Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) A les portes de Nadal el grup d’animació a la lectura de l’Escola Pia de Catalunya ha preparat un llistat de 50 llibres per aquestes festes. El grup recomana cada setmana a la seva pàgina web El Goig de Llegir novetats literàries, pel·lícules, poemes i activitats culturals. Cada trimestre elabora també un llistat amb les propostes més destacades per a totes les edats. La llista de llibres, que presenta ara amb motiu d’aquestes festes, ha estat elaborada segons criteris que premien la qualitat literària, l’adequació lectora i el valor editorial. Jordi Parés, integrant de l'equip, explica que l'objectiu del projecte és el de transmetre el gust per la lectura "més enllà de l'aula i de les avaluacions. La idea és dinamitzar en aquest sentit totes les escoles i ajudar a pares i professors a acostar els estudiants als llibres. Volem aconseguir que les famílies vegin que han de col·laborar amb nosaltres". 

Una selecció per a tots els gustos

Parés ha explicat com es fa la tria. "Fa set o vuit anys que editem llistes de llibres. La selecció que fem surt de l'experiència, trepitgem llibreries especialitzades, participem en seminaris de literatura de Rosa Sensat, intentem variar en editorials, ens refiem de la gent que en sap i del nostre caràcter i gustos. Ara bé, la relació del lector amb el llibre és tan personal que en última instància els gustos són propis de cadascú. Volem que cada lector pugui trobar el seu camí dins d'un ventall ampli de possibilitats. Pel que fa a l'edat ha afirmat que "El projecte és transversal a totes les etapes que va d'infantil fins a batxillerat. La secundària, per exemple, costa molt, és una pedra molt dura. La meitat d'estudiants d'infantil de l'Escola Pia de Catalunya van rebre la maleta viatgera durant una setmana i van treballar amb la família. A primària realitzem els 'Exploradors de llibres' i l'any passat vam tenir una participació de quasi el 80%. Tenint en compte que és una activitat voluntària, n'estem molt satisfets. No demanem exàmens ni resums, només que ens expliquin que els ha semblat.". 

L'origen del goig de llegir

El grup d’animació a la lectura de l’Escola Pia Catalunya fa més de 10 anys que promou el gust per la lectura lúdica entre les seves escoles a través de diferents projectes educatius, com també amb la difusió de novetats literàries i culturals. Està format per diverses persones amb sensibilitat al voltant dels llibres, que tenen una dilatada experiència en aquest terreny: mestres, professors, bibliotecaris o escriptors aporten els seus coneixements per ajudar a crear un caliu lector a les escoles. L'origen del projecte, explica Parés, "Va començar amb un escolapi de Catalunya que va estar molts anys a Mèxic treballant en barriades ensenyant a llegir a nois amb problemes econòmics. Quan va tornar va decidir fundar un grup de lectura que no només tingués l'objectiu de l'adquisició del codi i d'aprendre a llegir, sinó del gust de la lectura que en l'àmbit pedagògic, de vegades, queda una mica oblidat. Va reunir un grup amb gent de diferents escoles i ara fa deu anys que ens hi dediquem.

La llista: 50 lectures per aquestes festes de Nadal