 2018 també ha estat l'any d'estrena del documental 'El papa Francisco. Un hombre de palabra', del director Wim Wenders. Una pel·lícula que dona veu i rostre al papa Francesc i que sintetitza alguns dels seus aspectes pastorals que l'han fet proper, coherent i una figura legítima per a tot el món.

El sisè any de pontificat de Francesc s'iniciava amb la publicació el 19 de març de 2018 d'una nova Exhortació Apostòlica, 'Gaudete et Exsultate'. Una exhortació que promou la santedat però des de la vida quotidiana i que la presenta com una missió més que com la perfecció i que sempre té com a referents als altres i mai en la perfecció individual o autoreferencial.

El mes de maig del 2018 al Papa se li va girar feina i una feina dura i corprenedora, afrontar els casos de pederàstia a Xile. A les greus acusacions i delictes comesos es va sumar la renuncia en ple de tots els bisbes del país. Al Papa no li va tremolar la mà a l'hora de denunciar públicament la manca de transparència de l'Església a Xile en la gestió dels casos d'abusos sexuals i afirmar que s'havien destruït documents comprometedors als arxius eclesiàstics.

I si semblava que les vacances estivals a Europa calmarien les aigües al Vaticà res més lluny de la realitat. L'inici del curs escolar li tenia preparada al Papa una altra dificultat, la conspiració contra la seva figura per part del bisbe Viganò, ex-nunci a Washington. Viganò va fer pública una carta en la que demanava obertament la renúncia del Papa, acusant-lo d’haver encobert abusadors. Aquesta dura conspiració, que va comptar amb el suport d'alguns lobbys interessats en mantenir poder i privilegis, també va suposar una onada de reaccions i suports a Francesc.

El setembre també era el mes de l'estrena a l'Estat Espanyol de la pel·lícula de Wim Wenders sobre el pontífex. Un documental amable que no deixa ningú indiferent i que aborda a través de les seves paraules i els seus gestos temes cabdals i socials com són la defensa pel medi ambient, el problema de les migracions, les malalties de la cúria, el valor de la família o el diàleg interreligiós.

El mes d'octubre va ser un mes marcat en l'agenda del papa Francesc per la canonització de Pau VI i el bisbe Òscar Romero i per la celebració del Sínode dels Joves. El Sínode va aprovar un text final orientatiu pel treball i presència dels joves en les comunitats eclesials. Alhora, demanava pels joves més protagonisme i llibertat en la vida eclesial. Recollia els principals problemes i reptes que han d’afrontar avui els joves, com l’atur, la immigració i les diverses formes d’explotació, o la vida en el món digital, i abordava temes polèmics com el paper de la dona a l’Església, els abusos, la sexualitat o el clericalisme.

Iniciat ja l'any 2019, i durant el mes de febrer, el papa Francesc ha visitat els Emirats Àrabs, una gesta que molts mitjans i analistes van qualificar d'històrica per ser la primera vegada que un pontífex visita els Emirats Àrabs Units, territori on va néixer l'islam.

I també durant el segon mes de l'any 2019 Francesc ha presidit una Cimera també històrica i esperada, la Trobada sobre "La protecció dels menors en l'Església", que ha donat nombrosos titulars i minuts als mitjans de comunicació de tot el món.

Ja iniciat el mes de març, a finals del seu sisè any de pontificat, el papa Francesc ha tingut temps encara per anunciar que d'aquí a un any, el març de 2020, s'obriran els arxius secrets de Pius XII, figura controvertida pel seu paper a la Segona Guerra Mundial.

Quins gestos i canvis li depararà el setè any de pontificat a Francesc?