Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri-CR) Gairebé meitat i meitat. La darrera enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat torna a donar una majoria a favor de la independència de Catalunya amb cinc punts de diferència: 48,7% pel sí, i 43,6% pel no. Si es busca la mateixa resposta només entre els enquestats que es declaren catòlics, aquesta diferència es redueix només a un punt, amb l'independentisme per davant: 47,6% pel sí, i 46,3% pel no.

L'enquesta es basa en 1.500 entrevistes presencials realitzades a partir del 16 d'octubre. Per tant, recull l'impacte del referèndum de l'1 d'octubre i de les mobilitzacions posteriors. Tot i que l'objectiu de l'enquesta no és la dimensió religiosa, com en altres enquestes del CEO s'inclou una pregunta sobre l'afinitat religiosa de cada entrevistat. Segons l'enquesta, un 54% dels catalans es declara catòlic. És una dada aparentment fiable perquè és molt semblant a la del darrer baròmetre sobre religiositat de la Direcció General d'Afers Religiosos.

Així, si en un suposat referèndum només votessin els catòlics, segons l'enquesta del CEO continuaria guanyant el "Sí" però amb majoria molt més ajustada. Del 53%/47% a favor del sí, es passaria al 51%/49%.

Com en enquestes anteriors, la decantació del vot dels catòlics en aquest tema és molt similar a la del conjunt de la societat. Per exemple, el 2012, a l'inici del Procés, hi havia una clara majoria independentista entre els enquestats i una part molt important indecisa o indiferent. També passava entre els catòlics, tot i que amb una majoria independentista una mica més reduïda. Ara, l'augment del "No" i de la polarització a favor i en contra que s'ha anat donat en les enquestes, també s'ha produït entre els votants que es declaren catòlics.

En definitiva, el posicionament del votant catòlic en aquest tema, no és gaire diferent de la del conjunt de la societat.

El "vot catòlic"

El que continua mostrant clarament l'enquesta són les diferències del perfil religiós del votant de cada partit. Però el "vot catòlic" està molt repartit i té una presència significativa en tots els partits. Si la població que s'identifica com a catòlica és el 54,5%, entre els votants del PP representa el 81%; entre els de Ciutadans el 71%; i entre el PSC el 60%. Junts pel Sí es manté per sobre de la mitjana amb 57% de votants catòlics.

Per sota de la mitjana se situen els partits més a l'esquerra. Tot i això, el nombre de votants d'aquests sectors que es declara catòlic és prou rellevant: en l'espai dels Comuns un 40%, i a les CUP, un 25%.

Sumant els diversos partits, les diferències entre els catòlics i el conjunt de la societat es dilueixen. Dins del bloc independentista (JxS i CUP) els votants catòlics són gairebé els mateixos que la mitjana catalana, el 53,4%,; i els del bloc constitucionalista (PP+C's+PSC) són el 66,3%.

Les diferències entre el perfil religiós del votant de cada partit es repeteix en el grau de valoració de l'Església Catòlica. És clarament més alta entre els votants del PP i del C's, més a prop de la mitjana entre PSC i Junts pel Sí, i molt per sota entre CSQP i les CUP.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.