Vés al contingut
Catalunya Religió

(Catedral de Barcelona) Amb la intenció de donar a conèixer aquest instrument, el seu repertori i reforçar la programació cultural de la Catedral de Barcelona, es va iniciar fa 30 anys un cicle de concerts que, sota la gestió de l’empresa Euroconcert, va portar-hi organistes de renom mundial. Posteriorment, la Catedral va assumir l’organització d’aquest cicle, donant continuïtat a aquestes vetllades musicals que des de fa anys s’han fet un lloc important i són una cita ineludible per als amants de la música d’orgue.

Tot coincidint amb la 30a edició del Cicle d’orgue de la Catedral, es renova la seva imatge i es posa de relleu el paper cultural de la Seu de Barcelona com a espai únic, que reforça les xarxes culturals de la ciutat, que apropa el patrimoni als amants de l’art i dona a conèixer una música tan especial a noves audiències, fent palesa la unió entre música i patrimoni, tan evident en el cas d’aquest gran instrument.

Objectiu de la programació

Gràcies a la versatilitat de l’orgue de la Catedral, la programació d’aquest cicle inclou programes amb repertori molt divers que podrà mostrar totes les possibilitats d’un instrument d’aquesta talla, tot donant llibertat als intèrprets per triar el repertori que més els representi.

Catedral de Barcelona

La primera referència a la catedral de Barcelona és del 599, sota l’advocació de la Santa Creu. Hi ha referències diverses al llarg d’aquells segles, però és important sobretot el 877 en què acull les relíquies de Santa Eulàlia i rep la titularitat conjunta de la Santa Creu i Santa Eulàlia. Des d’aquell moment hi ha hagut força reformes i obres que han anat embellint l’edifici, lligades a la vida de la ciutat i dels fidels de la diòcesi.

Orgue de la Catedral de Barcelona

L’orgue de la Catedral de Barcelona és un dels més importants de Catalunya. Va ser construït al segle XVI i, després de diverses reformes, va ser restaurat l’any 1994 per l’orguener Gabriel Blancafort. Té 57 registres repartits en quatre teclats i pedal. Gràcies al seu tamany i les seves possibilitats, permet la interpretació de repertori de diferents èpoques i estils, tots ells presents en aquest cicle d’orgue, amb organistes de gran renom de diferents procedències i generacions.

Direcció artística

Juan de la Rubia és l’Organista titular de la Basílica de la Sagrada Família. Natural de la Vall d’Uixó (Castelló), ha actuat als principals escenaris d’Europa, així com a I’Amèrica Llatina i Àsia, amb una excel·lent acollida del públic i de la crítica. Els darrers anys, la seva activitat concertística ha estat incessant, actuant a més de vint països i a escenaris com l’Auditorio Nacional de Música de Madrid, Palau de la Música Catalana, Konzerthaus de Berlin, Gewandhaus de Leipzig, Elbphilharmonie d’Hamburg, les catedrals de Colònia i Westminster (Londres), St. Suplice (París) i el teatre Mariinsky i la Philharmonia de Sant Petersburg, entre d’altres.

Ha actuat com a solista en diverses ocasions amb la Freiburger Barockorchester, interpretant els concerts per a orgue de Händel i cantates de Bach, i com a continuista i director de diferents formacions instrumentals i vocals de música antiga.

Juan de la Rubia ha tocat com a solista amb orquestres com la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, Kammerorchester Carl Philipp Emmanuel Bach, Orquesta Camerata de Madrid, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Orquesta Ciudad de Granada, Orquesta de la Comunidad de Madrid, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquestra Camera Musicae, Orquesta Barroca de Tenerife, Orquesta de Cuerdas de Bogotá, etc. Ha treballat amb directors com Víctor Pablo Pérez, Kazushi Ono, Salvador Mas, Tomás Netopil, Simon Rattle o Henrie Adams, entre d’altres. Ha col·laborat amb solistes com Asier Polo, Raquel Lojendio o Philippe Jaroussky, amb qui va enregistrar el CD "Sacred Cantatas" (Erato, 2016), disc que va ser nominat a un Premi Grammy el 2018Imatge eliminada.

Ha publicat 10 discos com a solista. L’enregistrament dedicat a Johann Sebastian Bach ha obtingut la distinció Melómano de Oro, com "un treball que és tota una revelació" (Alejo Palau, juliol de 2016). El diari ABC considera que es tracta "d’un dels enregistraments més sorprenents de I’any" (Stefano Russomano, setembre de2016). El seu darrer CD I’ha dedicat a la música d’Antonio de Cabezón, i I’ha enregistrat al claviorgue Hauslaib (1590) del Museu de la Música de Barcelona.

Després de començar els seus estudis musicals amb el seu pare i Ricardo Pitarch, es forma com a organista i pianista a València, Barcelona, Berlin, Toulousse i Roma, aconseguint fins a cinc Premis Extraordinaris en diferents especialitats. Entre els seus mestres es troben Oscar Candendo, Wolfgang Safen, Michel Bouvard i Montserrat Torrent, qui va suposar un gran suport durant la seva formació. Igualment ha rebut classes magistrals, entre d’altres, d’OIivier Latry i Ton Koopman.

Juan de la Rubia és professor a I’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.

Temàtica
Territori
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.